PROMISIUNI DESARTE… Tratament cât mai aproape de casa pacientului, pachet complet de diagnosticare, tratare si monitorizare, dar si o diversitate mai mare de medicamente. Sunt câteva dintre dintre modificãrile pe care Casa de Asigurãri de Sãnãtate urmãreste sã le facã în privinta bolnavilor de cancer din România. Când, nu se stie deocamdatã. În judetul Vaslui sunt peste 8.500 de persoane care suferã de aceastã nemiloasã maladie, anul trecut fiind înregistrate, în medie, patru noi cazuri de cancer pe zi.
În timp ce bolnavii din judetul Vaslui se luptã cu lipsa medicamentelor, a sectiilor de oncologie, a psihologilor, presedintele Casei Nationale a Asigurãrilor de Sãnãtate, Vasile Ciurchea, promite tratamente “ca afarã”, prin crearea unui “pachet complet” pentru bolnavul oncologic, cu tot ceea ce are nevoie un astfel de pacient de la momentul diagnosticãrii, pe parcursul tratamentului, pânã la monitorizare si activitãti medicale de suport. “Ne gândim, am discutat cu doamna ministru în urmã cu ceva timp, nu cu mult timp, sã creãm un pachet pentru bolnavul oncologic, un pachet complet, cu tot ce are nevoie de la momentul diagnosticãrii, pe parcursul tratamentului, monitorizare si activitãti medicale de suport conexe, gen kinetoterapie, consiliere psihologicã, si sã venim cam cu tot ceea ce beneficiazã pacientii în strãinãtate, sã beneficieze si în România. Nu e chiar usor sã construiesti un asemenea pachet, dar ne ghidãm dupã ce fac altii, discutãm cu toate comisiile de specialitate si sigur cã, pânã la urmã, vom crea un pachet. (…) În momentul de fatã o problemã este monitorizarea pacientului oncologic, între cele sase cure sau cinci cure câte fac si atunci, creînd acest pachet, vom scoate pacientul oncologic din masa mare de pacienti în ceea ce priveste investigatiile paraclinice, fie imagisticã, fie laborator”, a sustinut Ciurchea. Referindu-se la accesul moleculelor noi în tratamentul cancerului, el a spus: “În ceea ce priveste accesul moleculelor noi pentru tratament, într-un timp foarte scurt, vor putea intra foarte repede, noi uitându-ne la rezultat. Deci controlând rezultatul dãm acces foarte repede si atunci nu mai existã acea problemã de asteptat nu stiu cât. Pacientii din România nu au acces la tratamente moderne, pacientii din celelalte tãri din Uniunea Europeanã au acces, deci este o discriminare”,mai declarã seful Casei de Asigurãri de Sãnãtate. Ciurchea a mai declarat cã a luat în calcul si crearea unor centre regionale sau universitare de oncologie în care sã se aplice protocoale internationale, iar apoi tratamentul propriu-zis sã fie urmat “cât mai aproape de casa pacientului”.
Statistici îngrijorãtoare
În ceea ce priveste situatia bolnavilor de cancer din judetul nostru, în evidenta celor de la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui se aflau peste 8.500 de persoane care suferã de nemiloasa maladie. Fatã de 2017, an în care au fost luate în evidentã un numãr de 1468 de persoane, în 2018 numãrul a crescut, ajungându-se la 1475 de noi cazuri. Fãcând un clasament, printre cele mai des întâlnite tipuri de cancer sunt cel bronhopulmonar, cu 192 de cazuri noi în 2018 fatã de 142 în 2017, si cel colorectal, cu 159 de noi cazuri în 2018 fatã de 112 cazuri în 2017. Un calcul al totalului cazurilor noi, înregistrate doar anul trecut în judetul Vaslui, aratã un adevãr realmente sumbru. Împãrtind numãrul de cazuri noi înregistrate în cabinetele de oncologie (1475), la numãrul de zile, resultã cã, zilnic, în Vaslui sunt descoperite patru persoane cu cancer.