CE DECIZIE SE VA LUA?… Hotãrârea de guvern privind majorarea salariului minim pe economie va fi datã pânã la sfârsitul lunii, a anuntat premierul Ludovic Orban. Adicã abia la finele lunii noiembrie, mii de vasluieni care încã mai primesc salariul minim pe economie vor sti dacã primesc ceva în plus sau nu. Înainte de a fi demis de Parlament, Guvernul Dãncilã sustinea cã salariul minim urma sã creascã, în medie, cu 100 de lei. PNL a fãcut scandal pe tema acestor declaratii, ba chiar a amintit de Ceausescu si „suta de lei în plus din decembrie 1989″, însã nu au fãcut nimic de douã sãptãmâni, de când este la putere Guvernul Orban. Se anuntã tot felul de variante, însã PNL este acum mai preocupat de campania lui Iohannis, decât de guvernarea tãrii, asa cã tema se amânã pentru zilele de dupã 24 noiembrie.
„Deja am primit pe masã o analizã si asteptãm finalizarea studiului de impact. Marti e convocat Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social pentru o primã discutie. Vom veni cu analiza noastrã si cu propuneri privind marjele de crestere. Evident, trebuie sã tinem cont de factori obiectivi, si anume indicele de crestere a productivitãtii, de crestere a salariului mediu brut, de rata inflatiei, dar si de impactul pe care poate sã-l aibã cresterea salarului minim asupra profitabilitãtii pe mai multe ramuri. Sunt foarte multi angajati cu salariu minim, asa încât cresterea salariului minim sã nu afecteze profitabilitatea în ramurile respective. Vom veni cu o formulã, negociem. Asa cum ne-am angajat, obiectivul nostru este ca, pânã la sfârsitul lunii, sã dãm hotãrârea de guvern privitoare la salariul minim”, a declarat premierul Ludovic Orban. Întrebat dacã existã mai multe variante privind salariul minim, respectiv pentru studii superioare si studii medii – variantã pe care PSD o sustinea cu tãrie – premierul a spus: „Îmi este foarte greu sã vã spun în momentul de fatã, ce vã spun limpede este cã nu poate exista decât un singur salariu minim”. „Conceptul de salariu minim este fundamentat, astfel încât nu poti sã ai mai multe forme de salariu minim. În ceea ce priveste salariul minim pe ramurã, sigur cã, probabil, cresterea salariului minim, în perspectivã, nu acum, va trebui gânditã pe ramurã si mai ales… Stiti cum e, cresterea indicelui de productivitate este diferitã de la ramurã la ramurã si, într-un fel, cresterea acestui parametru trebuie sã se regãseascã în cresterea salariului minim. Ca atare, în perspectivã, nu acum, pentru anul 2020, ne vom gândi la o reglementare care, de altfel, ne este solicitatã de la nivelul Comisiei Europene, din 2015″, a precizat Orban.
CCIA Vaslui sustine cã patronatele nu au fost consultate, pânã acum
La Vaslui, patronatele au avut o reactie moderatã la anuntul privind cresterea salariului minim. Dan Hurduc, vicepresedintele CCIA Vaslui, sustine cã majorarea salariului minim nu afecteazã toate sectoarele economice. „În confectii sunt salarii mici, însã dacã se majoreazã cheltuielile cu forta de muncã firmele nu mai sunt competitive pe piatã si investitorii pleacã. Salariul minim trebuie sã rezulte în baza unei productivitãti, pentru cã altfel nu ajungem nicãieri. Aceastã majorare se va duce în pret si apoi în inflatie si va fi afectatã toatã populatia”, spune vicepresedintele CCIA. Noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, are în lucru trei variante de majorare a salariului minim pe economie. Prima variantã este cea propusã de Blocul National Sindical. Sindicalistii BNS sustin cã salariul minim pe economie ar trebui sã fie la valoarea de 50% din salariul mediu brut pe tarã, adicã 2.495 lei. O altã variantã luatã în calcul este cea de crestere a costului orei de lucru. Cea de-a treia variantã analizatã este salarizarea pe niveluri de calificare si studiu. În aceastã variantã, salariul minim pe economie porneste de la 2.260 lei, pentru angajatii fãrã calificare si poate ajunge la 2.640 lei pentru cei cu studii superioare. Propunerea mai prevede un salariu de 2.360 lei pentru angajatii cu nivel de calificare si 2.500 lei pentru angajatii cu studii medii.