ACTIUNI… “Ziua nationalã a comemorãrii Holocaustului în România” nu a trecut neobservatã în Vaslui. Mai multi profesori din oras au tinut activitãti educative prin care le-au prezentat elevilor povestea genocidului asupra evreilor în timpul celui De-al Doilea Rãzboi Mondial. Este si cazul profesorilor Constantin Focsa si Gianina Cocuz, care, la initiativa metodistului Casei Corpului Didactic (CCD), Brânzã Cecilia, au sustinut o prelegere interactivã dedicatã Holocaustului. Au participat trei clase de elevi de-a VIII-a, una de la Scoala “Stefan cel Mare”, însotitã de prof. Constantin Focsa, iar celelalte de la Scoala “Vasile Alecsandri”, însotite de prof. Gianina Cocuz si Dorina Botez.
“<Predarea>“ datelor despre Holocaust nu este o pedeapsã impusã elevilor români de inspectori rãi din strãinãtate, care considerã cã maresalul Antonescu nu si-a fãcut lectiile, ci doar o încercare de a pune în acord învãtarea istoriei cu realitãtile, nu cu ideologiile. Este de presupus cã dupã experienta Holocaustului (sau Shoah, disputa terminologicã are si ea semnificatia ei), evreii vor sti sã se apere de repetarea a ceva ce ar putea sã-i semene. Memoria Holocaustului devine importantã pentru ceilalti, nu doar pentru urmasii victimelor, în încercarea de a desprinde din multitudinea faptelor mecanismele apte sã transforme o ipotezã ideologicã într-o realitate sinistrã. Existã voci care considerã fie cã Holocaustul este o inventie, fie cã totul este o exagerare a presei americane dominatã de evrei, fie cã evreii au pus la cale Holocaustul ca sã obtinã statul Israel, se aruncã afirmatii de tipul <nu puteau sã fie sase milioane de victime din moment ce au rãmas atâtia în viatã>, unii cred cã s-a vorbit destul, altii cã s-a profitat destul si mai existã si ascultãtori sofisticati care considerã negarea Holocaustului o afirmatie pertinentã si “savuroasã”. De aceea existã oameni – si nu neapãrat evrei – gata sã explice mereu cã asimilarea criticã a acestei experiente trecute este o garantie pentru viitorul tuturor: într-o societate modernã, conditia de majoritar sau cea de minoritar depinde de atâtea variabile încât, pe termen lung, nimeni nu se poate considera la adãpost de tirania sau violenta majoritãtii. În acest context se înscriu si preocupãrile noastre, ale profesorilor de istorie, care încearcã sã le prezinte elevilor acest eveniment tragic din istorie”, a explicat profesorul Constantin Focsa.
Invitatie la film: “Adio pentru totdeauna”, povestea supravietuitoarei Hanna Maeler Faust
Pentru a pune mai bine în evidentã importanta zilei de 9 octombrie (este si Ziua “Iom Kipur” – Ziua iertãrii, ziua cãintei, cea mai importantã sãrbãtoare evreiascã dedicatã cãintei si rugãciunii pentru iertarea pãcatelor), profesorul Focsa i-a invitat pe elevi la film. Acestia au vizionat filmul “Adio pentru totdeauna”, povestea supravietuitoarei Hanna Maeler Faust. Seria actiunilor dedicate acestui eveniment, s-a încheiat prin participarea prof. Constantin Focsa la deschiderea festivã a Festivalului Filmului Evreiesc, editia a IX-a, Bucuresti, desfãsurat la Cinema Muzeul Tãranului, un important eveniment al spatiului cultural national si un brand international apreciat în 164 de mari orase ale lumii. În Vaslui, sãptãmâna viitoare (26 octombrie), se va mai organiza un eveniment important dedicat Holocaustului: Simpozionul National “Memoria Holocaustului – Educatia pentru Tolerantã”, organizat de Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri”.