spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Prigonitele preotese din Episcopia Husilor, chemate sã îsi afle rolul de îngeri pãzitori!

- Advertisement -

ÎNTRUNIRE.. „Ce înseamnã a te dãrui? Reflectii asupra misiunii unei preotese”, asa s-a intitulat conferinta dedicatã preoteselor din cuprinsul Eparhiei Husilor, care a avut loc la Husi, sâmbãtã, 21 septembrie, de cãtre prof. dr. Cristina Benga. Evenimentul a fost organizat la initiativa Preasfintitului Ignatie, Episcopul Husilor. Din cele 300 de preotese, au reusit sã ajungã la întâlnire 120 dintre ele. Faptul cã, iatã, conducerea de azi a Episcopiei doreste sã creeze o legãturã strânsã cu preotesele, cãrora le identificã un rol central în bunul mers al oricãrei parohii, poate fi consemnat ca o premierã, întrucât, în ultimii ani, când la conducere era un alt episcop, bietele preotese erau ponegrite si îndepãrtate, în ciuda strãdaniei lor, alãturi de preoti.

„Noi, în Ortodoxie, avem trei dimensiuni ale Sfintei Cruci: avem Sfânta Cruce ca obiect, o avem ca semn, iar în al treilea rând, Sfânta Cruce este un drum, este destinul si crucea pe care trebuie sã ne-o purtãm fiecare. Existã deci, crucea personalã, pe care fiecare ne-o ducem, dar pe lângã aceasta, existã o cruce a familiei si, în al treilea rând, existã si o cruce a comunitãtilor, a oamenilor pe care îi avem, iar noi ca preoti, ca preotese, ca slujitori ai unor comunitãti si ai lui Dumnezeu, purtãm crucile tuturor”, a spus preotul Daniel Benga, profesor la Universitatea “Ludwig – Maximilian” din Munchen, în cuvântul de învãtãturã, de la finalul slujbei tinute înainte de conferintã, în Catedrala Episcopiei Husilor. „Sfânta Cruce, în Ortodoxie, nu este întotdeauna legatã numai de tristete, de lacrimi si de supãrare. Crucea este bucurie! Când scoatem Sfânta Evanghelie, la Utrenie, cantãm: “Iatã a venit, prin Cruce, bucurie la toatã lumea”. Dacã noi, preotii si preotesele, nu purtãm bucuria în aceastã lume care, de multe ori, se transformã într-o vale a plângerii, atunci de unde sã mai vinã bucuria? Bucuria pe care ar trebui sã o avem pe chipuri vine din faptul cã nimic nu ducem singuri, cã noi suntem împreunã cu un Dumnezeu care este mai tare decât moartea, mai tare decât iadul, mai tare decât tot rãul de pe acest pãmânt. Nu avem voie, dacã avem credintã în El, sã ne temem de nimic! Sã fim convinsi de cuvintele pe care Mântuitorul ni le spune: “Îndrãzniti, Eu am biruit lumea”! Sfânta Liturghie nu este decât o participare la bucuria puterii lui Dumnezeu, care vine în viata noastrã. Vã îndemn sã lãsãm un semn frumos, o mãrturie în vietile noastre, în drumurile pe unde mergem, pentru cã acesta este cel mai frumos lucru”, a mai spus preotul prof. Daniel Benga.

Preoteasa, sufletul preotului

Apoi, în sala mare a Primãriei Husi, doamna prof. dr. Cristina Benga a sustinut conferinta intitulatã „Ce înseamnã a te dãrui? Reflectii asupra misiunii unei preotese”. În cuvântul sãu, Episcopul Husilor, Preasfintitul Ignatie a multumit doamnei preotese Cristina Benga, pe care a caracterizat-o drept un pedagog excelent si un psiholog foarte bun, profesoarã de Religie si autor de manuale scolare, dupã cum au comunicat reprezentantii Episcopiei. „Când întâlnesc o doamnã preoteasã, am în minte chipul preotesei de la mine din sat. Ea întruchipa idealul a ceea ce înseamnã sã fii sotie de preot. Cum sã concentrez ceea ce a fãcut minunat aceastã sotie de preot? Ea a fost îngerul casei. Asa cred, cã fiecare preoteasã este îngerul casei, este îngerul fiecãrui preot! (…) Dacã preotul este sufletul unei parohii, sufletul preotului este, sigur, preoteasa”, a spus Episcopul Husilor, Preasfintitul Ignatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.