spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Salariile babane le-au luat mintile urgentistilor: muncã pânã la epuizare, somn în gardã, în timp ce bolnavii sunt abandonati în ghearele mortii

- Advertisement -

NEPÃSARE… Caz revoltãtor în sistemul medical vasluian, dupã ce viata unui copil în vârstã de numai cinci ani a atârnat de un fir de atã din cauza unei doctorite care în timpul gãrzii fãcea cu totul altceva în afarã de munca pentru care era plãtitã. Bãietelul fusese internat, în urmã cu zece zile în spitalul din Bârlad, cu grave probleme de sãnãtate. Din cauza complicatiilor, doctorul de la Pediatrie a decis transferul lui la un spital din Iasi. Pacientul a fost preluat de o ambulantã cu medic, apartinând SAJ Vaslui, numai cã pe drum spre Vaslui starea lui de sãnãtate s-a agravat si mai tare. Asa cum spun toate protocoalele în astfel de cazuri, medicul de pe ambulantã a solicitat, de urgentã, sprijinul echipajului de competentã superioarã, în spetã a Terapiei Intensive Mobile, unde de gardã era doctorita Ana-Maria Perju. Numai cã din motive care scapã, inclusiv conducerii SMURD Vaslui, urgentista a refuzat sã rãspundã solicitãrii, lãsându-i pe medicii de pe ambulantã sã se lupte cu un caz care îi depãsea din punct de vedere al resurselor. Refuzul a fost raportat de ofiterul care era de serviciu în acea noapte la ISU, iar cazul a ajuns la Bucuresti, în atentia conducerii Departamentului pentru Situatii de Urgentã. Din cauza refuzului medicului de pe TIM, dar si pentru cã pacientul intrase în comã, echipajul de pe ambulantã a fost nevoit sã opreascã la Spitalul Judetean din Vaslui. Aici, pacientul a fost stabilizat si trimis mai departe la Iasi, unde medicii au reusit sã-i salveze viata. Surse din interiorul sistemului spun cã nu e prima datã când soarta pacientilor grav bolnavi este lãsatã la voia întâmplãrii de urgentistii de pe TIM care, de multe ori, trimit Echipaje de Prim Ajutor la cazuri. Conform unor avocati, în cazul copilului de la Bârlad, doctorita de pe TIM s-ar putea face vinovatã de comiterea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, pentru cã a refuzat sã îsi îndeplineascã atributiile de serviciu în timp ce era de gardã.

2500 de lei ridicã un medic urgentist dupã 24 de ore de gardã pe masina de Terapie Intensivã Mobilã. Raportat la salariile din mediul privat, asta înseamnã câstigurile pe douã luni ale unei croitorese sau ale unui brutar. La SMURD Vaslui, unii medici au si câte sase astfel de gãrzi pe lunã. Acestor venituri li se adaugã gãrzile fãcute la coordonarea ambulantelor, plãtite si ele cu 1200 de lei per bucatã. Mai punem si activitatea de la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui si astfel rezultã un venit lunar care de multe ori sare de 35.000-40.000 lei lunar. Numai cã salariile uriase i-au fãcut pe urgentisti sã-si doreascã si mai mult. Unii ajung sã câstige si jumãtate de miliard de lei vechi pe lunã, dupã ce fac mai multe gãrzi decât le permite legea, pânã când cad din picioare. Multi intrã de gardã la UPU si ies dupã trei-patru zile, de pe masina TIM. Astfel s-a ajuns sã vedem medici care se injecteazã cu adrenalinã pentru a face fatã stresului si oboselii de la locul de muncã. O solutie riscantã si nu prea conformã cu Legislatia si Medicina Muncii. Ce înseamnã un medic obosit, care face gãrzi si câte o jumãtate de sãptãmânã? Înainte de toate, un act medical de slabã calitate care se rãsfrânge, în primul rând, asupra pacientului. Niciun bolnav nu vine la spital sã fie tratat de un medic cu ochii rosii din cauza nesomnului, sau grãbit sã plece acasã, pentru a se odihni. Pentru a-si bifa planul de gãrzi, multi doctori recupereazã somnul în timpul serviciului, lãsându-i pe cei care au nevoie de ajutorul lor pe mâna asistentelor, sau mai rãu, în voia sortii.

