spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Silvicultorii vasluieni sunt în stare de soc: „Abia ne-am revenit dupã Iasi, acum vedem o dramã la Maramures”

- Advertisement -
Cătălin Idriceanu

SUPÃRATI… Un pãdurar de 37 de ani a fost bãtut si împuscat de cãtre hotii de lemne, dupã ce a încercat sã stopeze tãieri ilegale într-o pãdure din Maramures. Drama acestui angajat Romsilva, care a fost ucis cu arma de vânãtoare din dotare, a impresionat o tarã întreagã. „Suntem stupefiati de ceea ce s-a petrecut. Abia ne revenisem dupã socul de la Iasi, cu colegul ucis în pãdure, iar acum aflãm cã un alt coleg de-al nostru, de la Maramures, este ucis într-un mod brutal. Ce sã mai spunem? Legile trebuie sã fie mai dure. Poate cã trebuie sã vedem un plan de actiuni, împreunã cu Jandarmeria, cu Politia, sã patrulãm în zonele cu probleme, sã descurajãm astfel de acte barbare”, spune ing. Cãtãlin Idriceanu, directorul Directiei Silvice judetene. O delegatie de la Vaslui, cel mai probabil, va face deplasarea la înmormântarea colegului ucis de la Maramures, în timp ce sindicatul Silva, al angajatilor din Romsilva, cere presedintelui Iohannis sã ia mãsuri mai dure împotriva celor care atacã pãdurile, legi mai dure si mai multã protectie pentru angajatii silvici.

Federatia Silvicultorilor din România, Silva, din care fac parte si câteva sute de angajati din Directia Silvicã Vaslui, trage un nou semnal de alarmã si îsi exprimã îngrijorarea si revolta cu privire la ceea ce s-a întâmplat joi la Maramures. „Este al doilea silvicultor ucis într-un interval de o lunã. Avem probleme în ceea ce priveste dotarea personalului silvic. Pornind de la uniformã de silvicultor – aproape jumãtate dintre ei nu au primit uniformã în ultimii doi-trei ani de zile. Avem probleme serioase în ceea ce priveste dotarea personalului silvic cu armament de serviciu. Din cei circa 6.100 de pãdurari, doar putin peste 3.000 sunt astãzi înarmati. Iar cei 3.000 care sunt înarmati au ca si armã de serviciu pistoale cu gaze sau cu bilã de cauciuc, cu care nu reusesc sã sperie nici mãcar câinii hoinari. Asta, în conditiile în care au în pazã sute si mii de hectare. În conditiile în care pãdurarii nu sunt dotati corespunzãtor cu armament de serviciu, nu au în dotare mijloace de transport, nu au în dotare mijloace de comunicatie, iatã ce se poate întâmpla. Este cel de-al saselea caz de pãdurar care si-a pierdut viata în timpul serviciului. Dacã discutãm de salarii – un pãdurar debutant are în jur de 2.000 de lei, bani în mânã. Salarizarea ca medie, pentru personalul de teren este undeva între 2.400, 2.600 de lei”, spun sindicalistii Silva.

La Vaslui, mai multi pãdurari au fost bãtuti de cãte hotii de lemne, în ultimii ani

Totodatã, sindicalistii îsi exprimã regretul si transmit condoleante familiei pãdurarului omorât în noaptea de miercuri spre joi, de cãtre hotii de lemne din Maramures. Tragedia s-a produs într-o zonã muntoasã între localitãtile Rogoz si Bãiut, Ocolul Silvic Strâmbu Bãiut din cadrul Directiei Silvice Maramures. În urmã cu doar o lunã, un alt silvicultor, pãdurarul Gorcioaia Rãducu de la Ocolul Silvic Pascani, din Iasi, a fost omorât de trei hoti surprinsi la furat de lemn. Sindicalistii sustin cã au atras atentia în mai multe rânduri asupra faptului cã angajatii care pãzesc pãdurile nu sunt dotati cu uniformã de serviciu, echipament de protectie, mijloace de apãrare si nu au o pregãtire în acest sens. „În ultimii ani, au fost omorîti de hotii de lemn 6 pãdurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresati, bãtuti, amenintati cu moartea, atacati cu topoare, cutite si chiar împuscati. Am iesit în stradã de zeci de ori solicitând modificarea Statutului Personalului Silvic, astfel încât sã fie întãritã autoritatea silvicultorilor în exercitarea atributiilor de serviciu, redatã demnitatea profesiei de silvicultor, asiguratã dotarea cu armament de serviciu eficient si mijloace tehnice de apãrare, asiguratã dotarea cu mijloace de transport si comunicatii adecvate, asiguratã dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în conditii speciale de pensionare a silvicultorilor si asigurarea unor conditii decente de salarizare pentru întreg personalul silvic!”, mai acuzã reprezentantii pãdurarilor. Acestia mai spun cã politicienii nu vor sau nu pot sã înteleagã problemele reale cu care se confruntã personalul silvic pentru cã Statutul Personalului Silvic, în loc sã fie legiferat în regim de urgentã, a fost retrimis la Comisia pentru Agriculturã si Silviculturã. „Vrem sã se schimbe ceva, toti colegii mei din Directia Silvicã Judeteanã cer schimbarea legilor actuale, o mai bunã protectie a lucrãtorilor silvici. Si noi, la Vaslui, am avut probleme în ultimii ani, cu pãdurari agresati, iar de aceea cerem tuturor factorilor implicati sã asculte si de cererile noastre”, a mai spus Cãtãlin Idriceanu, directorul Directiei Silvice Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.