START… Peste 45.000 de elevi din judetul Vaslui încep astãzi, 9 septembrie, cusurile unui nou an scolar. Desi s-au întreprins eforturi mari pentru a-i primi în conditii exemplare pe elevi, la nivel judetean încã mai sunt multe unitãti de învãtãmânt nepregãtite pentru acest început de an scolar. 266 de scoli din Vaslui au în continuare toaletele în fundul curtii, iar de autorizatia de securitate la incendiu nici nu se mai pune problema, cãci numãrul celor care o detin este extrem de mic – 49 de unitãti. Pentru elevii de clasa a VI-a si a VII-a, începutul scolii debuteazã cu încã un minus: cel putin douã sãptãmâni, acestia nu vor avea manuale. De ce aceastã problemã? „Datoritã unor contestatii depuse de cei care au participat la aceste licitatii si nu este o problemã care sã fie problema ministerului, deci nu din cauza Ministerului Educatiei Nationale nu sunt aceste manuale pe bãncile elevilor în prima zi de scoalã. Dar comparativ cu alti ani stam extrem, extrem de bine”, a explicat ministrul interimar al Educatiei, Daniel Breaz.
De asemenea, acesta a anuntat cã pentru clasa a VIII-a, noul an scolar va aduce modificãri: “Pentru primul an, de fapt ãsta va fi ultimul an, anul viitor vom avea o nouã curriculã pentru cei care intrã clasa VIII-a. Ce pot sã le promit celor care intrã în clasa a VIII-a, cã anul viitor n-o sã mai fie aceeasi problemã pe care o avem acum la clasa VII-a si o sã demarãm mult mai repede, poate chiar în maxim o lunã de zile discutiile si demararea licitatiei pentru manualele pentru cei care vor fi anul viitor clasa a VIII-a.” Durata noului an scolar este 35 de sãptãmâni de cursuri, structurate în douã semestre, respectiv semestrul I, între 9 septembrie 2019 – 20 decembrie 2019, si semestrul al II-lea, între 13 ianuarie 2020 – 12 iunie 2020, urmând ca pe 29 mai 2020 sã aibã loc încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventã redusã, iar pe 5 iunie 2020, încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a. Vacantele elevilor din toate ciclurile de învãtãmânt sunt programate astfel: vacanta de iarnã (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020), vacanta de primãvarã (4 aprilie – 21 aprilie 2020), vacanta de varã (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului scolar 2020 – 2021). Suplimentar, clasele din învãtãmântul primar si grupele din învãtãmântul prescolar beneficiazã de vacantã în sãptãmâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.
Inspectorul scolar general Gabriela Plãcintã, cãtre elevi: „reusita personalã depinde mai ales de eforturile voastre si se pregãteste încã din prima zi de scoalã”
Într-un mesaj publicat pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, inspectorul general anuntã cã „vom insista în preocupãrile noastre îndreptate cãtre dezvoltarea infrastructurii scolare, recrutarea, formarea si promovarea personalului didactic, diversificarea evaluãrii, continuarea reformelor demarate, promovarea bunelor practici, continuarea preocupãrilor legate de siguranta în scoli si de informatizarea acestora, politica gratuitãtilor si a protectiei sociale – initiativã salutarã si constantã; cultura pãcii, dezvoltarea parteneriatelor internationale; promovarea dialogului social în mediul scolar; îmbunãtãtirea continuã a conditiilor oferite de scoli; întãrirea legãturilor cu profesorii si elevii din Republica Moldova si din Ucraina, prin proiecte de suflet”. De asemenea, le transmite un mesaj si elevilor: „dragi elevi, vã amintesc cã reusita personalã depinde mai ales de eforturile voastre si se pregãteste încã din prima zi de scoalã, asa cum bine spunea Immanuel Kant „Omul nu poate ajunge om decât prin educatie”. Strãdania pe care o depuneti la orele de curs, respectul pe care trebuie sã-l dovediti fatã de dascãlii vostri, respectarea normelor de conduitã si a regulamentelor sunt în mod garantat cele mai simple si clare repere ale reusitei voastre viitoare, în viatã si carierã. Vã propun ca tema dominantã a anului scolar 2019-2020 sã fie « modernizarea » , modalitate care vã va ajuta sã deveniti mai responsabili în dezvoltarea voastrã intelectualã, socialã, civicã si umanã. O modernizare înteleaptã, care sã nu abuzeze de tehnologie si nici sã nu lase în urmã cele mai valoroase mosteniri ale trecutului, acumulate în biblioteci si tezaure de gândire. Vã încurajez, dragi elevi si cadre didactice, sã vã implicati în proiecte care vã vor permite sã experimentati si sã valorificati în gesturile firesti ale existentei cotidiene, sã participati la activitãti cultural-artistice, concursuri, activitãti si întreceri sportive, dezbateri tematice, actiuni menite sã protejeze mediul înconjurãtor, voluntariat”.