SOCANT… Acuzatii extrem de grave aduse unui medic ginecolog al Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, dupã ce o femeie a fost asistatã doar de douã asistente la nastere. Sotul acesteia spune cã lipsa doctorului din salã a dus la o complicatie a nasterii, în urma cãreia pacienta s-ar fi ales cu rupturã uterinã. “L-au sunat de douã ori sã vinã în sala de nasteri, dar nu a binevoit. În urma nasterii, sotia mea s-a ales cu rupturã de uter. A fost cusutã de asistente de douã ori. Nu vã puteti imagina prin ce chin a trecut. Am depus plângeri la toate institutiile, inclusiv la Parchet, iar luni vom merge si la Medicina Legalã, sã scoatem certificat. Vrem sã ne explice si nouã domnul doctor ce fãcea în timp ce sotia mea nãstea? Cu ce era ocupat de nu a putut sã meargã în sala de nasteri?” se întreabã sotul femeii. Acesta nu exclude si o eventualã rãzbunare a spitalului, pentru cã în urmã cu mai multi ani el a fost cel care le-a fãcut plângere la Directia Generalã Anticoruptie doctoritelor Simona Botez si Doina Andrei. În urma acestei plângeri, cele douã cadre medicale au ajuns în spatele gratiilor, fiind acuzate de luare de mitã. De partea cealaltã, directorul medical al SJU Vaslui, dr. Alina Mãrginean, ne-a oferit o explicatie de-a dreptul halucinantã referitoare la nasterea de sãptãmâna trecutã. Medicul a declarat cã atât timp cât pacienta a plecat pe picioarele ei din spital este exclus ca aceasta sã fi suferit o rupturã uterinã, pentru cã o astfel de leziune este mortalã.
Cazul ne-a fost adus în atentie de Gabriel Vidinaru. Iatã ce ne-a declarat acesta. “Sotia mea a fost internatã pe data de 18 septembrie, seara, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, dupã ce a fost luatã cu salvarea de acasã. Acolo era de gardã doamna doctor Istrate, care a asteptat ca sotiei mele sã-i vinã durerile de nastere, desi ea plecase de acasã cu scurgeri de lichid amniotic. Pentru cã nu s-a declansat nasterea, sotia mea a fost nevoitã sã astepte pânã a doua zi. A stat, în tot acest timp, în sala de nasteri, nu în salon. A doua zi dimineatã, de gardã a intrat domnul doctor Iordache (n.r. Flavius Ovidiu Iordache). Nu a consultat pacienta în niciun moment. De dimineatã pânã în jurul orei 14:00, când s-a declansat nasterea, nu a trecut pe la ea. Dupã ce au apãrut durerile de nastere s-a sunat de douã ori la medic, sã vinã în salã, însã nu stiu din ce motive, acesta nu a venit. Niciun medic nu a venit. Sotia mea a nãscut, foarte greu, asistatã de douã asistente. Au apãrut complicatii în timpul nasterii, sotiei i s-a rupt uterul. A fost cusutã de cele douã asistente, însã nu cu foarte mult profesionalism. Sotia mea e cusutã acum pânã aproape de fund, au nenorocit-o. Îmi trec acum prin cap tot felul de gânduri pentru cã eu am fost persoana care în urmã cu câtiva ani le-am fãcut plângere doctoritelor de la Obstetricã-Ginecologie, plângere în urma cãrora au fost bãgate la puscãrie. Am refuzat sã le dau spagã, pentru cã eu am muncit pentru banii mei. Referitor la ce mi s-a întâmplat zilele trecute, am fãcut plângere si la conducerea spitalului, si la Parchet si la Directia de Sãnãtate Publicã. Luni vom merge împreunã si la Medicina Legalã sã constate si acolo chinurile prin care a trecut sotia mea. Am mers la spital cu gândul ca sotia mea sã nascã în conditii demne de secolul în care trãim, dar nu a fost sã fie asa. Putea la fel de bine sã nascã cu mine acasã, dar am zis sã beneficiem de ajutor specializat. O altã cunostintã de-a noastrã care a nãscut de curând ne-a spus cã în timpul nasterii medicul stãtea cu mâinile la spate si le spunea asistentelor ce sã facã, cum sã procedeze. Câstigã salarii foarte mari, însã pentru unii dintre ei sunt bani nemunciti. As vrea sã mã întâlnesc cu acest doctor, sã-l întreb si eu ce fãcea în timp ce sotia mea nãstea? Cu ce era ocupat de nu a putut sã meargã în sala de nastere?”, ne-a declarat sotul pacientei.
“Ruperea de uter e mortalã”
REACTIE…Am încercat sã aflãm si care este punctul de vedere al conducerii spitalului referitor la acest caz, însã directorul medical al unitãtii sanitare, dr. Alina Mãrginean, a refuzat sã ofere prea multe detalii. Aceasta a afirmat cã în momentul nasterii, în salã se afla si medicul de gardã, iar despre o rupturã de uter nici nu poate fi vorba, pentru cã o astfel de leziune, spune doctorita, este mortalã. “A fost si medicul în sala de nastere, a fost si asistenta. Ruperea de uter este mortalã. Din moment ce pacienta trãieste, înseamnã cã nu a fost rupturã de uter”, a fost declaratia datã de conducerea spitalului.