BRAVO LOR!… Gala Firmelor vasluiene, editia 2019, s-a încheiat, s-a tras cortina, iar cei care au fost în top s-au întors la afacerile de zi cu zi. Oamenii de afaceri care au participat joi seara la top, probabil cei mai performanti din judetul Vaslui, au plecat acasã cu diplome si cupe, unii dintre ei având deja o lungã perioadã în care au stat în fruntea topurilor economice. Peisajul economic local este în plinã schimbare, în continuã întinerire. Ne-am convins de asta joi seara, atunci când am observat pe podiumul Galei oameni de afaceri cu 20 si ceva de ani de activitate, printre cei mai vechi din judet, alãturi de întreprinzãtori tineri, care aduc cu ei un suflu nou, cu idei inovative si energii nebãnuite. Cu totii, însã, au în comun ceva: dorinta de a schimba istoria judetului Vaslui si de a arãta tuturor cã si în aceastã zonã vitregitã a României sunt oameni capabili sã producã profit, sã asigure salarii pentru sute si mii de angajati. De exemplu, l-am remarcat la top pe Luigi Cozma, managerul general al Energoconstruct, cel care a primit locul I la întreprinderi mijlocii, “Lucrãri de constructie a proiectelor edilitare pentru fluide”. Cozma este unul dintre constructorii care a dus la capãt multe proiecte de infrastructurã. Nu mai spunem de zeci si zeci de alti manageri, care au reusit, cu toate greutãtile anului trecut, sã fie în top. I-am întrebat, pe principalii actori ai Galei Topul Firmelor vasluiene 2019, manageri de firme, din diverse domenii, ce au simtit, venind la top, si cât de greu le-a fost sã reziste, anul trecut.
Viacons Rutier, locul 1 la întreprinderi mijlocii “Lucrãri de constructie a drumurilor si autostrãzilor”
“Sunt emotii firesti, fiind prezent la Topul Firmelor, printre cele mai moderne si importante companii din judet. Nu este succesul meu personal, ci al întregii echipe care lucreazã la Viacons Rutier, a celor care trudesc, zi de zi, pe drumurile judetului. Nu este usor sã rãzbati, în acest domeniu al realizãrii de drumuri, nu poti sã faci nimic, dacã nu ai o echipã în spate. Ori, noi, la Viacons Rutier tocmai asta suntem, o echipã. Cea mai mare multumire este sã vãd drumurile finalizate, iar lucrãrile sã fie la cele mai înalte standarde. Acesta este secretul celor care lucreazã la Viacons: drumuri moderne, durabile, care scot zeci de sate la luminã” – ing. Ioan Ciomaga, managerul general al Viacons Rutier Husi.
Chris Consulting, Locul 1 întreprinderi mici “Activitãti de consultantã pentru afaceri si management”
“Firma Chris Consulting înseamnã 70 de angajati, cãrora trebuie sã le asigur salarii, chiar dacã afarã vine iarna si lucrãrile se restrâng. Ceea ce vreau sã spun, vizavi de acest top, este cã noi, firmele private, am ajuns sã facem o echilibristicã între stat si privat, de multe ori iei de la privat si dai la stat. Este greu. Nu ai nicio predictibilitate, nimic. Fac lucrãri, particip la licitatii, încerc sã rezist pe aceastã piatã complicatã. Este un vid de legislatie, forta de muncã este din ce în ce mai greu de gãsit, iar lucrãrile trebuie realizate în termenele asumate la licitatii. Sã stiti cã nu e usor. Sper ca anul viitor sã se continue aceste lucrãri, aceste mici investitii din judetul Vaslui. Am un cuvânt de laudã pentru primãria Vaslui, un partener extrem de serios, care este alãturi de toti constructorii care au lucrãri în oras, cu plãti fãcute la timp. Un gând de-al meu? Sper ca mãcar copiii mei sã circule pe autostrãzi în zona asta de tarã, eu nu mai am nicio sperantã” – Cãtãlin Mogâldea, managerul Chris Consulting SRL Vaslui
Evel H Company SRL, plachetã specialã pentru 20 de ani de activitate, laureat la sectiunea întreprinderi mici, “Cultivarea cerealelor”
“Un top reusit, cu multi manageri de calitate, multi oameni de afaceri care au reusit sã iasã cu bine dintr-un an 2018 foarte dificil. Dupã pãrerea mea, toti antreprenorii sunt niste învingãtori, atât cei din top, cât si cei care nu intrã în topuri, dar care se zbat, zi de zi, pentru afacerea lor. Cã ai unul, doi, trei sau mai multi angajati, faptul cã achiti salariile unor oameni, care pot sã lucreze aici, în tara lor, asta mi se pare marele câstig. Toti oamenii de afaceri sunt învingãtori, ei sunt adevãratii câstigãtori. Este bine sã faci si profit, însã nu trebuie sã uitãm nicio clipã cã si noi, antreprenorii, facem parte din aceastã societate, trebuie sã ne gândim si la cei din jurul nostru. Personal, anul 2018 a fost ceva mai greu, mai complicat pentru societatea mea, însã am reusit sã fac fatã tuturor provocãrilor, iar faptul cã, acum, am un numãr de salariati înseamnã cã reusesc sã rezist pe piatã si pot privi cu optimism spre viitor” – ing. Dan Hurduc, manager general Evel H SRL, vicepresedintele CCIA Vaslui.