Copil în stare gravã, tratat cu indiferentã de medicul de pe TIM

Cea mai recentã întâmplare care a scos în evidentã sincopele sistemului de urgentã a avut loc în urmã cu 10 zile, când un bãietel în vârstã de 5 ani, din Bârlad, a fost transferat de urgentã la un spital din Iasi. Pacientul a fost luat din spitalul bârlãdean cu o ambulantã cu medic, apartinând SAJ Vaslui, însã pe drum, în dreptul localitãtii Crasna, starea lui de sãnãtate s-a agravat foarte tare, motiv pentru care s-a solicitat ajutorul echipajului de pe Terapie Intensivã Mobilã. Potrivit directorului medical al Serviciului de Ambulantã Vaslui, solicitarea a rãmas fãrã rãspuns, iar echipajul de pe ambulantã a fost nevoit sã se descurce singur. „Solicitarea la noi a fost fãcutã pentru un pacient în vârstã de cinci ani, diagnosticat cu pneumotorax, de cãtre spitalul de pediatrie, prin doctorul Popa. La ora 22:49 s-a verificat avizul, iar la ora 23:07 a fost alocat echipajul cu medic de la statia Bârlad. La preluare, pacientul era stabil. Nu ridica probleme grave. Pe timpul transportului, în schimb, situatia lui s-a agravat, prezentând o stare destul de gravã, devenind confuz, cu polipnee, cu saturatie foarte micã, motiv pentru care echipajul nostru a solicitat echipajul de Terapie Intensivã. Din ce am înteles de la doamna doctor care era la caz, în momentul solicitãrii, ambulanta se afla în apropiere de livada „Mãrul de Aur”. S-a luat legãtura cu TIM-ul. Echipajul nostru s-a apropiat si mai mult de Vaslui, iar într-un final s-a ajuns la Spitalul Judetean, unde cazul a fost preluat de doamna doctor Stratulat, care era de gardã. Copilul a fost stabilizat, iar în jurul orei 00:55 a fost, din nou, solicitat echipajul de Terapie Intensivã Mobilã care l-a dus mai departe la Iasi”, a declarat Mariana Dohotariu, directorul medical al SAJ Vaslui.

Refuzul urgentistului a ajuns la Departamentul pentru Situatii de Urgentã

Comportamentul medicului urgentist Ana-Maria Perju a scandalizat pe toatã lumea, inclusiv pe ofiterul ISU care în acea searã era de serviciu. Acesta a raportat refuzul doctoritei de a se deplasa la solicitare, iar sãptãmâna trecutã conducerea SMURD a fost bãgatã în sedintã de sefii ISU. „Într-adevãr, a fost o sedinta la ISU prin care conducerea SMURD a fost informatã asupra cazului. S-a dispus reinstruirea tuturor celor care fac de gardã în dispeceratul comun si s-a fãcut un raport cãtre conducerea Departamentului pentru Situatii de Urgentã. Medicii care fac de gardã trebuie sã stie foarte clar cã alocarea de resurse si mijloace se face de cãtre Inspectoratul pentru Situatii de Urgente”, a precizat purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui.

Sefa UPU-SMURD: „Dacã as fi fost eu, m-as fi dus la interventie”

Potrivit Carmenei Piseru, sefa Compartimentului UPU-SMURD, medicul urgentist care era de gardã trebuia sã intervinã la caz, chiar dacã solicitarea a fost fãcutã de lângã Vaslui. „Am discutat la ISU despre caz, iar vineri, cel mai târziu luni, vom discuta în comisia de disciplinã sã vedem cum a gândit situatia medicul care la momentul ãla a fost pe TIM. Lucrurile s-au întâmplat la aproximativ 10 kilometri de Vaslui, s-o fi gândit cã ambulanta e aproape de oras. Nu pot sã comentez înainte de a vedea toate datele. Din punctul meu de vedere a fost o situatie de interventie. Eu, ca medic urgentist, m-as fi dus la interventie chiar dacã era foarte aproape de Vaslui si chiar dacã pânã ajungeam, mã întâlneam cu ambulanta în centrul orasului. Cei care vor hotãrî eventualele sanctiuni sunt cei din Comisia de Disciplinã. Trebuie avut în vedere faptul cã activitatea de pe masinã este o activitate de gardã, benevolã, nu este baza serviciului. Dar dacã accepti sã faci gardã pe masinã, obligatoriu trebuie sã te comporti cum scrie în ordinul numãrul 1706. Adicã sã mergi la interventii, sã tii masina pregãtitã pentru interventii ulterioare si asa mai departe”, ne-a spus sefa UPU-SMURD.

Refuzuri si greseli care costã vieti

Din pãcate, cazul de zilele trecute, al bãietelului de la Bârlad, nu este unul singular. Surse demne de încredere au declarat cã în ultima perioadã mai multi medici urgentisti au refuzat sã plece la solicitãri, mai ales pe timp de noapte, trimitând în locul lor echipajele de prim-ajutor. „În varã a fost un caz la Husi, infarct de miocard, la care echipajul de pe TIM s-a prezentat dupã aproximativ trei ore. Pacientul trebuia transportat de urgentã la Iasi. Un alt caz s-a petrecut, anul trecut, în suburbia Rediu. Un bãrbat cu edem pulmonar acut a fost transportat la spitalul din Vaslui de un echipaj EPA, desi la caz fusese trimisã Terapia Intensivã Mobilã. Doctorita care era de gardã în acea searã a refuzat sã meargã la caz. I-a sunat pe bãietii de pe EPA si i-a pus pe ei la treabã. Pacientul a murit. În luna august, un bãrbat din comuna Ivãnesti s-a prezentat la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, cu dureri abdominale. Medicul care era de gardã la UPU l-a consultat, i-a dat o listã cu medicamente, apoi l-a trimis acasã. A doua zi, bãrbatul a murit din cauza unui infarct entero-mezenteric. Sunt foarte multe urgente care au fost tratate de echipaje de competentã inferioarã, pentru cã medicii care trebuiau sã meargã pe teren alegeau sã se odihneascã în timpul ãla. Sã alergi dupã gãrzi cu gândul la câstiguri tot mai mari si sã te epuizezi fizic si psihic, lãsând astfel vietile oamenilor la mâna destinului, nu e chiar cea mai corectã conduitã a unui medic urgentist.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.