spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Noi cresteri în grila de salarizare a personalului medical

- Advertisement -

DREPTURI SALARIALE… Ministrul Sãnãtãtii, Sorina Pintea, si reprezentantii sindicatelor din Sãnãtate au semnat contractul colectiv de muncã la nivel de sector de activitate, primul document semnat dupã legea salarizãrii, care stabileste drepturile si îndatoririle salariatilor.

„Este primul contract de muncã semnat dupã legea salarizãrii. Documentul este important pentru cã stabileste ajustãri legate de drepturile si îndatoririle salariatilor, armonizându-le cu noile prevederi legale. Contractul colectiv de muncã preia si noul regulament de sporuri. În anul 2018, am desemnat o comisie care a reluat negocierile cu sindicatele, acestea fiind suspendate din 2016”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãtii. Contractul colectiv de muncã este documentul care stabileste drepturile si obligatiile, timpul de muncã si cel de odihnã ce revin salariatilor din unitãtile sanitare, fiind si un instrument important pentru asigurarea unui nivel corespunzãtor de protectie socialã a salariatilor. De asemenea, contractul colectiv de muncã la nivel national asigurã garantii pentru încheierea contractelor colective de muncã la nivel de unitãti.

Salarii foarte mari, nemultumiri pe mãsurã

Regulamentul de sporuri pentru personalul din sistemul sanitar a fãcut subiectul unor discutii foarte aprinse în ultima perioadã. Desi salariile actuale din sistemul medical sunt cele mai mari înregistrate vreodatã, si nemultumirile sunt pe mãsurã. În luna octombrie a avut loc o întâlnire cu reprezentantii confederatiilor sindicate reprezentative la Parlamentul României. Nu mai putin de 100 de parlamentari au votat pentru modificarea Legii de salarizare 153/2017 în sensul eliminãrii plafonului de 30% procent total sporuri din lege. „Imediat dupã aparitia sporurilor, s-au adus cresteri salariale pentru medicii români, încât veniturile acestora s-au triplat. Acestia au început sã încaseze cresterile salariale încã din 2018. Pentru biologi, chimisti, biochimisti, fizicieni si personalul auxiliar, cresterea se va face gradual, pânã în anul 2022. Desigur, acestia nici nu pot avea salariile la fel de mari ca cele ale medicilor”, spune un reprezentant SANITAS. Numai cã tãierea acestor sporuri a fost motiv de revoltã a personalului medical! Astfel, în Comisia de Sãnãtate, Sindicatul Sanitas a propus initierea unui act normativ care prevede reglarea sporurilor pentru personalul auxiliar, chimisti, biologi si biochimisti. Acestora li s-a tãiat din sporuri, cu scopul de a contribui la economia tãrii. În acest moment, acestia sunt revoltati cã nu s-au aplicat cresterile salariale si pentru ei. În discutiile avute public, fostul Ministru al Muncii, Olguta Vasilescu, explica clar faptul cã bugetul de stat nu-si permite cresteri bruste salariale. Astfel, au apelat la cresterile etapizate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.