Prod Cyp Impex SRL Husi, locul I la întreprinderi mici “Prelucrarea si conservarea cãrnii”
“Este un loc onorant pentru noi, aceastã primã pozitie la nivel de judet, însã trebuie sã recunoastem cã este din ce în ce mai greu. Este greu cu forta de muncã, cu cheltuielile de tot felul, cu impozitele. Haideti sã vã dau un exemplu: curentul aproape cã s-a dublat, am ajuns la facturi de 40.000 de lei pe lunã. Cum sã rezisti, când numai la curent plãtesti atât de multi bani? Suntem o firmã veche, cu 25 de ani de activitate, avem un nume în judet si important este sã gãsim solutii pentru a supravietui. Oferim locuri de muncã pentru 60 de angajati, iar cifra noastrã de afaceri a trecut de 10 milioane de lei, anul trecut. Vã repet: este foarte greu, parcã uneori esti descurajat, nu simti cã esti ajutat, însã vom continua sã existãm pe piatã” – Ion Ciupilan, manager general Prod Cyp Impex SRL.
Confectii Vaslui SA, locul I la întreprinderi mijlocii, “Fabricarea altor articole de îmbrãcãminte”
“Cum sã vã spun? Este o situatie grea, nici noi, Confectii Vaslui, nu mai suntem ce eram odinioarã, însã am tras tare si ne-am clasat pe primul loc, ceea ce spune multe despre dorinta noastrã de a învinge. Avem în jur de 240 de angajati si o cifrã de afaceri, anul trecut, undeva la 3 milioane de euro. Marea noastrã problemã este, în continuare, forta de muncã. Stiti cum e, toatã lumea se duce acolo unde crede cã îi este mai bine, vedeti cât de multi specialisti pleacã afarã. Dar, vorbind de Confectii Vaslui SA, pot sã spun cã am încercat sã ne fidelizãm personalul, le oferim salarii atractive, conditii bune de muncã, iar rezultatele au început sã se vadã” – Ciprian Jude, presedintele Consiliului de Administratie de la Confectii SA.
Morandi Com, locul I la întreprinderi mijlocii, “Cresterea pãsãrilor”
“Suntem pe locul I, la nivel judetean, si pe un onorant loc III, în topul national. Pãrerea mea este cã aceste clasãri fruntase aratã implicarea mea în toate proiectele de dezvoltare, atât de Morandi Com, cât si pe grupul de firme, pentru cã am tot crescut, ca cifrã de afaceri, de la an la an. Sã stiti cã numai firma Morandi Com are 26 de ani de activitate, din care 19 sunt sub conducerea mea. Anul 2018, pentru cã despre rezultatele anului trecut vorbim acum, a însemnat investitii uriase, cu fonduri europene, un proiect de 6 milioane de euro, pe firma principalã, plus 2 milioane de euro pentru ferma de la Bârzesti. Pe hârtie, poate cã nu spun multe, aceste cifre, însã sã stiti cã este foarte mult de muncã, pânã vezi totul realizat. Este important si cã avem o cifrã importantã de angajati, în jur de 120, iar ceea ce m-a surprins pe mine la acest top, dar si la topurile la care am participat în ultimii ani este cã sunt destul de multi oameni în România, care investesc în diverse domenii” – Cãtãlin Moraru, managerul grupului de firme Morandi, vicepresedinte CCIA Vaslui.