spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Poet recunoscut si apreciat în Vaslui, jignit de trei consilieri ignoranti din satul sãu natal! (FACSIMIL)

- Advertisement -

CIRC….Trei consilieri locali din comuna Români, judetul Neamt, l-au dat în judecatã pe primar, dar si pe alti opt consilieri, supãrati cã acestia au dat Cãminului Cultural numele poetului „Petrus Andrei”, care locuieste în judetul Vaslui. Consilierii contestatari si-ar fi dorit ca în cadrul cãminului cultural sã aibã loc exclusiv cumãtrii, nunti si alte petreceri. Institutia poartã numele poetului Petrus Andrei, membru în Uniunea Scriitorilor din România, care are publicate peste 30 de cãrti. Culmea, acelasi CL din comuna Români, judetul Neamt, i-a acordat poetului Petrus Andrei, în primãvara acestui an, titlul de „Cetãtean de Onoare al comunei Români”. El locuieste în comuna vasluianã Puiesti si poate de aici supãrarea celor trei consilieri, care îl catalogheazã pe poetul vasluian, foarte cunoscut în tarã si în strãinãtate, drept un „poet anonim”.

În comuna Români, judetul Neamt, este în derulare un scandal legat de numele cãminului cultural si al bibliotecii. Mai exact, trei consilieri locali au dat în judecatã primarul si pe alti opt alesi pe motiv cã au decis ca institutiile respective sã poarte numele lui Petrus Andrei, fiu al satului si poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar care locuieste la Puiesti, în judetul Vaslui.

De la ce a pornit circul

Povestea a început pe 17 mai, când au fost inaugurate Biblioteca „Petrus Andrei” si Cãminul cultural „Petrus Andrei”, în urma unei hotãrâri de Consiliu Local în care opt consilieri au votat „pentru”, iar cinci, din satul natal al poetului, Bãrc-Gosmani, au votat „împotrivã”. Trei dintre ei, Nicolae Sârbu, Vasile Poenaru si Petru Nacu i-au actionat în instantã pe primarul comunei, Manole Ciobanu, si pe cei opt consilieri. Instanta de la Tribunalul Neamt le-a respins actiunea, dar ei au fãcut o întâmpinare care acum se judecã la Curtea de Apel Iasi. Cei trei s-au supãrat pe motiv cã numele poetului Petrus Andrei i s-a atribuit cãminului cultural în mod abuziv, sustinând cã este vorba despre „o persoanã fizicã din satul Puiesti, judetul Vaslui, autointitulat POET”, în loc sã rãmânã la dispozitia cetãtenilor comunei Români, pentru nunti, botezuri si alte activitãti. Practic, cei trei consilieri, denumiti de poet „ignoranti” au înteles cã dacã institutia de culturã (Cãminul Cultural) va purta numele lui Petrus Andrei, acesta va deveni patronul si stãpânul institutiei, care apartine de fapt Primãriei din Ropmâni!! În replicã, Petrus Andrei sustine cã „era de ajuns ca acesti autointitulati consilieri Nicolae Sârbu, Vasile Poenaru si Petru Nacu sã facã cinci pasi din primãria Români si sã intre în Biblioteca <<Petrus Andrei>> si sã priveascã rafturile de cãrti sau sã punã mâna sã deschidã o carte pe care ei însisi au sponsorizat-o, <<Într-un crâng de neuitãri>>, dar n-au fãcut acei cinci pasi. Sã sustii cã un Cãmin Cultural este exclusiv locul unde se fac nunti, botezuri si alte activitãti (betii, bãtãi…) iarãsi esti într-o gravã eroare. Si cultura unde sã se facã? Pe marginea santului? În inima pãdurii? De aceea s-a umplut tara de manele si de literaturã de prost-gust. Jignirea celor trei consilieri nu-mi este adusã numai mie, ci întregii Uniuni a Scriitorilor din România si respectivii ignoranti ar trebui sã plãteascã daune morale imense ca sã le fie de învãtãturã de minte”, a spus Petrus Andrei. Poetul locuieste în comuna vasluianã Puiesti si poate de aici supãrarea celor trei consilieri. „Eu si cei opt consilieri din Români am fi niste impostori cã am luat, cum a luat Pãcalã usa, cãminul cultural în spate si am plecat cu el iar cetãtenii comunei Români urmând a face nuntile, probabil, în satul Puiesti, judetul Vaslui. Toate lasã de dorit la cei trei consilieri, inclusiv cunostintele de geografie. Localitatea Puiesti are statutul de târg, asa cum erau si orasele Buhusi, Roman, Piatra Neamt în urmã cu 50 de ani”, a spus Petrus Andrei.

Cine este Petrus Andrei

Poetul este nãscut pe 1 iunie 1946 în satul Bãrc-Gosmani, comuna Români, judetul Neamt. A urmat Colegiul National „Petru Rares“ din Piatra Neamt, apoi Facultatea de Filologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. A primit repartitie ministerialã la Liceul din Puiesti, judetul Vaslui, localitate unde s-a stabilit. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România si cetãtean de onoare al comunelor Români (judetul Neamt) si Puiesti (judetul Vaslui). Despre el si operele sale puteti citi în CV-ul de pe site-ul cotidianului nostru, afisat mai jos.

CV.-PETRUŞ-ANDREI

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.