RÃZBOI…Va fi consilierul local liberal Marius Arcãleanu, asa cum s-a anuntat pe diverse canale oficiale, noul prefect al judetului Vaslui, numit de cãtre PNL? Pânã acum câteva zile, am fi spus cã „Da, are cele mai multe sanse pentru a ajunge prefect, fiind si bine vãzut la Bucuresti”. Dar, s-a petrecut un fapt care pune în pericol numirea acestuia. Dupã ce ziarul nostru a anuntat, în exclusivitate, faptul cã Arcãleanu a fãcut cerere de reangajare pe o functie publicã la Casa Judeteanã de Pensii (CJP), a fost luatã o decizie, de cãtre actuala conducere, care a uimit pe toatã lumea. Fostul prefect al judetului, actualmente director general al CJP Vaslui, Isabel Bogdan, i-a comunicat lui Arcãleanu cã va analiza cererea sa si cã îi va da un rãspuns scris în termen de 30 de zile, asa cum spune legea. Ori, liberalii ar dori sã rezolve cât mai repede criza de la Prefecturã, acolo unde prefectul Popica a fost schimbat din functie, iar sarcinile de coordonare cad doar pe subprefectul Mircea Gologan. De ce face Isabel acest lucru? Aceasta, la un moment dat, era o optiune pentru PNL de a-l revalida în functia de prefect. În trecut, directorul de la Pensii a mai obtinut aceastã demnitate în mandatul premierului Ciolos si atunci a fost numit tot de PNL.
Situatia în care se aflã acum Arcãleanu este una nu prea simplã. Desi, din informatiile noastre, are cele mai mari sanse pentru a fi numit noul prefect al judetului Vaslui, de cãtre Guvernul Orban, s-a întâmplat un fapt care îl pune în mare încurcãturã. Fost prefect al judetului, retras pe functia de director al Casei Judetene de Pensii, dupã ce a fost schimbat din functie, huseanul Isabel Bogdan a dorit sã prindã el postul de prefect. Asa cã a încropit un dosar si a plecat la Bucuresti cu mapa sub brat, fãrã sã anunte pe cineva de la PNL Vaslui. Numai cã, cei de la Bucuresti nu au luat în calcul dosarul lui Isabel si l-au trimis înapoi la judet, cel mai probabil la Nelu Tãtaru, liderul PNL judetean. Rãnit în orgoliu, directorul CJP, cãruia Arcãleanu îi trimisese o cerere de reangajare pe functie publicã, pentru a putea ajunge în functia de prefect, s-a gândit sã-l blocheze pe consilierul liberal de la Vaslui. „Am primit cererea dvs, o voi analiza si voi lua o decizie în termen de 30 de zile, asa cum spune legea”, ar fi scris directorul CJP Vaslui cãtre Arcãleanu. Stupoare la PNL! Liberalii au înnebunit vãzând aceastã hârtie, dându-si seama cã Arcãleanu ar putea primi o vizã de la Isabel Bogdan undeva la jumãtatea lunii decembrie, un termen mult prea îndepãrtat pentru numirea ca prefect. Guvernarea actualã anuntase cã, în termen de 48 de ore de la numire, va schimba toti prefectii si subprefectii. Sãptãmânile au trecut, premierul Orban ar dori sã numeascã un nou prefect în judetul Vaslui, însã este presat de problemele cu alegerile europarlamentare. Dupã 24 noiembrie, se va lua o decizie si va fi numit un nou prefect, mai ales cã Eduard Popica si-a dat demisia, iar Guvernul l-a eliberat din functie. Functia de prefect este vacantã, însã termenul în care se va numi un nou sef la Prefecturã este destul de scurt. Va avea sansa Arcãleanu sã fie reangajat la Casa de Pensii, pânã ce Orban ia o decizie în privinta Vasluiului? Nu stim încã, cert este cã, în caz contrar, va fi nevoie ca functia sã fie preluatã de un alt liberal, de pe lista lui Tãtaru.
Vesti triste pentru pesedistii sau cei de la ALDE care vor sã-si trãdeze partidele
Se pare cã si schimbarea sefilor de deconcentrate din judetul Vaslui se va petrece mult mai târziu decât se estimase initial. Cum la Bucuresti a scãzut numãrul de ministere, si în teritoriu se vor produce mutatii interesante. Se spune cã, de exemplu, toate institutiile care fac parte din Ministerul Muncii în teritoriu – AJPIS, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Muncã, Casa de Pensii – ar putea fi comasat într-o singurã directie, de genul Directia de Muncã a judetului Vaslui, de dupã 1990. La fel, în agriculturã si în alte sectoare. Nu se stie, încã, cine îsi va pierde scaunul la Vaslui si cine rãmâne, în conditiile în care unii directori asumati de PNL, cu cinci-sase ani în urmã, au trecut discret la ALDE, pentru a-si pãstra posturile. Cert este cã presedintele PNL, Ludovic Orban anuntã cã partidul a închis usile pentru PSD si ALDE si cã „în partid nu mai e loc pentru nimeni care a girat acest regim profund nociv pentru România”. Încã din data de 12 august a.c., Biroul Politic al PNL a adoptat o decizie prin care le solicitã filialelor sã nu primeascã niciun membru PSD. Decizia nu pomeneste însã nimic de oamenii ALDE. Orban sustine cã „nici vorbã” sã fie primiti în partid, si cã negocierile pentru viitoarea motiune de cenzurã nu se vor lãsa si cu racolãri, cum s-a înâmplat la precedenta motiune. Se pare cã primari de la PSD, inclusiv de la unele sectoare din Bucuresti, si parlamentari ar încerca în aceste zile sã-si negocieze trecerea la PNL. Orban a condamnat traseismul politic, pe care l-a calificat drept un act de trãdare a cetãtenilor si unul dintre cele mai nocive fenomene care au afectat functionarea Parlamentului.