PESTE CAPACITATE…Un control al inspectorilor de sãnãtate publicã aratã cã toate spitalele de psihiatrie din tarã sunt supraglomerate, în Iasi fiind cea mai mare problemã. Situatia nu se prezintã mai bine nici în judetul Vaslui, având în vedere cã sunt sectii de bolnavi cronici, unde gradul de utilizare a paturilor depãseste 100%.
Inspectorii sanitari din cadrul directiilor de sãnãtate publicã au finalizat controlul dispus în unitãtile sanitare de psihiatrie de cãtre ministrul Sãnãtãtii, Sorina Pintea. Controlul a vizat calitatea actului medical si a conditiilor igienico-sanitare din unitãtile de psihiatrie. “Este primul control de acest fel în sensul cã pentru prima datã s-a stipulat foarte clar cã se verificã calitatea actului medical. Directiile de sãnãtate publicã aveau abilitatea sã verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri, astfel încât avem un prim raport. Imediat dupã tragedia de la Sãpoca am declansat control la toate unitãtile de psihiatrie din tarã”, a declarat, marti, Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãtii. Potrivit reprezentanților MS, inspectorii sanitari au verificat patru spitale de maximã sigurantã, cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi si 91 de sectii de psihiatrie din cadrul spitalelor judetene, cu 5.427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul tãrii.
Cele mai mari probleme, în spitalele de maximã sigurantã
În spitalele de maximã sigurantã s-a constatat cã gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numãrul acestora, astfel cã, cea mai mare aglomerare se gãseste a Spitalul de maximã sigurantã Grajduri, judetul Iasi, unde jumãtate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173%. La Spitalul de maximã sigurantã Stei, judetul Bihor, gradul de ocupare a fost, în medie de 115%, pe tot parcursul anului 2018 la sectia de bolnavi cronici, la Spitalul de maximã sigurantã Sãpoca existã un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe sectia de bolnavi cronici.
Distributia spitalelor de psihiatrie, inegalã la nivel inter-judetean
Potrivit reprezentantilor Ministerului Sãnãtãtii, în România sunt 14 judete care nu au nici mãcar un spital de psihiatrie. “De asemenea, în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constatã cã în sectiile de bolnavi cronici existã un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depãsește 100%. Exemple: Vaslui-114.20%, Olt -109,06%, Neamt -103,22%. În aceste spitale s-a constatat cã distribuția spitalelor de psihiatrie este inegalã la nivel inter-judetean, existând o densitate mare de numãr de paturi de psihiatrie în orasele foarte mari, cum ar fi: Bucuresti-Ilfov, Iasi, Timisoara si Oradea, în schimb sunt 14 judete din Romania în care nu existã niciun spital de psihiatrie, ci sectii cu numãr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de judete fãrã spitale: Tulcea, Constanta, Dâmbovita, Bacãu, Sibiu, Mures, Gorj, Caras-Severin, Sãlaj, Satu-Mare, Bistrita-Nasaud”, se mai aratã în raport. Potrivit documentului, în urma controlului au fost aplicate 115 sanctiuni contravenetionale, din care 48 de amenzi în valoare de aprox. 144 000 lei si 67 de avertismente. În toate unitãtile sanitare s-au dat termene de remediere pânã la sfârsitul anului, pentru rezolvarea problemelor ce țin de izolator, unde sunt dusi pacientii.