spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Viitorii pensionari vasluieni trebuie sã stie! Iatã în ce conditii se vor acorda pensiile mãrite!

- Advertisement -

INFORMATII… Noua lege a pensiilor, intratã în vigoare de la 1 septembrie 2019, aduce o serie de noutãti, care îi intereseazã în mod special pe cei care vor iesi la pensie dupã aceastã datã. Viitorii pensionari din judetul Vaslui trebuie sã stie cã, în primul rând, s-au redefinit notiunile de stagiu de cotizare, stagiu minim de cotizare si stagiul complet de cotizare, mult diferite fatã de vechile prevederi. Astfel, stagiul de cotizare va însemna perioada de timp ulterioarã intrãrii în vigoare a prezentei legi, pentru care s-au datorat si plãtit contributii de asigurãri sociale la sistemul public de pensii. Stagiul minim de cotizare este perioada minimã de timp prevãzutã de prezenta lege, perioadã în care asiguratii au realizat stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limitã de vârstã si care nu cuprinde perioadele asimilate. Nu în ultimul rând, spune directorul CJP Vaslui, Isabel Bogdan, „stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevãzutã de aceastã lege, în care asiguratii au realizat stagiul de cotizare, pentru a putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obtinerii pensiei pentru limitã de vârstã sau a pensiei anticipate”.

Prin noua lege, au fost modificate prevederile legale referitare la contractul de asigurare. Astfel, o persoanã care vrea sã se asigure trebuie sã stie cã va trebui sã aibã un stagiu de cotizare realizat de cel putin 10 ani, pentru a beneficia de indemnizatii suplimentare. De asemenea, se prevede posibilitatea plãtii contributiilor de asigurãri sociale pentru o perioadã de maxim 5 ani anterior datei încheierii contractului de asigurare (dacã are minim 10 ani vechime, iar venitul asigurat nu poate fi mai mic decât cîstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bass). „Se modificã, totodatã, venitul asigurat înscris în contractul de asigurare, în sensul cã acesta nu poate fi mai mic decât cîstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat, în conditiile în care acum venitul asigurat nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe tarã. În anumite conditii, masteratul si doctoratul vor constitui perioade asimilate stagiului de cotizare (curs de zi sau cu frecventã, o altã prevedere a legii, pe care o pot folosi viitorii pensionari”, spune directorul CJP Vaslui, Isabel Bogdan. Noua lege stabileste dreptul de optiune al femeilor în ceea ce priveste vârsta la care pot solicita înscrierea la pensie pentru limitã de vârstã. Astfel, femeile se pot pensiona la vârsta de 63 de ani. Dispare, totodatã conditia referitoare la handicapul preexistent calitãtii de asigurat si astfel se creeazã conditii mai avantajoase de pensionare pentru persoanele cu handicap. Foarte important: se acordã reducerea cu 6 ani a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si au nãscut si crescut, pânã la 16 ani, cel putin trei copii. Începând cu al 4-lea copil se adaugã câte 1 an în plus, pentru fiecare copil. Actuala pensie anticipatã devine pensie pentru limitã de vârstã si la stabilirea ei se valorificã inclusiv stagiile asimilate, dispãrând notiunea de pensie anticipatã partialã.

Va fi introdus un ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, ajutor de care vor beneficia mii de pensionari vasluieni

Nu va mai fi nevoie, prin noua lege, de un anumit stagiu de cotizare pentru pensia de invaliditate, spune directorul CJP Vaslui. Totodatã, se redefinesc gradele de invaliditate astfel încât, pentru fiecare grad în parte, capacitatea de muncã poate fi pãstratã pentru anumite activitãti. Cabinetele de expertizã medicalã din judetul Vaslui se organizeazã în subordinea directã a Institului National de Expertizã Medicalã si Recuperare a Capacitãtii de Muncã, lucru care nu exista pânã acum.     Se introduce, prin legea pensiilor, un nou drept de asigurãri sociale, pe lângã dreptul la bilet de tratament si ajutor de deces, si anume ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor. Astfel, sotul supravietuitor are dreptul la acest ajutor lunar dacã îndeplineste urmãtoarele conditii: este pensionar pentru limitã de vârstã; a realizat stagiul complet de cotizare; a împlinit vârsta standard de pensionare; nu s-a recãsãtorit; durata cãsãtoriei a fost de cel putin 10 ani. Totodatã, mai spune directorul CJP Vaslui, au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an, pentru conditii deosebite, si de la 2 ani la 1 an, pentru conditiile speciale.

Nu puteti dovedi veniturile încasate între 1975 si 2001? Statul vã asigurã punctaje suplimentare!

CALCULE…În cazul în care un pensionar din judetul Vaslui nu poate dovedi veniturile brute încasate în perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001 acesta va beneficia de majorarea cu 10% a punctajelor lunare, corespunzãtoare stagiului de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001. Un lucru important este cã legea introduce sintagma contributii „datorate si plãtite”, pentru calculul pensiei. Noua prevedere va fi luatã în calcul doar pentru perioadele lucrate ulterior anului 2021, atunci când legea va produce efecte complete. Legea mai prevede, lucru foarte important pentru zeci de mii de pensionari din judet, cresteri etapizate ale punctului de pensie, pânã în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, sã fie aplicatã noua formulã de calcul bazatã pe Valoarea Punctului de Referintã (VPR), astfel: 1.265 de lei, în 2019, 1.775 de lei, în 2020, 1.875 de lei, în 2021. Din anul 2022, Valoarea Punctului de Referintã se va indexa, anual, cu rata medie anualã a inflatiei la care se adaugã 50% din cresterea realã a cîstigului salarial mediu brut realizat. Se introduce si termenul de pensie minimã. Pensia minimã se calculeazã raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tarã, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugã câte 1% din salariul minim brut pe tarã pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fãrã a depãsi procentul maxim de 75%. Persoanele cu vechime între 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrãrii în vigoare a legii primesc 40% din salariul minim brut pe tarã, iar pentru fiecare an de vechime în plus între 11 ani si 14 ani inclusiv se adaugã câte 1% din salariul minim brut pe tarã. În cazul în care, din calculul pensiei rezultã o sumã mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.