ANIVERSARE…Centrul de Zi „Star of Hope” Murgeni, împlineste trei ani, timp în care a ajutat 130 de copii sãraci, 75 de tineri vulnerabili si 100 de pãrinti în nevoie. Fundatia Star of Hope România organizeazã miercuri, 16 octombrie, ora 11:30, cu ocazia celebrãrii celor trei ani de activitate în slujba copiilor foarte sãraci în risc de abandon scolar înscrisi la Centrul Star of Hope din Murgeni (Vaslui) o prezentare a realizãrilor sale. La eveniment vor participa Lennart Eriksson (presedinte Star of Hope International), Aurora Vatamaniuc (presedinte Fundatia Star of Hope România), Dumitru Buzatu (presedinte CJ Vaslui), Ioan Buta (primarul orasului Murgeni), reprezentanti ai institutiilor locale si judetene din Vaslui, ai Inspectoratului Scolar Vaslui, membri ai comunitãtii.
Echipa Star of Hope România va anunta rezultatele obtinute în cei trei ani de activitate a Centrului Star of Hope din Murgeni dar si finalizarea procesului de donatie cãtre comunitatea localã a unei masini de pompieri oferitã de cãtre Star of Hope International. Masina de pompieri este singura de acest fel din localitate si va asigura atât stingerea incendiilor cât si descarcerarea în caz de accidente. În mai 2016, îsi deschidea portile Centrul Star of Hope Murgeni, cu sprijinul financiar al Organizatiei Star of Hope Suedia, parteneri fiind Primãria orasului Murgeni si Biserica Filadelfia (care a oferit gratuit spatiul necesar desfãsurãrii activitãtilor). De trei ani, dupã orele de scoalã, copiii foarte sãraci de etnie romã, vin zilnic la Centrul de Zi Star of Hope din Murgeni. Aici primesc o masã caldã si asistentã specializatã pentru efectuarea temelor scolare, dar si pentru derularea altor activitãti educative.
Rezultate cu impact pentru copii si tineri, dar si pentru pãrinti si comunitate
În acesti primi 3 ani de activitate, toti cei 130 de copii înscrisi în programul Centrului Star of Hope au promovat anul cu rezultate ce au bucurat atât echipa de specialisti din Centru, cât si pe pãrintii acestora: 130 de copii au promovat clasa, 20 de copii au fost premianti în fiecare an scolar; 80% dintre copii stiu sã socoteascã corect si au învãtat tabla înmultirii si împãrtirii; a scãzut nivelul de agresivitate la copii, atât la Centru, cât si la scoalã; copiii sunt mult mai comunicativi, socializeazã mai mult – au învãtat sã foloseascã si un limbaj adecvat, au învãtat sã-i respecte pe cei din jurul lor; au învãtat sã foloseascã dusurile, au învãtat regula spãlatului pe maini, imediat ce intrã în Centru si de fiecare datã înainte de masã, a spãlatului pe dinti dupã ce au mâncat; au învãtat sã meargã la toaletã si sã foloseascã produse de igienã; 45 de copii au primit consiliere si sprijin pentru (re)înscrierea în sistemul educational de masã; 77 de copii au participat la taberele de varã.
Un club al tinerilor, la Centrul Star of Hope Murgeni
Pentru cã în orasul Murgeni nu existã alternative de petrecere a timpului liber, acest Club al Tinerilor vine în întâmpinarea nevoii lor de a socializa, de a cãuta rãspunsuri la întrebãri pe care le au si le oferã sprijin în depãsirea situatiilor de crizã. Astfel, 75 de tineri cu vârste cuprinse între 14 si 20 de ani, de etnie romã (unii – elevi, altii învatã acum sã scrie si sã citeascã) se întâlnesc sãptãmânal si primesc sprijin de la specialistii Star of Hope pentru formarea imaginii de sine si stimularea încrederii în propria persoanã, cultivarea autocontrolului si expresivitãtii personale, educarea capacitãtilor cognitive, educarea capacitãtii de reactie la diverse situatii de viatã; 35 de tineri au participat la taberele de varã ; 75 de tineri se implicã în activitãti de voluntariat (în Centru si în comunitate). Lunar, la Centru au loc întâlniri si cu pãrintii copiilor, majoritatea analfabeti. Întâlnirile înseamnã: participare la grup suport; participare la cursuri de educatie parentalã; sesiuni de instruire a pãrintilor; implicarea periodicã în activitãtile desfãsurate cu copiii ; consiliere individualã si îndrumare pentru întocmirea unor acte necesare, educatie financiarã pentru administrarea banilor în familie; activitãti de stimulare a interesului pentru muncã (agriculturã); medierea relatiei pãrinte – copil – cadre didactice, în vederea implicãrii active a pãrintelui în procesul educational.
„Schimbarea e realã, însã e nevoie de continuarea cu si mai multã insistentã a programelor din cadrul Centrului, pentru cã acesti primi 3 ani de activitate au arãtat cã, da, e necesar si (mai mult decât atât), cã, da, se poate! Cã, da, o mamã sau un tatã de etnie romã, pentru care Suedia, Germania, Anglia sau Franta reprezintã “raiul cîstigului facil”, poate constientiza importanta educatiei în viata copilului lor. Cã, da, scoala e rampa spre o viatã normalã!”, a precizat Aurora Vatamaniuc, presedinte executiv Fundatia Star of Hope România.