spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Facilitãti la finante pentru firmele cu datorii la buget mai mari de 1 milion de lei

- Advertisement -

Nelu Sava

SOLUTII… Firmele din judetul Vaslui, cu datorii foarte mari la buget (este adevãrat, nu sunt prea multe în aceastã situatie!) primesc o gurã de oxigen, pe final de an, de la Fisc, în baza unei ordonante publicate deja în Monitorul Oficial. Astfel, se pot asigura o serie de facilitãti fiscale sub forma restructurãrii obligatiilor bugetare, dacã sunt îndeplinite unele conditii. „Toti acesti contribuabili, persoane juridice, au posibilitatea de a solicita organului fiscal restructurarea obligatiilor bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 în cuantum mai mare sau egal cu un milion lei si neachitate pânã la data solicitãrii, precum si a obligatiilor bugetare accesorii. Pentru a beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare, persoanele juridice trebuie sã îndeplineascã, cumulativ, urmãtoarele conditii: sã nu îndeplineascã acele conditii care duc la esalonarea la platã reglementatã de Codul de procedurã fiscalã; sã prezinte un plan de restructurare si un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent; sã nu se afle în procedura insolventei; sã nu fie dizolvat; sã aibã depuse toate declaratiile fiscale; sã îndeplineascã testul creditorului privat prudent; sã depunã o notificare în acest sens la organul fiscal competent pânã la data de 31 octombrie 2019”, spune directorul AJFP Vaslui, ec. Nelu Sava.

În cazul în care o firmã din judet va îndeplini toate conditiile de mai sus, reprezentantul legal va trebui sã depunã o solicitare de restructurare a obligatiilor bugetare, împreunã cu planul de restructurare si testul creditorului privat prudent, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Ordonantei Guvernului nr.6/2019 privind instituirea unor facilitãti fiscale, publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 648 din 5 august a.c., sub sanctiunea decãderii.

Patronii vasluieni se întreabã, deja: „Care sunt mãsurile de restructurare a obligatiilor bugetare?”

Sunt si o serie de mãsuri de restructurare a obligatiilor bugetare, care pot fi propuse prin planul de restructurare, cum ar fi:

a) înlesniri la plata obligatiilor bugetare, respectiv plata esalonatã, pe o perioadã de maximum 7 ani, a obligatiilor bugetare principale, precum si amânarea la platã a accesoriilor si/sau a unei cote din obligatiile bugetare principale, în vederea anulãrii.

b) conversia în actiuni a obligatiilor bugetare principale, în conditiile reglementate la art. 264 din Codul de procedurã fiscalã;

c) stingerea obligatiilor bugetare principale prin darea în platã a unor bunuri imobile ale debitorului, potrivit dispozitiilor art. 263 din Codul de procedurã fiscalã;

d) anularea unor obligatii bugetare principale, în urmãtoarele conditii: pentru anularea unui cuantum de maximum 30% inclusiv din totalul obligatiilor bugetare principale, trebuie sã se achite 5% din cuantumul obligatiilor bugetare care fac obiectul înlesnirii la platã pânã la data depunerii solicitãrii de restructurare; anulare între 30 si 40% – sã se achite 10% din cuantumul obligatiilor bugetare; anulare în cuantum cuprins între 40% si 50% inclusiv – sã se achite 15% din cuantumul obligatiilor bugetare.

Nu se mai continuã mãsurile de executare silitã, un mare avantaj

Managerii de firme din judet care vor apela la aceste mãsuri vor beneficia si de unele avantaje, cum ar fi: nu începe sau se suspendã, dupã caz, procedura de executare silitã, de la data depunerii solicitãrii de restructurare; pentru obligatiile bugetare ce formeazã obiect al restructurãrii nu se datoreazã si nu se calculeazã obligatii de platã accesorii de la data aprobãrii planului de restructurare; se anuleazã obligatiile bugetare amânate la platã, în cazul în care planul de restructurare va fi finalizat. Si totusi, sunt si riscuri. Fiscul judetean are obligatia de a solicita deschiderea procedurii insolventei, în conditiile legii, în urmãtoarele situatii: în cazul în care nu se depune solicitarea de restructurare în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 6/2019; în cazul în care organul fiscal competent respinge solicitarea de restructurare si nu emite acordul de principiu pentru acordarea unei esalonãri sau nu se achitã obligatiile bugetare în termen de 90 de zile de la data comunicãrii deciziei de respingere; în cazul în care planul de restructurare esueazã si debitorul nu achitã obligatiile bugetare în termen de 90 de zile de la data comunicãrii deciziei de constatare a pierderii valabilitãtii înlesnirii la platã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.