MÂNDRIE LOCALÃ…Dragos Obreja, din Bârlad, cel care a intrat primul, ca olimpic la Facultatea de Sociologie, Universitatea din Bucuresti, fiindu-i echivalat premiul al III lea obtinut la etapa nationalã a Olimpiadei de Sociologie, pregãteste încã o carte, dupã debutul de anul trecut. În luna noiembrie 2018 a vãzut lumina tiparului „Dilemele tristetii”, primul sãu roman, care a „speriat” editura cu dimensiunile lui de 110 000 de cuvinte! Acum, dupã ce a trecut cu brio anul 2, obtinând numai note de zece, Dragos Obreja vine cu o surprizã: o carte de sociologie!
Tot ce face acest student bârlãdean, despre performantele cãruia am relatat de mai multe ori, face doar la superlativ. Cã tot suntem la început de an scolar, vrem sã arãtãm cititorilor cã dacã înveti si esti consecvent, poti rãzbate pânã sus, cu usurintã. Tânãrul Dragos Obreja a reusit sã-si uimeascã profesorii de la facultate cu ambitia si nivelul intelectual: toate notele sale sunt de 10! La Olimpiada de Stiinte Socio-Umane, desfãsuratã în 2016, când Dragos era elev la Colegiul Codreanu în clasa a XII-a, judetul Vaslui a avut pe podium un singur elev: pe Dragos Obreja din Bârlad, care a luat premiul al III – lea la Sociologie. Apoi, Dragos Obreja a finalizat primul an ca student la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Sociologie, cu media generalã 10 si a aplicat pentru o Bursã Erasmus +, fiind al doilea acceptat pe Universitate si singurul student din judetul Vaslui. Dragos si-a fãcut debutul si în literaturã, cu romanul „Dilemele tristetii” despre care am relatat în paginile cotidianului nostru în noiembrie anul trecut. Iatã însã cã Dragos pregãteste o surprizã! Va fi o lucrare stiintificã, care iese din sfera literaturii. Dragos spune cã ar încadra-o cel mai bine în domeniile sociologie, psihologie socialã si istorie socialã, ceea ce va fi cu atât mai vizibil în bibliografia lucrãrii. Ce va cuprinde cartea ne va spune chiar el.
„Homo Hodie. Conceptele care ne controleazã de secole”
„Fiind o lucrare de debut, am grupat-o în jurul a mai multe concepte-cheie. Preferatele mele ar fi moralitatea si homeopatia ca practicã a medicinei alternative, asa cã voi vorbi despre cele douã pe scurt. În ceea ce priveste moralitatea, am observat un lucru interesant: Ne întrebãm cum mai poate sã existe moralitatea pe un fundal în care religia tinde sã piardã teren. Nietzsche, foarte revoltat pe rolul jucat de crestinism în istorie, spunea cã bisericile reprezintã mormintele lui Dumnezeu. Nu de multã vreme începem sã vedem religia ca fiind un dusman: o serie de autori, de la filosofii secolului al XIX-lea, cum ar fi Feuerbach, pânã la istorici contemporani, cum ar fi Yuval Harari, acestia ilustrând puterea oamenilor de a crede în mituri si entitãti supranaturale, gratie unei imaginatii colective bine conturate încã din primele stadii ale socializãrii. În acest context, trebuie sã ne întrebãm dacã putem accede la o moralitate universalã. Dacã religia nu ne poate ajuta aici, cine ar putea sã o facã? O bunã parte din timp, încrederea pãrea sã fie de partea unei filosofii a moralitãtii, însã aceasta ajunge de la un punct, asemenea religiei, sã devinã un impediment. Putem gãsi o moralitate obiectivã, construitã matematic? Cel mai probabil nu, însã oricum meritã încercat”, spune Dragos despre lucrarea sa.
Homeopatia – o pseudostiintã?
„Homeopatia desi în fapt reprezintã nimic mai mult decât un placebo de succes, se foloseste de niste tactici pe care medicina conventionalã continuã sã le neglijeze, spre dezavantajul ei. Homeopatia nu poate exista fãrã empatie, mai ales din partea homeopatilor. Aceastã pseudostiintã pare sã existe întocmai pentru a ne împãca sufletele neîntelese, într-o lume crudã în care ne îmbolnãvim, iar doctorii reci ne consultã în grabã pentru a ne da drumul acasã, iar rutina devine un instrument dezarmant. Homeopatii sustin cã întocmai aceastã neglijare a sufletului determinã bolile sã recidiveze, reprosînd aceste lucruri adeptilor medicinei alopate. Cu sau fãrã suflet, suntem totusi obligati sã constatãm faptul cã medicamentele homeopatice, din pricina procesului de o ultradiluare aberantã, nu contin decât apã si/ sau glucozã. Cel mai adesea, retetele medicamentelor homeopatice se dau singure de gol, prin mesaje precum: „Supradoza afecteazã doar anumite persoane”. Totusi, profitul pe care îl obtin astfel de branduri homeopatice este unul îngrijorãtor de mare, ceea ce ar trebui sã ne dea de gândit. Unde gresesc cu adevãrat doctorii conventionali? Unde gresim noi? Dat fiind faptul cã, recent, m-am operat din nou în acelasi loc din zona cervicalã, încep sã iau în serios modul în care homeopatii vorbesc despre neglijarea sufletului.”, mai aratã Dragos despre ce va contine lucrarea sa de debut.
10 pe linie si în anul 2!!
Dragos Obreja este în continuare un student doar de 10! A intrat în facultate cu media 10, a terminat anul I cu media 10 si acum si anul 2, tot cu media 10! „Sunt foarte multumit, asemenea anului trecut, de profesorii mei si de modul în care decurg cursurile. Atât colegii, cât si profesorii au observat cu sigurantã faptul cã nu prea îmi place sã tac, mai ales atunci când îmi vin idei. De data asta va fi un an ceva mai greu, dat fiind faptul cã este momentul în care trebuie sã pregãtesc licenta”, a spus pentru cititorii nostri Dragos Obreja, un tânãr despre care cu sigurantã vom mai auzi!