spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Așa da! Cum se face școală în Japonia: România ar trebui să ia lecții! Exemplu pentru toată lumea

- Advertisement -

România a avut o școală de elită, dar în ultimii 30 de ani totul a luat-o în jos, la fel ca întreaga societate. Am ajuns repetenți și la învățământ ca în majoritatea domeniilor de activitate. Deși școala românească încă mai produce elite, acestea par să fie doar excepții.

La polul opus se află Japonia care poate fi luată drept exemplu de toată lumea! Cum se face școală în Japonia? Mai ales România ar trebui să ia lecții.

Japonia, în elita mondială a învățământului

Japonia este, cu siguranță, în elita mondială a învățământului. Este unul dintre cele mai performante state in ceea ce priveste alfabetizarea, stiintele si matematica. Copiii urmeaza sase ani de scoala primara, trei ani de invatamant secundar si trei ani de liceu.
Desi liceul nu este obligatoriu, peste 95% dintre copiii japonezi aleg sa urmeze si acest ciclu.

Cum se învață în școlile japoneze
Cu exceptia claselor primare, elevii stau la scoala sase ore pe zi. Vacanta lor nu depaseste doua luni jumatate si este impartita astfel: sase saptamani vara, doua saptamani iarna si alte doua primavara. Anul de studii este impartit in trei semestre.

Școlile din Japonia nu au femeie de serviciu

În majoritatea scolilor japoneze nu exista femeie de serviciu. Elevii sunt cei care fac curatenie in salile de clasa, in cantine si in toalete. Se impart in echipe si indeplinesc aceste sarcini prin rotatie. Astfel, sunt invatati sa lucreze in echipa si sa se ajute unii pe altii.
Uniforma este obligatorie. Fetele poarta tinute in stil marinaresc, pe cand uniformele pentru baieti sunt croite in stil militar. Statul japonez considera ca purtarea uniformei elimina barierele sociale printre elevi.
Pana la varsta de 10 ani, elevii nu dau niciun fel de test, Japonezii consider că in primii trei ani de scoala cunostiintele academice nu sunt importante. In lipsa unor examene, copiii sunt verificati constant. Si, desi sistemul de educatie japonez poate parea strict, rata absenteismului este aproape inexistenta.
Testul care decide viitorul elevilor se da la absolvirea liceului, iar punctajul obtinut este cel pe baza caruia se intra la facultate. Desi perioada de pregatire este numita „iadul examinarii” din cauza concurentei acerbe, peste 75% dintre absolventii de liceu reusesc sa isi continue studiile la facultate. …https://voxbiz.ro/asa-da-cum-se-face-scoala-in-japonia-romania-ar-trebui-sa-ia-lectii-exemplu-pentru-toata-lumea.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.