spot_img
18.7 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Preotii nu vor face campanie electoralã la prezidentiale, pentru niciun candidat

- Advertisement -

DECIZIE… Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a decis, din nou, cã preotii si episcopii nu se vor implica în campaniile electorale. În urmã cu cinci ani, presa semnala derapaje ale clericilor si ierarhilor. La Vaslui, de exemplu, rãmâne de neuitat modul în care liderii PSD se jurau pe Biblie cã nu vor permite Chevronului sã vinã în judet, de fatã cu zeci de preoti din tot judetul, însã se stie ce a urmat… „În perspectiva alegerilor prezidentiale din anul 2019 si a celor locale si parlamentare din anul 2020, au fost reafirmate principiile enuntate în mai multe rânduri de cãtre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe cu privire la responsabilitatea clericilor pentru pãstrarea neutralitãtii politice în perioada electoralã”, asa sunã decizia BOR, conform agentiei de presã a Partiarhiei Române, basilica.ro.

Hotãrârea Sinodului BOR nu face altceva decât sã repete alte decizii luate în ultimii 30 de ani, de neimplicare a clericilor si ierarhilor în campaniile electorale. În spiritul de mai sus, aflãm cã tot mai multi preoti din bisericile vasluiene sunt ajutati de conducerea CJ Vaslui care, asa cum se stie, este de la PSD. Peste 110.000 de lei vor pleca de la Consiliul Judetean, condus de PSD, cãtre douã biserici din judet. Suma de 70.000 de lei este alocatã mãnãstirii Mãlinesti, în comuna Gârceni, acolo unde conducerea mãnãstirii solicitã „ajutor financiar pentru executarea unor lucrãri de reparatii, ce constau în schimbarea tâmplãriei la pavilionul mãnãstirii”, iar 40.000 de lei merg la parohia Deleni I, la care preotul paroh de acolo solicitã ajutor pentru continuarea lucrãrilor la casa praznicalã. „Din bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii necesare pentru întretinerea si functionarea unitãtilor de cult fãrã venituri sau cu venituri reduse, construirea ori repararea lãcasurilor de cult si pentru conservarea si întretinerea bunurilor apartinând cultelor”, scrie în expunerea de motive a presedintelui CJ Vaslui.

În septembrie, mai multe biserici au primit bani de la CJ Vaslui

Mai multe biserici au beneficiat de un ajutor financiar de la bugetul judetului. Astfel, Parohia Pochidia a primit un sprijin financiar în valoare de 50.000 lei, pentru finantarea lucrãrilor de construire la Biserica ortodoxã „Adormirea Maicii Domnului”. Valoarea devizului lucrãrilor rãmase de executat este de 258.889 lei. De asemenea, Mãnãstirea „Sfântul Voievod Stefan cel Mare”, din comuna Miclesti, a primit un ajutor financiar în valoare de 29.000 lei pentru achizitia unei centrale termice si combustibil. Pentru parohia Crâng, din comuna Ciocani, a fost alocatã suma de 71.000 lei, pentru executarea lucrãrilor de întretinere la biserica parohialã. Parohia Rediu, din municipiul Vaslui, a primit un sprijin financiar în valoare de 26.000 lei, pentru executarea lucrãrilor de consolidare si reparatii capitale la bisericã. Sã aibã, oare, aceastã milostivenie a conducerii CJ Vaslui fatã de Bisericã legãturã cu campania electoralã? Întrebãm pentru un prieten…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.