ALARMANT… Mamele minore reprezintã un fenomen din ce în ce mai îngrijorãtor, inclusiv la nivelul judetului nostru. Conform datelor centralizate de Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, în semestrul I al anului în curs, din totalul gravidelor nou depistate, 11 au sub 15 ani si 195 au între 15 si 19 ani. Potrivit acelorasi date statistice, 64 de gravide minore au solicitat întreruperea sarcinii, între ele regãsindu-se si patru dintre tinerele sub 15 ani.
Tot mai multe tinere rãmân însãrcinate la vârste fragede si, de cele mai multe ori, este vorba despre sarcini nedorite. “În acest an, în semestrul I au fost 11 gravide nou depistate, cu vârste sub 15 ani si 195 cu vârste cuprinse între 15 si 19 ani”, au precizat reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. Potrivit aceleiasi surse, în semestrul I al anului în curs, 64 de gravide minore au solicitat întreruperea sarcinii, între ele regãsindu-se si patru dintre tinerele sub 15 ani. În ultimii ani, la nivelul tãrii noastre, a crescut destul de mult numãrul mamelor minore, propulsând România pe primul loc în Europa. Statisticile aratã cã patru tinere din o sutã devin mame înainte de a împlini 18 ani.
Maturizare precoce
Psihologii spun cã tinerele care devin mame la vârste fragede au parte de o maturizare precoce, de o schimbare rapidã de roluri.
Practic, acestea sunt copii cu copii. Specialistii spun cã primul si cel mai grav factor al sarcinilor la vârsta adolescentei este neinformarea sau proasta informare. Nu doar mama minorã este vinovatã în acest caz, lipsa informãrii sau informarea proastã este o responsabilitate colectivã, a familiei, a scolii.
26 septembrie, Ziua Mondialã a Contraceptiei
În fiecare an, pe 26 septembrie se sãrbãtoreste Ziua Mondialã a Contraceptiei, zi de constientizare a importantei sãnãtãtii reproducerii si de celebrare a metodelor contraceptive moderne. În acest an, sloganul campaniei este “Contraceptia: Dreptul tãu, este si responsabilitatea ta”. Scopul campaniei este de a informa populatia, în special tinerii si cei din mediile defavorizate cu privire la importanta metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sãnãtate sexualã si reproductivã. Astfel, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie, Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sãnãtãtii va desfãsura activitãti de informare si educare a elevilor prin prezentãri si discutii cu privire la importanta metodelor contraceptive, a planificãrii familiale, prevenirea sarcinilor nedorite si a consecintelor acestora. Campania este finantatã de cãtre Ministerul Sãnãtãtii prin Programul National de Evaluare si Promovare a Sãnãtãtii si organizatã de cãtre Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui.