MUZICÃ… Cea de-a XV-a editie a Festivalului Fanfarelor va avea loc la sfârsitul sãptãmânii, 22 septembrie, la Pãdureni. Aceasta va fi dedicatã regretatului profesor Romeo Tãlmaciu, fondatorul primei Fanfare de copii din România – Fanfara “Rotaria”, iar organizatorii vor oferi si un premiu în memoria lui, premiu ce va consta într-un instrument muzical si o sumã de bani.
“Editia din acest an va fi un specialã, dedicatã profesorului Romeo Tãlmaciu. Ne tinem de cuvânt si vom acorda un premiu care îi va purta numele si care, anul acesta, va ajunge la un membru al Fanfarei Rotaria, desemnat de Codrin Tãlmaciu, fiul profesorului Romeo Tãlmaciu. Premiul va consta într-un instrument în valoare de 3000 de lei si o sumã de bani – 1000 de lei si va fi acordat în fiecare an unui tânãr promitãtor în muzica de fanfarã. De asemenea, toate fanfarele de copii, participante în cadrul festivalului, vor primi câte un instrument, la fel ca si câstigãtorul concursului – cel mai bun instrumentist. Totodatã, fiecare instrumentist va primi câte 50 de lei, la care se adaugã un fond de premiere, spre exemplu, locul I – 1500 de lei. Momentan nu stim numãrul exact al participãrilor, marti vom finaliza programul complet, dar mizãm pe 11-12 fanfare în cadrul festivalului. Se simte cã muzica de fanfarã dã semne sã se piardã, pentru cã multi membri ai fanfarelor pãrãsesc judetul sau se întâmplã sã nu mai fie printre noi, cum e cazul coordonatorului Fanfarei “Prietenia” Bârlad, ne este foarte greun sã-i reunim. Noi încercãm, însã, sã facem tot ce ne stã în putintã sã mentinem în viatã muzica de fanfarã, pentru cã existã o responsabilitate de conservare a genului”, a explicat Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.
“Am muncit cu acesti copii ani de zile pânã mi-am îndeplinit visul”
Promisiunea de a acorda un premiu în memoria profesorului Romeo Tãlmaciu a fost fãcutã anul acesta, în cadrul spectacolului omagial “Romeo Tãlmaciu, dacã…”, organizat în ziua (9 martie) când ar fi trebuit sã împlineascã 63 ani. Nãscut la data de 9 martie 1956 si atasat încã din copilãrie de muzicã, a absolvit Universitatea “George Enescu” din Iasi, profesând ulterior în calitate de cadru didactic la Palatul Copiilor “Constantin Didilescu” Vaslui, Scoala gimnazialã “Vasile Alecsandri” si Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” din Municipiul Vaslui. “Am umblat sã selectez copii talentati pentru a-i reuni într-un grup instrumental. Am cãutat copii timp de doi ani. Mã gândeam, prin anul 1998, cã nu voi reusi sã gãsesc ceea ce caut. Apoi am fost atât de hotãrât sã fac ceva pentru ca acest oras sã fie cunoscut în toatã lumea, încât nu m-am lãsat pânã nu am format un grup de calitate. Am muncit cu acesti copii ani de zile pânã mi-am îndeplinit visul. Initial, am început sã lucrez cu 45 de copii, iar 20 dintre acestia au ajuns sã facã performantã la instrumente. Sunt atât de renumiti pentru talentul lor în interpretare, încât organizatorii din sase orase europene îi solicitã în fiecare an sã vinã sã concerteze. Cu vârste fragede, membrii Fanfarei Rotaria constituie una dintre cele mai apreciate formatii de acest gen din România si strãinãtate. Au fost solicitati sã aparã chiar si în filme”, povestea în urmã cu ceva timp profesorul Romeo Tãlmaciu.