spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

PS Ignatie a sfintit noul clopot de la Biserica Sf. Ilie din Bârlad (FOTO)

- Advertisement -

EVENIMENT…Înaltul Ierarh al Husilor, PS Ignatie, a sfintit sâmbãtã dupã amiazã, noul clopot mic al Bisericii Sf. Ilie din Bârlad, unde paroh este protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lãiu. Ceremonia a fost una pe mãsurã, zeci de preoti au slujit la Sfânta Liturghie.

Biserica „Sf. Ilie” din Bârlad a avut parte sâmbãtã de un alt moment înãltãtor, care vine dupã sãptãmâni bune de la Sf. Ilie (20 iulie). În prezenta PS Ignatie, Episcopul Husilor a fost sfintit clopotul mic al bisericii, care îl va înlocui pe cel vechi, crãpat, confectionat în 1840. Fiind obiect de patromoniu, clopotul care s-a fisurat va fi expus la intrarea în Bisericã, iar cel nou va suna, de acum încolo, din clopotnitã. A fost turnat în Polonia si la finele lunii august a sosit la Bârlad. Dupã ce a fost sfintit, clopotul cel nou va fi ridicat în turlã si montat. Va fi actionat din bisericã, printr-un mecanism total automatizat.

Biserica „Sf. Ilie”, un lãcas de cult plin de istorie

„Cu o arhitecturã unicã în tara noastrã, Biserica <<Sfântul Ilie>> din Bârlad este situatã în piata centralã a orasului si a fost construitã între anii 1859-1869 de cãtre breasla blãnarilor. În prima parte a secolului al XIX-lea, în <<urbea Bârladului>> au luat fiintã si s-au organizat mai multe bresle de meseriasi, care, pe lângã grija de a-si perfectiona meseria lor, au edificat si clãdiri civile si bisericesti cu care Bârladul se mândreste si azi. Una dintre aceste constructii este si Biserica <<Sfântul Ilie>>, care a fost construitã dupã planurile catedralei din Belgrad, de care, vãzând-o Ioan Gheorghiu, epitrop al parohiei <<Sfântul Ilie>> si blãnar de meserie, cu ocazia trecerii sale prin Belgrad, determinatã de schimburi comerciale, a fost cucerit datoritã arhitecturii ei. Întors acasã, acesta a propus enoriei bisericii, condusã de pãrintele Ioan Ghinea, protopop de Bârlad, sã ridice în locul fostei biserici din lemn (ridicatã între 1794-1795 si care se pare cã a fost mistuitã într-un incendiu pe la 1864) o bisericã din zid, dupã planurile catedralei din Belgrad. La aceastã bisericã, între anii 1880-1912, a slujit ca dascãl, diacon, preot slujitor si preot paroh vrednicul de pomenire episcop al Husilor Iacob Antonovici (1924-1931). Cât a activat Iacob Antonovici aici, biserica a cunoscut cea mai înfloritoare perioadã, deoarece acum a fost înzestratã cu obiecte de cult: icoanele împãrãtesti si catapeteasma (spoite cu foitã de aur), epitaf cusut cu fir de aur si argint, sfinte vase, cruci si cãdelnitã din argint aurit (fãcute în filigran) si cu bunuri ce constau în terenuri, clãdiri însumate la peste 48 (conform datelor de arhivã existente, toate aflate în zona centralã unde functionau diferite activitãti comerciale), bunuri care azi nu mai existã. În prezent, biserica îsi pãstreazã statura impozantã între celelalte clãdiri monumente istorice ale Bârladului si se remarcã prin arhitectura unicã, ce au dorit sã o aibã ctitorii si binefãcãtorii ei.”, descrie lãcasul de cult, preotul paroh protopop Vasile Lãiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.