POFTITI LA OBSERVATOR ….În data de 11 noiembrie va avea loc un fenomen astronomic foarte rar si deosebit. Este vorba de trecerea prin dreptul Soarelui a planetei Mercur, fenomen ce va putea fi observat si din tara noastrã. Activitatea se va desfãsura la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235 (unde este si locatia observatorului astronomic). „Vã asteptãm cu drag! Pretul este de 3 lei de persoanã. Observatiile astronomice se vor desfãsura numai dacã cerul va fi senin!”, a spus Ciprian Vîntdevarã, muzeograf la Observatorul Astronomic.
Planeta va fi vizibilã ca un punct negru mic, în dreptul Soarelui. În România tranzitul începe destul de târziu, ora 14.35, iar Soarele va fi din ce în ce mai aproape de orizont, apunând când încã maximul fenomenului nu a avut loc. Soarele va apune la Bârlad, în jurul orei 16.30. Cu prilejul acestui fenomen astronomic, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad va fi deschis spre vizitare.
„La ora 13:00 va avea loc o prezentare publicã, unde o sã vorbim despre tranzitului lui Mercur, iar dupã ora 14:00, o sã privim împreunã fenomenul prin instrumentele din dotare. Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din România a avut loc pe 9 mai 2016. Urmãtorul tranzit a lui Mercur va avea loc pe 13 noiembrie 2032. În fiecare secol sunt în jur de 13 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din tara noastrã. În trecut astronomii utilizau tranziturile lui Mercur si Venus pentru a obtine informatii despre dimensiunile din Sistemul Solar: mãrimea Soarelui, distanta pânã la Venus si distanta medie Pãmânt-Soare, care mai poartã numele si de unitate astronomicã (U.A.). Activitatea se va desfãsura la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235 (unde este si locatia observatorului astronomic). Vã asteptãm cu drag! Pretul este 3 lei de persoanã. Observatiile astronomice se vor desfãsura numai dacã cerul va fi senin! Atentie! Nu încercati sã observati Soarele printr-un instrument fãrã filtru solar, sau chiar cu ochiul liber. Dacã priviti Soarele cu ochii neprotejati chiar si pentru câteva secunde, puteti sã suferiti leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporarã sau chiar definitivã a vederii!”, a precizat Dumitru Ciprian Vântdevarã, muzeograf la Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad.