DE VOTAT… Actorul, OMUL, maestrul Mircea Diaconu te surprinde în fiecare clipã. Are un gând pentru fiecare interlocutor, se poate coborî pânã la nivelul unui om simplu, cu câteva clase, dar cu gândire sãnãtoasã, pentru ca în secunda urmãtoare sã poarte o discutie elevatã cu o persoanã eruditã. L-am vãzut în aceste ipostaze la Vaslui, atunci când a stat de vorbã cu cetãtenii acestui judet, fãrã SPP-isti dupã el sau gãrzi de corp. Nu-i este teamã de români, pentru cã el însusi este un român adevãrat, provenit de pe meleagurile frumoase ale zonei Câmpulung Muscel. „Nu mã duc la Cotroceni. Nu stiu unde, dar la Cotroceni nu mã duc. Nu intru nicio orã la Cotroceni. Mandatul este al Cotrocenilor? Este al natiunii. Cotroceniul este un palat. Refuz Cotroceniul”, spune, cu multã sinceritate, marele artist român. Prin tot ceea ce a spus în viatã, iar ulterior a demonstrat cã se tine de cuvânt, vasluienii s-ar putea sã-i mai dea încã un vot de încredere, pe 10 noiembrie, asa cum au fãcut în urmã cu cinci ani, la europarlamentare.
La 69 de ani, OMUL Mircea Diaconu are o vitalitate aparte. Este fost europarlamentar si a intrat în politicã încã din anul 1990. Fostul actor, iubit de mii si mii de vasluieni, nu a activat serios în vreo formatiune pânã în 2008, când a devenit parlamentar din partea PNL. În anul 2014 a fost ales ca senator de Arges al formatiunii, mai apoi a fost membru în Cosiliul National al Audiovizualului pânã în 2004, din partea PD, pânã în 2012. A mai urmat o perioadã de fluctuatie pentru Diaconu, dupã care pe data de 25 august a.c. si-a anuntat candidatura la prezidentiale în fata Ateneului Român, moment în care a ajuns din ce în ce mai mult în vizorul presei. Este printre cei mai sãraci candidati la presedintie. Acesta detine 5 terenuri intravilane de aproximativ 4.200 de metri pãtrati, douã case, o casã de vacantã, un apartament si un „grajd personal” de 50 mp. În declaratia de avere a mai trecut si trei masini: – Citroen Mehari, fabricat în 1971, un Aro 10 din 1996 si un Smart produs în 2001. De asemenea, nu duce lipsã nici de bani din conturi, unde are aproape 120.000 de euro. Mai mult decât atât, are douã pensii, una de vârstã si alta de merit, care i-au adus în total 90.000 de lei anul trecut.
Vasluienii îl vor gãsi pe pozitia 10 în buletinele de vot de la prezidentiale
L-am remarcat, de curând, vorbind despre faptul cã ar promova, ca presedinte, un embargo de 10 ani în privinta tãierii pãdurilor. Mircea Diaconu declarã despre mafia pãdurilor cã „solutia este una singurã: un embargo de zece ani de tãieri, de interzicere a tãierilor. Sigur, cele de igienizare si de lemn de foc, fãrã discutie cã trebuie sã functioneze, e obligatoriu, dar atât. Mafia pãdurilor a învãtat sã fure cu aparenta legalitãtii. Aproape cã nu ai ce sã le faci”. El propune un „embargo” de zece ani. Indiferent cum se terminã alegerile, asta va fi tinta mea urmãtoare, ca persoanã publicã, pur si simplu, o sã pledez pentru asta, o sã încerc, nu stiu, o initiativã cetãteneascã, orice formã cu putintã, o sã mã dedic acestui subiect, pentru cã este crucial, dupã pãrerea mea”. În opinia candidatului independent sustinut de ALDE si Pro România, „mafia pãdurilor este egalã cu mafia prostitutiei, nu e altfel, ca organizare, ca efect negativ, e tot pe acolo. Mã tem cã e o chestiune deja de sigurantã nationalã, de risc de tarã si CSAT-ul trebuie sã ia mãsuri de altã naturã, de alt nivel”. Ar fi nevoie de schimbarea Constitutiei, un subiect fluturat prin fata românilor de mai multi politicieni? „Au trecut atîtia ani în care s-a fãcut gresit, din ce în ce mai gresit, s-a accelerat genul ãsta de comportament prezidential neconstitutional, pe ultimele douã mandate de presedinti. Repetându-se pare cã asa e normal, e efectul ãla de banalizare a rãului care apare o datã, te miri, te surprinde, dupã care a doua oarã, a treia oarã, a cincea oarã e în regulã. Deci ti se pare cã asa trebuie. si asteptarea publicã e de tipul ãsta, pentru cã n-au nicio vinã oamenii din moment ce asa se petrece, el e vãtaful, schimbã pune, drege, dã afarã. Gresit profund. Nu zic cã trebuie sã schimbãm Constitutia, ba dimpotrivã. Pe de altã parte dacã ea e în vigoare, nu stiu cum sã vã spun, sã-i dãm respectul cuvenit, cã dacã zicem toatã ziua, e proastã Constitutia, cum o protejãm? Nu, cã una dintre prerogativele presedintelui, principalã chiar este protectia si garantarea Constitutiei si respectãrii legii. Pãi cum dacã tu zici cã e proastã? Pe de altã parte ea nu e proastã deloc, a fost fortatã limita asta, a fost fortatã de cam toti presedintii, de aproape toti presedintii”, recunoaste candidatul independent.
Ce va face, unde îsi va desfãsura activitatea, dacã va fi ales presedinte?
„Fac o hârtie cãtre Guvernul României care va fi la acea vreme cerând sã mi se gãseascã sau sã cãutãm un sediu pentru Presedintie, pentru cã Palatul Cotroceni, dupã pãrerea mea, este un palat regal cu o destinatie exactã datã prin testament regal si care nu este în niciun caz cel mai potrivit pentru Presedintie. Un palat regal nu poate fi un loc pentru presedinte”, spune, cu umor si întelepciune în glas, candidatul de pe pozitia a zecea pe buletinele de vot.
(Material electoral realizat la comanda ALDE, prestator ziarul Vremea Nouã, tiraj 2.720 exemplare, cod mandatar financiar 31190010)