INCREDIBIL… Municipiul Bârlad intrã într-un soi de „gaurã neagrã” a licitatiilor de apã si canalizare, fãrã a avea în fatã un termen rezonabil în care se poate începe aceste lucrãri. Pânã în mai a.c., au fost douã licitatii pe SICAP, ambele esuate, pentru cã niciun constructor nu s-a înscris pentru reteaua Bârladului. În mai, s-a organizat a treia licitatie, iar toatã lumea credea cã, de aceastã datã, vor fi gãsite firme interesate. În luna mai a.c., consilierii locali bârlãdeni au aprobat, într-o sedintã extraordinarã, majorarea valorii de contract cu 8,7 milioane lei. Dar se pare cã noile valori nu au fost de ajuns pentru constructorii din tarã, care nu s-au înscris la a treia licitatie, pânã la termenul de ieri.
Cu sapte ani în urmã, în 2012, valoarea estimatã a contractului era de 44 milioane lei. Însã, se pare cã toate cresterile de preturi si neactualizarea acestora a dus la situatia limitã de la Bârlad. „Este un proiect important, foarte greu, dar care credem noi cã va fi pus în aplicare în perioada 2020 – 2021”, avea sã spunã vicele de la CJ Vaslui, Ciprian Trifan, una din cele mai importante voci din administratia judeteanã. Pentru CJ Vaslui, valoarea cofinantãrii ar urma sã se ridice la aproape 9 milioane lei, bani pe care institutia judeteanã ar dori sã-i acopere pentru Bârlad. În total, reabilitarea retelelor de apã potabilã din municipiul Bârlad însumeazã o lungime de 9 km. Printre strãzile în care se vor desfãsura lucrãri de reabilitare se numãrã Stroe Belloescu, Vasile Lupu, Siret, Nicolae Iorga, Transilvaniei, V.I. Popa, Decebal, Gen. Naumescu, Dragos Vodã, B-dul Republicii. La capitolul extindere retele de apã potabilã, investitiile se vor realiza pe o lungime de aproape 35 kilometri, urmând a fi extinse retele de apã pe majoritatea strãzilor unde, în prezent, nu existã instalatii de alimentare. Printre strãzile pe care sunt prevãzute lucrãri de extindere se numãrã Aleea 4 (Topârceanu), Aleea 5, Aleea 6, Aleea 7, Aleea 8, Aleea Brândusa, Aleea M. Eminescu, Ion Codrescu. Potrivit indicatorilor tehnici ai investitiei pe componenta sistemului de alimentare cu apã, în municipiul Bârlad vor fi instalate 11 statii de pompare apã potabilã (inclusiv zona de protectie sanitarã).
Reactia presedintelui CJ Vaslui: „Nu gãsim constructori, pentru cã sunt multe lucrãri”
„Noi am scos la licitatie acele lucrãri, indexate cu valorile actuale, respectând legea. Ulterior, am adus acest pachet cu preturile la zi, tocmai pentru ca ofertantii sã poatã sã obtinã lucrãrile respective. De mai multã vreme, la acest tip de licitatii resimtim lipsa firmelor de constructii specializate, iar acest lucru se simte si în cazul licitatiilor din municipiul Bârlad. Constructorii care încã mai activeazã sunt supraîncãrcati cu lucrãri, judetul Vaslui fiind un judet în care sunt multe lucrãri publice, probabil asa s-ar explica faptul cã nu s-a înscris nimeni pânã acum. Volumul de investitii pe programele PNDL, POIM infrastructurã mare si altele, este foarte mare pe judetul Vaslui, iar firmele locale nu pot tine pasul cu aceste investitii. Vom scoate la licitatii programul de modernizare si reabilitare a retelelor de apã-canal din municipiul Bârlad, pânã ce vom gãsi constructorul dispus sã le execute. Nu avem altã solutie”, a spus presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, dupã ce a aflat cã lucrarea de la Bârlad nu îsi gãseste un constructor pe mãsurã”, afirmã Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui. Un lucru este sigur: urmeazã a patra licitatie pentru Bârlad si abia în 2020 vom afla dacã existã vreo firmã interesatã sã preia lucrãrile.