ÎNGRIJORÃTOR… România are cea mai mare mortalitate cauzatã de accidentele vasculare cerebrale (AVC) din Europa, iar un român din sase va suferi un AVC, aratã un studiu privind evolutia bolii, citat de Societatea Nationalã de Radiologie Interventionalã din România (SNRIR), care mai avertizeazã cã incidenta acestei afectiuni a crescut în rândul tinerilor peste 20 de ani. Judetul Vaslui face si el parte din aceastã statisticã îngrijorãtoare, cu aproximativ 2000 de persoane de AVC diagnosticate în fiecare an.
Avertismentul este lansat de Ziua Mondialã a Accidentului Vascular Cerebral, care este marcatã în 29 octombrie. „În România, AVC-ul este prima cauzã de invaliditate si a doua cauzã de mortalitate în rândul populatiei, iar un studiu recent care analizeazã evolutia bolii la noi în tarã semnaleazã cã unu din sase români va face un AVC”, spun reprezentantii SNRIR. Conform acestora, România a fãcut progrese, în ultimii ani, în ceea ce priveste interventia în caz de AVC, având în vedere cã s-au deschis centre de trombolizã în toatã tara. Totusi, România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, transmit medicii. „Patru români mor în fiecare orã din cauza AVC. În România, accidentul vascular cerebral reprezintã a doua cauzã de mortalitate – 21,64% si dizabilitate – 11,34%, cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe si indirecte ajung sã reprezinte aproximativ 0,4% din PIB”, afirmã presedintele SNRIR, Gheorghe Iana.
Spitalele din Vaslui, centre pentru tratarea AVC-urilor
În ultimul an, vietile mai multor vasluieni au fost salvate dupã ce Ministerul Sãnãtãtii a decis ca fiecare spital de urgentã sã aibã centru în care sã fie tratati pecientii cu accident vascular cerebral. Astfel, din ianuarie 2019 si pânã în prezent, atât la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui cât si la Spitalul Municipal „Elena Beldiman” Bârlad, echipele medicale au efectuat mai multe trombolize, dând astfel sansa la o nouã viatã celor care au suferit un accident cerebral vascular. În ciuda acestor eforturi care se fac la nivel national si international, studiile efectuate la nivel european de cãtre SAFE (Stroke Alliance for Europe) aratã cã pânã în 2035 numãrul europenilor afectati de AVC va creste cu 34%, numãrul celor care vor muri din cauza bolii va creste cu 45%, iar al celor care vor trãi cu AVC ca boalã cronicã va creste cu 25%.
Ce este un AVC?
Un AVC apare atunci când tesutul cerebral este privat de oxigen si nutrient din cauza întreruperii circulatiei sângelui. Lipsitã de oxigen, materia cenusie moare dupã câteva minute si nu mai poate fi recuperatã niciodatã. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacã o simptomatologie clarã în pãrtile corpului care sunt controlate de pãrtile creierului afectate de accidentul vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferã un AVC, el având maximum sase ore la dispozitie sã ajungã într-o unitate spitaliceascã pentru a fi tratat, astfel încât sã i se salveze viata si sã rãmânã cu cât mai putine sechele.