CRIZÃ… Situatie alarmantã în comuna Ivãnesti. Din cauza depopulãrii masive, în satul de resedintã, cu peste 1000 de locuitori, a mai rãmas un singur copil de grãdintã. Acesta va trebui sã facã naveta la Hârsoveni, un sat micut, situat la câtiva km distantã. Tot din cauza scãderii populatiei, scoala din Valea Mare a fost închisã si, ulterior, demolatã. ”Comparativ cu anii trecuti, acum avem mult mai putini elevi – în jur de 400 si ceva de copii, tocmai de aceea în unele sate s-au desfiintat scolile sau grãdinitele”, a explicat directoarea Scolii Gimnaziale din Ivãnesti, prof. Iulica Neamtu. La polul opus acestei situatii, în comuna Albesti, au fost deschise, odatã cu începutul de an scolar, douã scoli primare si douã grãdinite.
Potrivit directoarei Iulica Neamtu, în comuna Ivãnesti mai sunt doar douã scoli cu clase V-VIII, una în satul de resedintã, iar cealaltã în Ursoaia: “Scoli primare avem la Hârsoveni, Gologofta, Buscata, Valea Oanei si Cosesti, iar grãdinite la Gologofta, Cosesti, Ursoaia si Buscata. Anul trecut, grãdinita a fost aici, la Ivãnesti. Acum am mutat-o la Hârsoveni. De ce? Am avut cinci copii din Valea Mare, unul din Brosteni si unul din Hârsoveni, patru din Ivãnesti. Acum nu am decât un copil în Ivãnesti si s-a mãrit populatia la Valea Mare si la Brosteni, cã au început sã mai vinã acasã. Pãrintii singurului copil de grãdinitã din Ivãnesti au avut posibilitatea sã-si aleagã grãdinita la care sã-si ducã copilul, fie la Hârsoveni, fie la Gologofta. Au hotãrât la Hârsoveni, pentru cã acolo si-a fãcut prieteni. Când se duce microbuzul sã ia copiii de I-IV de acolo, o poate duce si pe fetitã. Dar familia are masinã si o duce unul dintre membri”.
“Învãtãmântul românesc e de bunã calitate. Avem copii buni la absolut toate materiile”
În ciuda tendintei de scãdere a populatiei în mediul rural, directoarea a declarat cã în ultimul timp a observat cã multi pãrinti nu-si mai iau copiii în strãinãtate, iar unii chiar s-au întors cu toatã familia acasã. “Oamenii au tot plecat, dar sã stiti cã au început sã se mai si întoarcã acasã, pentru cã nu se mai câstigã atât de mult în strãinãtate. Mai vãd mãmici si le întreb ce s-a întâmplat: «ei, nu mai merge treaba nici în stãinãtate». Dar multi încep sã-i lase acasã, nu-i mai iau în strãinãtate, spun cã aici învatã mai bine decât acolo. În ciuda a ceea ce se promoveazã pe la televizor, eu sunt de pãrere cã învãtãmântul românesc e de bunã calitate. Noi, aici, în Ivãnesti, avem copii buni la absolut toate materiile, avem copii care au intrat primii la facultate. Anul acesta au iesit patru medici care au plecat de aici”, a mai declarat directoarea scolii din Ivãnesti, o olteancã stabilitã de multi ani în judetul Vaslui, care nu s-ar muta pentru nimic într-un alt colt de lume: «mi-a fost greu sã mã acomodez aici, de multe ori am fost etichetatã gresit, dar niciodatã nu m-am lãsat bãtutã», a mai mãrturist profesoara de matematicã, Iulica Neamtu.
Lucrãri ample de renovare la scoala din Ivãnesti
Timp de doi ani, elevii din Ivãnesti si din satele apropiate vor învãta în scoala veche, pentru cã cealaltã este în renovãre. “Lucrãrile merg bine, au început în luna iunie si pânã acum au pus deja instalatia electricã, geamurile termpoane, au fãcut interioarele, acum sunt la acoperis, însã mai sunt destul de multe de fãcut. Din câte stiu, proiectul are un termen de 24 luni pentru renovarea clãdirii, cu extindere în spate, pentru bãi. Va avea centralã termicã si toate conditiile pentru a fi o scoalã modernã”, a declarat secretara scolii.
Scoli primare si grãdinite noi la Albesti
ÎN PARALEL… Începutul de an scolar a adus nu doar închiderea anumite scoli, ci si deschiderea altora. La Albesti, spre exemplu, au fost deschise douã scoli primare si douã grãdinite. “Într-adevãr, din cauza depopulãrii satelor s-au închis mai multe scoli, însã avem si exemple pozitive. Pe 9 septembrie am fost prezentã la inaugurarea a douã scoli si douã grãdinite din comuna Albesti. La Crasna s-a deschis o scoalã primarã, la Albesti – o scoalã primarã si o grãdinitã, iar la Corni – o grãdinitã într-o scoalã nouã, datã în folosintã acum doi ani de zile. Vorbim de unitãti de învãtãmânt cu toate conditiile, grupuri sanitare noi, mobilier, absolut tot ce este nevoie pentru ca cei mici sã învete într-o atmsferã primitoare. În acelasi timp, au mai fost deschise 10 unitãti scolare si mai urmeazã vreo 20. Avem proiecte noi în desfãsurare, care vor contribui foarte mult la dezvoltarea infrastructurii scolare”.