ÎNDOIELI… Ce sumã pot primi drept ajutor husenii aflati la necaz? Aceasta a fost întrebare la care alesii au vrut sã dea rãspuns în sedinta de ieri, a Consiliului Local. Numai cã nu s-au înteles la sume. În timp ce executivul a venit cu ideea de a lãsa “în limita bugetului local” cele cinci situatii speciale, în care se pot acorda ajutoare de urgentã, liberalii au insistat sã fie fixat un plafon. “Sã nu lãsãm la mâna primarului stabilirea acestor sume”, au spus acestia. “Eu nu cred cã un primar vrea sã îsi distrugã singur bugetul”, a replicat profesorul Cristinel Popa, în locul primarului Ciupilan, care a lipsit motivat de la sedintã, fiind în concediu.
Reprezentanta Directiei de Asistentã Socialã le-a explicat consilierilor cã au conceput procedurile de aprobare, pentru ajutoarele de urgentã, în cele cinci cazuri deosebite. Este vorba despre ajutoarele bãnesti pe care primãria le poate acorda în caz de boalã, în caz de calamitãti, în conditiile achitionãrii de lemne de foc, pentru racordarea locuintei la energie electricã sau în caz de deces. Consiliera Cãtãlina Popa a remarcat faptul cã nu sunt prevãzute sumele maxime ce pot fi acordate în aceste cazuri. Aa gãsit cã nu e potrivitã exprimarea din continutul proiectului de hotãrâre: “în limita bugetului local”. “Pãi, bugetul local e de 14 milioane de lei. Ce facem?! Îi dãm toti?”, a punctat aceasta. Reprezentantii de la Asistentã Socialã i-au cerut sã facã propuneri pentru sumele maxime ce pot fi acordate, explicând cã ei au lãsat fãrã plafon aceste ajutoare, în ideea în care, de pildã în cazul inundatiilor, s-a întâmplat ca pagubele sã fie mai consistente.
“Dacã nu se fixeazã, Consiliul Local dã mânã liberã primarului”
Consiliera Cãtãlina Popa a sustinut cã limitele maxime pentru ajutoarele de urgentã ar putea fi aceleasi cu cele dintr-o hãtãrâre anterioare, nr. 34, unde, în caz de boalã, era prevãzutã o mie de lei; ajutoarele pentru familiile sau persoanele singure, afectate de calamitãti, sã fie de maxim o mie de lei; pentru ajutor de lemne, 500 de lei, pe baza anchetei sociale; ajutoare de urgentã pentru racordarea locuintei la reteaua de energie electricã sã fie de cel mult o mie de lei, iar ajutoarele de înmormântare, la fel, maxim o mie de lei. Aceeasi sumã de o mie de lei sã fie datã si în cazul cadavrelor neidentificate. Amendamentul însã nu le-a plãcut social-democratilor, care, prin vocea profesorului Cristinel Popa, a precizat: “Propun sã respingem acest amendament. Se pot întâmpla situatii deosebite, în care sumele necesare sã fie mai mari”, a spus profesorul Popa. Consilierul Bogdan Trifan s-a oferit sã gãseascã o cale de mijloc: “Eu propun sã mãrim plafonul. Nu e bine nici sã lãsam fãrã plafon, dar nici sã lãsam sumele prea mici, asa cã propun sã fie suma maximã la 2000 de lei”. Ideea însã nu a fost însusitã de majoritate, astfel cã la vot a câstigat varianta executivului. “Noi, în calitate de Consiliu Local, avem o responsabilitate la bugetul local si nu putem lãsa fãrã o prevedere în acest sens, fãrã un plafon. Dacã nu se fixeazã, Consiliu Local dã mânã liberã primarului, sã aprecieze ce sumã este necesarã. Si atunci Consiliu Local nu mai poate spune cã de ce a acceptat o asemenea sumã! Sigur, plecãm de la premisa cã domnul primar e de bunã credintã”, a spus consilierul Radu Bobârnat.