INFP anunţă că s-au produs două cutremure succesive în România joi nopate, ambele în zona Vrancea, cu magnitudine aproape 3. Un altul, cu magnitudine peste 3, avusese loc cu câteva ore înainte.
CUTREMURE în România. Seismografele Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului au inregistrat aseara, si in aceasta noapte, trei cutremure in Vrancea
Unul, de magnitudine 3.2, a avut loc, aseară, la ora 17.10, la 113 kilometri adâncime, în judeţul Buzău.
Alte două au fost înregistrate, în această noapte, în judeţul Vrancea.
Primul, de magnitudine 2.9 grade, a avut loc la ora 00.39, la 70 de kilometri adâncime, iar cel de-al doilea, de 2.8 grade magnitudine, la ora 02.59, la 74 kilometri adâncime.
Cel mai puternic cutremur produs în acest an a avut loc tot in zona seismică Vrancea. Cutremurul a avut magnitudinea de 4,5 pe scară Richter, având loc pe data de 3 septembrie.
Gheorghe Mărmureanu, despre marele cutremur
Cel mai mare cutremur în România în ultimele luni a avut loc pe 3 septembrie, cu o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter. „E un cutremur absolut obișnuit. Au fost mai multe în ultimul timp, dar asta nu înseamnă nimic. Cândva spuneam că Africa se rupe în două, noi suntem sub influența Africii. Vom vedea ce se va mai întâmpla. Italia, noi și toată partea balcanică e sub influența Africii. Adâncimea e foarte mare, ceea ce e foarte bine pentru toată zona europeană. Un cutremur foarte adânc nu distribuie energie, la magnitudinea asta mai ales. Vrancea e periculoasă pentru magnitudini mai mari de 7,2, nu 4 și ceva”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul INFP.
România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv. …https://www.romaniatv.net/roi-de-cutremure-in-vrancea_494525.html