spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Scoala Gimnazialã “Dimitrie Cantemir”, în haine de sãrbãtoare

- Advertisement -

ACTIVITÃTI… Elevii si profesorii Scolii Gimnaziale “Dimitrie Cantemir” din Vaslui îl sãrbãtoresc, zilele aceasta, pe patronul lor spiritual, domnul Moldovei din perioada martie-aprilie 1693 si 1710-1711 si marele cãrturar al umanismului românesc. Toatã sãptãmâna vor avea loc activitãti culturale menite sã evidentieze viata, cariera politicã si opera cantemirianã, dar si activitãti instructiv-educative care sã-i învete pe copii cum sã se fereascã de pericolele lumii moderne. Si-au anuntat prezenta mai multi oaspeti din judet, dar si din Iasi, Bacãu, Tulcea si Botosani.

Activitãtile dedicate Zilelor Scolii vor debuta astãzi, 21 octombrie, ora 10:00, cu o actiune a Centrului Militar Judetean Vaslui, denumitã „Ziua Armatei României în scoli”. Reprezentantii Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Judetean Vaslui vor prezenta participantilor interesati de cariera militarã mai multe elemente care vizeazã oferta educationalã a institutiilor de învãtãmânt militare. “Alãturi de reprezentanti ai Centrului Militar Judetean Vaslui vor fi prezenti veterani de rãzboi, care vor povesti scene trãite în luptele la care au participat, un istoric care va reliefa importanta Zilei de 25 Octombrie, militari participanti la misiuni în teatrele de operatii sau exercitii internationale, care vor expune tipurile de misiuni pe care Armata Românã le desfãsoarã în teatrele de operatii, precum si unele categorii de tehnicã si armament din dotare, elevi ai colegiilor militare nationale si studenti ai academiilor militare. Manifestãrile îsi propun sã vinã în întâmpinarea nevoii de cunoastere a tinerei generatii printr-o activitate practicã, interactivã, menitã sã le valorizeze aptitudinile, preocupãrile si curiozitãtile legate de institutia militarã”, a explicat comandantul Centrului Militar Judetean Vaslui, locotenentul-colonel Silviu-Ionel Puluc.

“Cantemiriana… la 20 ani”

Mâine, de la ora 11:00, la biblioteca scolii va avea loc un alt eveniment, de o mai mare anvergurã, la care vor lua parte mai multe cadre didactice universitare din Iasi, primarul Vasile Pavãl, inspectorul scolar general Gabriela Plãcintã, alãturi de mai multi inspectori scolari, precum si foste cadre didactice si absolventi ai scolii. Vor sustine prelegeri conf. univ. dr. Emanuela Ilie, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi – “Lecturi, gusturi metafore”, conf. univ. dr. Claudia Tãrnãuceanu – “Dimitrie Cantemir – o pledoarie pro domo” si conf. univ. dr. Loredana Cuzmici – “Divanul sau gâlceava clasicilor cu modernii”. Denumitã sugestiv – “Cantemiriana… la 20 ani”, activitatea va fi moderatã de profesorul si scriitorul Teodor Pracsiu. Miercuri vor avea loc Concursul Interdisciplinar “Cronos”, editia a X-a, dedicat elevilor din clasele V-VIII, si activitãti de preventie precum “Traficul de persoane – forme si modalitãti de prevenire”, “De la consumul de droguri la traficul de pesoane”. Joi se vor desfãsura alte activitãti dedicate patronului spiritual al scolii, dar si Concursul de Matematicã si Stiinte “Aventura cunoasterii”, editia a II-a. Vineri, în ultima zi dedicatã zilelor scolii, vor avea loc Concursul interjudetean interdisciplinar “Descrierea Moldovei”, ed. a VIII-a, faza interjudeteanã, în cadrul cãruia vor participa elevi din judetele Vaslui, Bacãu, Tulcea, Botosani, precum si Simpozionul Judetean “Comoara din cãmara bunicii”, ed. a III-a.

Dimitrie Cantemir, o uriasã personalitate istoricã si culturalã

PERSONALITATE… Dimitrie Cantemir s-a nãscut la 26 octombrie 1673, într-o familie nobilã, în localitatea Silisteni din comuna Fãlciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui, în partea de sud a orasului Husi. La 14 ani a fost nevoit sã plece la Constantinopol, unde a stat 12 ani, ca zãlog al tatãlui sãu pe lângã Înalta Poartã, înlocuindu-l pe Antioh, devenit ulterior domn al Moldovei. În perioada martie – aprilie 1693, dupã moartea tatãlui sãu, a fost domn al Moldovei, dar Înalta Poartã nu l-a confirmat, astfel încât s-a întors la Constantinopol pentru a-si continua studiile la Academia Patriarhiei Ecumenice. Cu prilejul unui rãzboi turco-austriac, soldat cu Bãtãlia de la Zenta, a traversat Banatul. Antioh, fratele mai mare, si-a însusit întreaga mostenire, lãsându-l într-o situatie precarã. Din 1695 a fost “capuchehaie”, adicã reprezentant la Constantinopol al fratelui sãu Antioh, acesta fiind ales domn. Turcii l-au înscãunat pe Dimitrie Cantemir la Iasi în 1710, având încredere în el, dar noul domn-cãrturar a încheiat la Lutk în Rusia, la 2 aprilie-13 aprilie 1711, un tratat secret de aliantã cu Petru cel Mare, în speranta eliberãrii tãrii de sub dominatia turcã si precizând integritatea granitelor si faptul cã ele vor fi apãrate de armata Moldovei. Tratatul a fost publicat de Cantemir în spatiul german. A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi si a fost împotriva transformãrii tãranilor liberi în serbi. Dupã numai un an de domnie (1710 – 1711), s-a alãturat lui Petru cel Mare în rãzboiul ruso-turc, dar n-a plasat Moldova sub suzeranitate ruseascã. Dupã ce crestinii au fost înfrânti de turci în Bãtãlia de la Stãnilesti – tinutul Fãlciu pe Prut, neputându-se întoarce în Moldova, a fugit în Rusia, unde a rãmas cu familia sa. A devenit consilier intim al lui Petru I (dupã ce a fost ajutat de ambasadorii Olandei si Frantei la Înalta Poartã) si a desfãsurat o activitate stiintificã rodnicã. Lângã Harkov i s-a acordat un domeniu feudal si a fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711. A murit în refugiu, dupã campania lui Petru cel Mare la Marea Caspicã, în zona Derbent, pe 21 august 1723 si a fost înmormântat în Rusia, la Dmitrievka, în biserica Sf. Nicolae, construitã dupã planurile sale si cu hramul ca al Bisericii Domnesti din Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.