STATISTICI… Numãrul vasluienilor bolnavi de Alzheimer creste de la an la an. Dacã anul trecut, în evidentele Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui (DSP), figurau 487 de persoane, anul acesta, numãrul a crescut la 524. Statisticile sunt, însã, mult mai îngrijorãtoare când vine vorba despre numãrul celor care si-au pierdut viata din cauza acestei maladii: anul trecut – 106, iar în primul semestru al anului 2019 – 48. DSP trage un semnal de alarmã cu privire la aceste statistici, iar de Ziua Mondialã de luptã împotriva maladiei Alzheimer (21 septembrie) a dat startul campaniei „Sã nu-i uitãm pe cei care uitã”.
Potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, tema campaniei este „Întelegerea si constientizarea bolii Alzheimer”, scopul fiind informarea si constientizarea: profesionistilor din sãnãtate despre problematica dementei si maladiei Alzheimer si metodele de management ale pacientilor; apartinãtorilor si îngrijitorilor pacientilor cu Alzheimer asupra posibilitãtilor de diagnosticare, tratament si informarea cu privire la realizarea deplinã a drepturilor persoanelor diagnosticate cu aceastã boalã. Anual, pe data de 21 septembrie, organizatiile de sprijin împotriva maladiei Alzheimer din întreaga lume îsi concentreazã eforturile în vederea sensibilizãrii populatiei generale cu privire la problematica dementei de tip Alzheimer. Boala Alzheimer este cea mai frecventã formã de dementã care afecteazã functionarea mentalã. Dementa de tip Alzheimer este o dementã progresivã în care toate cauzele reversibile cunoscute ale dementei au fost excluse. Are douã tipuri – cu debut tardiv (dupã vârsta de 65 ani) si cu debut precoce (înainte de 65 de ani). Pierderea memoriei este, de cele mai multe ori, prima manifestare a bolii Alzheimer. Multe persoane în vârstã se îngrijoreazã atunci când apar pierderile de memorie. Anumite episoade de pierdere a memoriei pe termen scurt la persoanele în vârstã de 60-70 de ani reprezintã un lucru obisnuit, dar numai unele dintre acestea vor dezvolta boala.
Evenimente de informare si constientizare a bolii Alzheimer în spitalele din judet
Boala Alzheimer este însotitã de modificãri de comportament, gândire sau tulburãri de personalitate. În fazele incipiente ale bolii, persoana se poate comporta normal în societate. „Membrii familiei si prietenii apropiati observã primii manifestãrile bolii. Semnele de dementã, precum dificultãtile de gândire sau amintire a anumitor lucruri sau probleme în activitãtile cotidiene, trebuie sã îndrume persoana spre consultul unui medic specialist (medicul psihiatru, medicul neurolog, medicul de medicina de familie, medicul internist, medicul de geriatrie). Anul acesta, pe data de 21 septembrie 2019, persoanele care suferã de Alzheimer, familiile acestora, organizatiile implicate, politicienii, profesionistii din sistemul sanitar, cercetãtorii s-au reunit în spirit de solidaritate pentru a constientiza opinia publicã în legãturã cu maladia Alzheimer. La nivel judetean se organizeazã evenimente de informare si constientizare a bolii Alzheimer în spitalele din judet, în centrele medico-sociale, dar si în centrele pentru persoane vârstnice”, se aratã într-un comunicat de presã al Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.