Îmbătrânirea accentuată a populaţiei din judeţ poate fi observată în tot mai multe statistici întocmite de autorităţi. Acest fapt este confirmat şi de faptul că statul ajunge în fiecare an să plătească tot mai multe ajutoare de înmormântare în judeţ. Astfel, de la începutul acestui an, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Botoşani a plătit 3.820 de ajutoare de deces, cele mai multe în urma decesului unor pensionari, 3.633 în valoare de aproximativ 17,5 milioane de lei, adică 3,7 milioane de euro. De asemenea, s-au plătit şi 187 de ajutoare de deces pentru persoane asigurate, în valoare de aproximativ 700.000 de lei (n.r. – aproximativ 150.000 de euro).
În 2018, la CJP Botoşani au fost înregistrate şi plătite 5.095 de cereri de ajutoare de deces, dintre care 4.893 după decesul unor pensionari, iar 202 pentru moartea unor persoane asigurate. Din păcate, trendul este unul crescător în 2017, situaţia fiind un pic mai bună. Atunci s-au înregistrat 4.869 de solicitări de ajutor de deces.
În cazul decesului unui asigurat sau pensionar ajutorul are o valoare de 5.163 de lei, iar a unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului de 2.582 de lei. Banii sunt adesea insuficienţi, pentru că fiecare familie doreşte să respecte „legea străbună”, care însă, de-a lungul anilor, a cunoscut ample mutaţii, astfel că unele înmormântări ajung să concureze la capitolul opulenţă cu nunţile sau botezurile.
„Depinde de preferinţele fiecăruia, depinde de tradiţiile pe care le respectă. Am auzit foarte multe întâmplări în ceea ce priveşte tradiţiile. Sunt diferite de la o localitate la alta. Unii se descurcă şi cu banii aceştia şi fac o înmormântare decentă”, a declarat Cristina Anton, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Botoşani.
Aceasta susţine că ajutoarele de înmormântare pot fi ridicate doar pe baza certificatelor de deces de către apropiaţi ai decedatului şi nu neapărat de rudele de gradul I ale acestuia, care, în acele zile nefericite, ar trebui să aibă cu totul şi cu totul alte priorităţi. „Un deces înseamnă pierderea unui om drag pentru cineva. Nu doar beneficiarul direct sau moştenitorul de gradul I poate să ridice ajutorul de deces. Noi, ajutoarele, le dăm doar pe baza certificatelor de deces, hârtie eliberată de o autoritate”, a spus Cristina Anton.