ALEGERI SCUMPE… Doar în jur de 41.000 de români, din care câteva sute sunt din judetul Vaslui, au semnat pentru a vota prin corespondentã. Multi, foarte multi vasluieni, nu au semnat aceste documente si, foarte probabil, vor face iarãsi cozi si vor posta filmulete anti-guvernamentale, în ziua votului, acuzând faptul cã guvernantii români nu le dau voie sã voteze. Asta, în conditiile în care duminicã este zi de votare pentru turul I la prezidentiale. Constantin-Florin Mituletu-Buicã, presedintele Autoritãtii Electorale Permanente (AEP), este nemultumit de cum decurge votul prin corespondentã la alegerile prezidentiale. El considerã cã procesul este un esec, în conditiile în care doar 41.000 de români si-au manifestat interesul de a vota în acest mod si anticipeazã cã vor mai fi cozi la sectiile de votare din strãinãtate, chiar dacã acolo procesul electoral se întinde pe durata a trei zile.
„Nu sunt multumit de votul prin corespondentã. Am spus de foarte multe ori, votul prin corespondentã credeam cã are un succes, dar a fost un esec, indiferent de cât de mult am informat noi cetãtenii, indiferent de câte deplasãri am fãcut acolo în strãinãtate pentru a informa cetãtenii, 41.000 de cereri nu sunt multumitoare. La acest moment, deja 17.000 de voturi s-au întors, suntem într-un proces continuu, dar nu este satisfãcãtor. Cred cã dacã s-ar fi introdus si s-ar introduce si pentru tarã si în strãinãtate, cetãtenii ar fi mai implicati sã voteze prin corespondentã”, spune seful AEP. El crede cã vor fi în continuare cozi la sectiile de votare din strãinãtate, având în vedere cã se estimeazã o prezentã ridicatã la vot. „Cred cã vor fi cozi, pentru cã se anuntã o prezentã ridicatã la votare, asa cum am vãzut inclusiv unul dintre partide, care sustine un candidat, a spus cã vor fi în jur de 350.000-800.000 de alegãtori în strãinãtate si nu stim dacã marea parte a alegãtorilor va fi vineri sau sâmbãtã, dar eu cred cã va fi duminicã”, mai spune Mituletu-Buicã. El a precizat cã, dacã nu vor fi buletine de vot suficiente în strãinãtate, atunci existã posibilitatea tipãririi altora în cadrul sectiilor de votare unde ar apãrea aceste probleme. „Sunt peste patru milioane de buletine de vot pentru strãinãtate. În turul al doilea, dacã nu vor fi buletine de vot suficiente si în turul întâi, existã posibilitatea, acolo unde se întâmplã, sã fie tipãrite de cãtre sectiile de votare astfel încât sã ne asigurãm cã existã posibilitatea ca orice cetãtean sã exercite dreptul la vot”, a explicat Constantin-Florin Mituletu-Buicã.
Cele mai scumpe alegeri prezidentiale din istoria României postdecembriste
„Sunt cele mai scumpe alegeri. Vorbim de 835 de sectii de votare în strãinãtate, fatã de 441 sau fatã de 390 cât erau acum cinci ani în strãinãtate si procesul de votare în strãinãtate este costisitor, dar este costisitor si în tarã. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în strãinãtate, iar 100 de milioane în tarã. Sunt destul de multi bani, trebuiesc gândite alte modalitãti de lucru. Vorbim de sectii de votare care sunt înfiintate la care voteazã 30% dintre cetãteni si atunci trebuie sã gândim reducerea costurilor prin modalitatea de tipãrire a buletinelor de vot, prin modalitatea de functionare a birourilor sectiilor de votare fiindcã acum sunt cu 9 membri si de mai multe mecanisme. Poate putem introduce votul prin corespondentã si pentru tarã, astfel încât sã ne asigurãm cã dacã dintr-o sectie de votare cu 2.000 de cetãteni vor vota o mie prin corespondentã, bineînteles va trebui sã reducem semnificativ modalitatea de vot la sectia de votare”, a prezentat presedintele AEP costurile organizãrii scrutinului prezidential. Vor face cozi vasluienii care lucreazã în strãinãtate, desi au avut luni de zile timp sã decidã pentru votul prin corespondentã sau primesc trei zile de votare, la aceste alegeri? Probabil cã miza este de a da vina pe guvernanti, asa cum s-a întâmplat si la europarlamentare.