spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Revolta pãrintilor din Drânceni: “nu ne mai dãm copiii la scoalã dacã nu li se asigurã transportul”

- Advertisement -

NEMULTUMITI… Pentru copiii si pãrintii din Drânceni, începutul de an scolar a debutat cu stângul. Asta pentru cã scoala primarã si grãdinita din localitate au fost închise, iar elevii vor trebui sã facã naveta la Ghermãnesti, însã nu cu un microbuz scolar, ci cu microbuzul unei firme de transport public. “Sunt copii mici, începând de la trei ani pânã la 12 ani. Cum sã-i lãsãm singuri? Nu sunt în sigurantã, iar noi nu ne permitem sã-i ducem si sã-i aducem în fiecare zi, pentru cã lucrãm. Dacã nu ni se va acorda un microbuz scolar, noi suntem hotãrâti sã nu-i mai dãm la scoalã”, a declarat una dintre mãmicile din Drânceni. Aceasta, alãturi de alti sapte pãrinti, au mers la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, pentru a-si explica nemultumirea si a solicita o rezolvare. Atât reprezentantii ISJ, cât si primarul Gelu Pecheanu au dat asigurãri cã în cel mai scurt timp posibil copiii vor beneficia de un microbuz scolar.

În cazul în care situatia nu va fi rezolvatã, copiii si pãrintii vor trebui sã facã mari eforturi pentru a ajunge la scoalã: “trebuie sã se trezeascã la ora 06:00, ca sã plece la 06:30, ajung la 07:00, iar o orã trebuie sã stea pe afarã. Cei care sunt în clasele V-VIII terminã la ora 12:00 sau 13:00 si au microbuz abia la ora 15:00. Însã pentru cei din Albita situatia e si mai grea, pentru cã ei trebuie sã meargã vreo jumãtate de orã prin câmp, prin întuneric. O parte dintre ei sunt mici, la grãdinitã, au 3-4 ani. Hai cã îi punem noi la microbuz, dar cine ne dã garantia cã ajung la grãdinitã sau cine îi pune înapoi la microbuz? Noi am înteles cã s-au aprobat toate documentele, dar nu ni se dã microbuz de la Inspectorat. Vrem sã stim si noi ce se întâmplã, unde este problema, de ce nu li se asigurã si copiilor nostri transportul, cum se întâmplã în alte localitãti”, au spus pãrintii revoltati.

“Dacã nu se va asigura un transport pentru copiii nostri, noi suntem hotãrâti sã nu îi mai dãm la scoalã”

Acestia au depus o petitie la ISJ în care si-au prezentat nemultumirile: “Subsemnatii suntem nemultumiti de faptul cã s-a închis scoala cu clasele I-IV din localitatea Drânceni, copiii care frecventau cursurile scolii au fost transferati la scoala din localitatea Ghermãnesti cu promisiunea cã vor avea transport si vor fi însotiti de un cadru didactic. La deschiderea anului scolar 2019-2020 am realizat cã acest transport nu existã, noi, pãrintii, suntem revoltati fiindcã copiii au vârste cuprinse între 3 ani si 10 ani. Sunt nevoiti sã circule cu transportul public, dar orarul microbuzelor nu este acelasi cu al copiilor. Acestia sunt nevoiti sã stea chiar si trei ore în statia de autobuz. Dacã nu se va asigura un transport pentru copiii nostri, noi suntem hotãrâti sã nu îi mai dãm la scoalã”.

Depopularea satelor, principalul motiv pentru care se închid scolile

Cazul readuce în discutie un subiect dureros pentru viitorul României: depopularea satelor. Numãrul copiilor din mediul rural este în continuã scãdere din cauza faptului cã din ce în ce mai multi tineri aleg sã emigreze. În Drânceni, spre exemplu, doar sase copii mai frecventau grãdinita, însã sunt si sate unde nu mai este nici mãcar un copil. “Numãrul copiilor în mediul rural a scãzut foarte mult în ultimii ani. Este unul dintre principalele motive pentru care s-au înschis scoli. La Drânceni, rãmãseserã sase prescolari si opt copii de scoalã primarã. S-a luat decizia închiderii scolii prin decizie de Consiliu Local, iar pãrintii au fost informati. Au avut de ales între a-i trimite pe copii la scoala de la Ghermãnesti sau la cea de la Râsesti, iar, din câte am înteles, trei dintre ei au ales sã meargã la Râsesti. De asemenea, tot din câte am înteles, câteva cadre didactice chiar s-au oferit sã-i ajute pe copii cu transportul”, a declarat inspectorul scolar general Gabriela Plãcintã. De asemenea, aceasta a explicat cã situatia a fost înteleasã putin gresit: “Noi nu putem bloca un microbuz scolar, pentru cã nu noi aprobãm transportul. Am fãcut solicitãri la Ministerul Educatiei pentru noi achizitii de microbuze, dar nu depinde noi. Însã este o chestiune de timp, copiii vor beneficia de un microbuz scolar”.

Primarul comunei Drânceni: “Cãutãm furnizori de microbuze”

Potrivit primarului comunei Drânceni, singura solutie viabilã în acest moment este: achizitionarea unui microbuz în leasing din bugetul local: “Azi am discutat cu conducerea Consiliului Judetean Vaslui despre situatia copiilor navetisti din satele Albita si Drânceni, care vor învãta începând de anul acesta la Scoala din Ghermãnesti. Deoarece la nivel national nu a avut loc licitatia publicã pentru achizitionarea unui microbuz pentru transport persoane, singura solutie este achizitionarea unui microbuz în leasing din bugetul local, având sprijinul financiar al Consiliului Judetean Vaslui pentru plata ratelor lunare. Cãutãm furnizori de microbuze pentru a prezenta spre aprobare Consiliului Local Drânceni si pentru aprobarea contractului. Noi cãutãm solutii pentru rezolvarea acestei situatii”, a explicat primarul Gelu Pecheanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.