LEGE NOUÃ… Dupã cum bine se stie, domeniul pensiilor a ridicat multe discutii în plan national, fiind adoptatã atât o nouã lege a pensiilor, cât si ordonanta de majorare a indemnizatiei sociale pentru pentru pensionari. Astfel, la data de 1 septembrie 2019, a fost majorat punctul de pensie de la 1.100 lei la 1.265 lei, toate pensiile au fost recalculate si majorate corespunzãtor, fiind stabilitã, de asemenea, o nouã valoare a indemnizatiei sociale. Astfel, niciun pensionar nu va primi pensie mai micã de 704 lei. „Referitor la impactul acestor mãsuri asupra bugetului asigurãrilor sociale de stat, putem afirma faptul cã, la nivelul judetului Vaslui, cheltuielile cu plata pensiilor aferente lunii septembrie 2019 au fost de 107.662.748 lei, cu 13,23% mai mari decât cheltuielile cu plata pensiilor înregistrete în luna august 2019”, spune Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.
„Spre deosebire de cele douã mari legi adoptate în domeniul pensiilor dupã 1989 (si sunt mari la propriu, dacã le comparãm cu Legea 3/1977), Legea 127/2019 este diferitã în sensul cã aceasta afecteazã nu doar persoanele care se vor înscrie la pensie dupã intrarea ei în vigoare, ci toti beneficiarii sistemul public de pensii, deoarece presupune recalcularea tuturor pensiilor. În acest moment, suntem în faza de asteptare a adoptãrii de cãtre Ministrul Muncii a Ordinului de stabilire a procedurii de evaluare a pensiilor în vedererea recalculãrii. Asadar, vom începe evaluarea tuturor dosarelor de pensii, asa cum prevãd art. din Legea 127/2019 care au intrat în vigoare în acest an urmând ca, la terminarea acestui proces si calcularea numãrului de puncte aferent fiecãrui dosar, sã recalculãm fiecare pensie prin raportarea la VPR (75 lei)”, sustine directorul CJP Vaslui. Legea 127/2019, mai spune seful Casei de Pensii, este construitã în jurul a douã idei, elemente foarte importante, si anume: pensiile se majoreazã, sau, în cel mai nefericit caz, rãmân neschimbate; vârsta standard de pensionare, stagiul minim si stagiul complet de cotizare rãmân neschimbate. Acest aspect este important si tine cont de contextul socio-economic al României având în vedere faptul cã vârstele standard de pensionare vor rãmâne aceleasi si nu urmeazã cursul ascendant adoptat în alte state europene.
Va creste, treptat, si vârsta de pensionare
Costurile cu plata pensiilor cresc de la an la an si acesta este motivul pentru care multe state europene au adoptat deja mãsuri de crestere a vârstelor de pensionare, astfel cã, la nivelul UE se preconizeazã o crestere cu aproximativ 2 ani a vârstelor de pensionare, în urmãtorii 20 de ani. „Având în vedere ciclicitatea legilor în materia pensiilor, nu este exclus ca peste alti 10 ani sã asistãm la o majorarea a vârstelor de pensionare si în tara noastrã sau cel putin, la egalizarea lor, tinând cont cã astãzi în 17 tãri UE avem vârste egale de pensionare pentru femei si bãrbati”, explicã Bogdan. Principalele modificãri adoptate în domeniul pensiilor prin Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, sunt: cresterea etapizatã a valorii punctului de pensie; adoptarea unui nou mod de calculare a pensiilor; ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor: acest drept este în prezent reglementat de Legea 578/2004 dar noua lege redefineste acest drept prin schimbarea conditiilor de acordare si a cuantumului; instituirea pensiei minime; reducerea categoriilor de pensii de la 5 la 4, în sensul cã dispare notiunea de pensie anticipatã partialã, odatã cu transformarea pensiei anticipate din legislatia actualã în pensie pentru limitã de vârstã si a pensiei anticipate partiale în pensie anticipatã; instituirea reducerii vârstei standard de pensionare pentru femeile care au nãscut si crescut pânã la 16 ani trei copii; acordarea pensiei de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare realizat; schimbarea conditiilor de asigurare facultativã prin intermediul contractului de asigurare socialã; introducerea masteratului si doctoratului în categoria perioadelor assimilate stagiului de cotizare; crearea de conditii mai avantajoase de pensionare pentru persoanele cu handicap.