spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Povestea Bisericii din Tîfu, comuna Banca! Istorie sfintitã de PS Ignatie! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

CREDINTÃ SI DÃRUIRE… Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat slujba de resfintire a bisericii Parohiei Tîfu, Protopopiatul Bârlad, Sâmbãtã, 12 octombrie 2019. Din soborul slujitorilor a fãcut parte si pãrintele protopop Vasile Lãiu. Desi ziditã în anii 1818-1819, de locuitorii satului Tîfu, biserica a fost sfintitã 100 de ani mai târziu! Dupã slujba de târnosire a bisericii, Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a amintit faptul cã se împlinesc 96 de ani de la prima sfintire a bisericii, sãvârsitã de Patriarhul Nicodim Munteanu, în anul 1922, în vremea când era Episcop al Husilor. „Vã dati seama cã asistãm la un lucru care se produce odatã la 100 de ani”, a spus PS Ignatie multimii de credinciosi prezentã la Tîfu.

Dupã slujba de sfintire a Bisericii cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”, la care au luat parte zeci de preoti, în frunte cu PS Ignatie, Episcopul Husilor, alãturi de Vasile Vânãtoru, primarul comunei Banca, Ciprian Tamas, primarul comunei Suletea si alti ctitori ai acestei micute biserici, a urmat Sfânta Liturghie, oficiatã în apropierea sfântului locas. În omilia rostitã în cadrul Sfintei Liturghii, Pãrintele Episcop Ignatie a vorbit despre pericolul formalismului religios si despre accentele absurde pe care acesta le are: „Evanghelia ne vorbeste despre o atitudine de superficialitate, de formalitate, pe care o aveau cãrturarii si fariseii în modul lor de a-si trãi credinta. Este un lucru foarte bine de stiut: atunci când punem accent pe formã, când punem accent pe ceea ce tine de exteriorul, de învelisul credintei, nu putem sã ne angajãm într-o trãire lãuntricã, asa cum Hristos ne-o descoperã în Evanghelie. Oamenii formalisti sunt oameni superficiali, oameni care pun accent pe ceea ce este neesential, pe ceea ce este secundar, scãpându-le din vedere ceea ce este cu adevãrat important”, a spus PS Ignatie.

„Întotdeauna, oamenii formalisti, oamenii care trãiesc la modul exterior credinta, sunt foarte absurzi! Devin fundamentalisti! Pun accentul pe ceea ce nu le poate schimba viata din interiorul lor. Dumnezeu nu are nevoie de actele acestea formale, exterioare ale credintei. Nici mãcar pe noi nu ne schimbã aceste acte formale, exterioare ale credintei. Este nevoie sã ne asumãm ceea ce ne poate schimba, ceea ce ne poate îmbunãtãti la modul real sufletul nostru, ceea ce ne poate face mai buni, mai sensibili la nevoile celor din jurul nostru, mai receptivi la primirea harului lui Dumnezeu”, a mai spus Ierarhul Husilor.

Formalismul în credintã, cel mai mare pãcat!

PS Ignatie a dat un exemplu de atitudine formalã în ceea ce priveste credinta: „Cineva vine la Liturghie, stã la slujbã – nu stim cât de atent este – apoi se duce acasã, în familie, si se comportã într-o manierã nedemnã, ca si cum nu ar fi fost la slujbã. Nu îi respectã pe cei din familie, le vorbeste urât, îi jigneste, face tot ceea ce nu este o prelungire a modului de viatã pe care îl învãtãm noi în bisericã. Se comportã ca si cum nu ar fi fost la bisericã, ci în orice altã parte. Aceasta înseamnã sã fii un om formal. Nu schimbi nimic în viata ta”. Totodatã, Preasfintia Sa a afirmat cã atitudinea formalistã, falsã, este foarte usor de sesizat de cei din jur, mai putin de subiectul în cauzã: „Aceste lucruri se simt! Îti dai seama de omul care este «mormânt vãruit», de omul în care nu este o echivalentã între modul în care se raporteazã la cei din jur si ceea ce este, cu adevãrat, în inima sa”, a spus Înaltul Ierarh al Husilor.

Fostul preot care a rezidit biserica de la Tîfu a primit Crucea Episcopalã!

Dupã Sfânta Liturghie, în semn de recunostintã, Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a oferit Diplome de ctitor si Diplome de recunostintã celor care s-au implicat în restaurarea sfântului locas. Tot în aceeasi zi, Preasfintia Sa Ignatie a binecuvântat lucrãrile de renovare a Scolii primare din localitatea Miclesti, comuna Banca. Cu ocazia resfintirii, biserica a primit si un al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Alexandru, pentru ca sãtenii sã-si aminteascã de tânãrul preot Alexandru Cãtãlin Zaharia, care a rezidit din 2015 biserica, cu ajutorul primarului comunei Banca, Vasile Vânãtoru si a familiei sale. De asemeni, dupã cum a spus Alexandru Zaharia, în prezent referend în cadrul Primãriei comunei Banca, toti oamenii din satul Tîfu au contribuit, fiecare cu cât a putut, pentru reconstuirea Bisericii. „Banul vãduvei a ridicat biserica din nou si a celor care au credintã, donând sume importante pentru ca astãzi sã poatã fi sfintitã frumoasa noastrã bisericã”, a spus Alexandru Zaharia. Acesta a fost în primãvarã scos din preotie, pentru cã, despãrtit fiind, s-a recãsãtorit a doua oarã si astfel, potrivit rânduielilor bisericesti, nu a mai putut sã slujeascã. PS Ignatie i-a oferit sâmbãtã posibilitatea sã facã parte din alaiul de preoti prezenti la sfintire si i-a oferit o Diplomã de Ctitor si Crucea Episcopalã, un însemn de mare onoare pentru tânãrul Cãtãlin Alexandru Zaharia. Cei doi tineri preoti, Alexandru Zaharia – fostul paroh si actualul paroh Marius Parpalea, au dãruit PS Ignatie, o icoanã pictatã de iconograful Daniel David, adusã la Tîfu cu ajutorul medicului Cristina Tiron din Bârlad. La final, a fost sfintitã si noua scoalã din satul Miclesti, comuna Banca, ridicatã cu fonduri din PNDL 2.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.