VESTE PROASTÃ…Ospãtarii si barmanii vor avea câstiguri lunare mai mici dupã ce Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativa initiatã de ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, prin care bacsisul încasat de la clienti va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal.
“În restaurante si baruri, bacsisul încasat de la clienti se evidentiazã pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. Operatorul economic va înmana clientului nota de platã înainte de emiterea bonului fiscal. Nota de platã va contine rubrici destinate alegerii de cãtre client a nivelului bacsisului, care poate varia între 10 si 15% din valoarea serviciilor de care a beneficiat. Operatorul economic va înregistra în contabilitate distinct aceste sume si va include în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formã de articol cu denumirea ‘bacsis“, se aratã în actul normativ. “Dupã abrogarea prevederilor care reglementau modul de definire, înregistrare si fiscalizare a bacsisului, Oug 8/2015, organizatiile profesionale si patronale din domeniul Horeca au solicitat public, în repetate rânduri, sã se analizeze posibilitatea introducerii unei noi reglementãri a bacsisului în acest domeniu. În prezent, în România bacsisul reprezintã o practicã întâlnitã frecvent în special în domeniul restaurantelor si barurilor, valoarea totalã a sumelor de aceastã naturã plãtite si respectiv încasate fiind considerabila”, scrie în expunerea de motive a proiectului. Propunerea legislativã adoptatã, ieri, de Senat cu 43 de voturi “pentru”, 23 “împotrivã” si 6 “abtineri” va fi dezbãtutã de Camera Deputatilor, for decizional în acest caz.