CRIZÃ ÎN CONSTRUCTII… Dacã situatia nu se schimbã în cel mai scurt timp si firmele de constructii nu se apucã de treabã la modul serios, pe proiectele de investitii începute, primãria Vaslui riscã sã nu cheltuie sume importante de bani, din cele trecute la sectorul “Dezvoltare urbanã”. Este declaratia fãcutã ieri de cãtre primarul Vasile Pavãl, care spune cã nu stie ce se va decide, pentru anul viitor, cu sumele care rãmân necheltuite, asa cã “cel mai bine ar fi ca toatã lumea sã se mobilizeze si sã scoatã oameni mai multi la treabã”. Potrivit rapoartelor financiare ale primãriei, prezentate ieri de Pavãl, pe sectiunea de dezvoltare, care înseamnã toate investitiile din municipiu, procentul de realizare este de 38 la sutã, la 31 august, în timp ce la capitolul functionare procentul de realizare raportat la buget este de aproximativ 63 la sutã. “Sunt santiere pe care merg dimineata si numãr muncitorii care vin la treabã, atât sunt de putin. Sunt rãmâneri mari în urmã la bazar, la finalizarea lucrãrilor de modernizare la unele cartiere, la Parcul Tineretului. Sper sã se mobilizeze si sã consume cât mai mult din banii prevãzuti la investitii”, spune primarul Pavãl, destul de nemultumit de constructori.
Analizele financiare fãcute de primarul Vasile Pavãl aratã o situatie dramaticã. Pe sectiunea de dezvoltare, care reuneste tot ce înseamnã investitii publice în Vaslui, gradul de realizare se apropie de 40%, desi este posibil ca sumele de încasat ale unor firme de constructii sã creascã, pe baza facturilor care se vor aduce la decontare în urmãtoarea perioadã. “Din pãcate, ne apropiem de finele anului. În continuare se mentin mari discrepante între zona de functionare si zona de dezvoltare. Realizãrile pe zona de dezvoltare nu se ridicã la nivelul prognozat, la functionare suntem în grafic si avem sumele asigurate pânã la finele anului. Constructorii se plâng de lipsa fortei de muncã si de cresterea preturilor la materiale de la data ofertelor pânã la punerea în aplicare a proiectelor, iar aceste lucruri se regãsesc în grafice nerespectate la unele dintre lucrãri. Principalul motiv pentru acest procent scãzut la dezvoltare este nerespectarea graficelor de executie de cãtre constructori. Din nefericire, în toatã tara este o lipsã de personal în constructii, sunt licitatii la care nu se prezintã nimeni, am discutat cu primari din mai multe localitãti, peste tot aceeasi problemã. Este un volum mare de investitii pe o capacitate de realizare scãzutã”, a afirmat primarul Pavãl. Proiectele la care se înregistreazã cele mai mari întârzieri în executie, ca si la decontare, sunt cele legate de constructia noului bazar de pe soseaua de centurã, finalizarea lucrãrilor la Parcul Tineretului, din zona centralã a municipiului Vaslui, finalizarea lucrãrilor în cartierul 13 Decembrie si zona Avram Iancu. Vasile Pavãl spune cã a decis organizarea de sedinte sãptãmânale cu constructorii, pentru a impulsiona lucrãrile, desi multe firme nu au personal destul pentru a acoperi volumul de lucrãri. Pavãl are si o idee salvatoare, care spune cã se va realiza în câtiva ani. Pentru evitarea unor astfel de situatii, edilul îsi doreste sã înfiinteze o societatea proprie de constructii, a primãriei, cu statie proprie de asfalt, “pentru cã m-am sãturat sã mã tot rog de constructori sã vinã sã asfalteze o stradã cu probleme sau un cartier aflat în suferintã”.
O posibilã solutie la criza financiarã a firmelor din oras
Primarul a anuntat cã intentioneazã sã radieze penalitãtile acumulate de persoanele juridice la plata taxelor si impozitelor locale, propunerea urmând sã fie dezbãtutã si supusã spre aprobare în urmãtoarea sedintã a Consiliului Local. Pavãl spune cã o mãsurã similarã a fost luatã în luna iulie pentru persoanele fizice, dupã aceastã decizie constatându-se o crestere a încasãrilor la bugetul local. “Când am aplicat aceastã mãsurã pentru persoanele fizice am constatat cã e o reusitã. Oameni care aveau de platã sume destul de mari au venit si au plãtit în conditiile în care am radiat majorãrile si penalitãtile. De ce sã stau agãtat cu sume despre care nu stiu când le voi încasa? O societate se poate duce usor în faliment, ne înscriem la masa credalã si putem obtine niste sume la valorificarea unor active, dacã mai ajung sau nu la noi. si atunci, am zis cã prin aceastã mãsurã poate reusim sã mai salvãm din încasãri. Eu sunt convins cã vor fi agenti economici care vor plãti dacã nu mai au povara acestor penalitãti, o astfel de mãsurã poate fi pentru ei o gurã de oxigen”, afirmã Vasile Pavãl. Edilul a mai precizat cã intentioneazã sã aplice legea dãrii în platã în cazul unor societãti comerciale care nu pot plãti taxele si impozitele la bugetul local, dar au anumite bunuri pe care le-ar putea oferi în contul sumelor respective. “Poate sunt societãti comerciale care au o clãdire, un teren pe care nu le mai utilizeazã, care pot fi date în contul datoriilor si pe care noi sã le valorificãm. Astfel, agentul economic scapã de datorie iar primãria îsi mãreste patrimoniul si utilizeazã bunul respectiv”, a mentionat primarul. La aceastã datã, Primãria municipiului Vaslui are de recuperat de la agentii economici aproximativ 2,6 milioane de lei.
“Boalã” grea cu constructorii din Vaslui
“Am asigurat bani, în acest an, atât pe segmentul de functionare, cât si pe cel de dezvoltare. Pe functionare, s-au achitat toate lucrãrile fãcute la scoli, s-au plãtit salariile la toate serviciile si directiile primãriei, inclusiv la institutiile finantate de noi. Pe partea de dezvoltare, însã, am avut restante din partea constructorilor, pe graficele stabilite pentru realizarea investitiilor. Poate, dacã am fi insistat, am fi reusit sã recuperãm aceste restante, probabil cã se vor recupera restantele la începutul anului”, spunea primarul Vasile Pavãl, la finele anului trecut. Din pãcate, situatia pare sã se repete si în acest an!