AJUTOR… Pesta porcinã africanã evolueazã în 316 localitãti din 25 de judete, fiind înregistrate la ora actualã 1.108 focare, potrivit informatiilor date miercuri publicitãtii de Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). La Vaslui, dupã aparitia primelor focare de pestã porcinã africanã, situatia este sub control. „Nu mai avem alte confirmãri de pestã porcinã africanã pe teritoriul judetului Vaslui. Anunt crescãtorii de porci din judetul Vaslui care au avut de suferit de pe urma sacrificãrii efectivelor de porci din gospodãrii, cum este cazul satului Cârja, dar si alte localitãti, cã vor începe plãtile la despãgubiri, de sãptãmâna viitoare”, a spus prefectul judetului, Eduard Popica.
La nivel national, în acest moment, din totalul focarelor, 11 sunt în exploatatii comerciale si cinci în exploatatii de tip A. În patru judete existã doar cazuri de pestã porcinã africanã la mistreti. Cele mai multe focare active de pestã porcinã africanã sunt în prezent în judetul Teleorman – 291 de focare în gospodãriile populatiei si 520 de cazuri la mistreti; în judetul Giurgiu – 182 de focare (dintre care 5 focare în exploatatii comerciale si 3 focare în exploatatii de tip A) si 201 cazuri la mistreti, în judetul Dolj – 163 de focare în gospodãriile populatiei si 14 cazuri la mistreti; în judetul Olt – 76 de focare în gospodãriile populatiei si douã cazuri la mistreti; si în judetul Buzãu – 53 de focare în gospodãriile populatiei si 21 de cazuri la mistreti.
Mii de porci din judetul Vaslui, sacrificati de teama pestei porcine africane
Pânã în prezent, au fost eliminati 449.452 de porci afectati de boalã si existã 2.046 de cazuri la mistreti, precizeazã ANSVSA. În total, au fost stinse 1.303 focare, cele mai multe în judetele Tulcea (581 de focare, dintre care 5 focare în exploatatii comerciale si un focar într-o exploatatie de tip A), Brãila (142 de focare, dintre care 11 în exploatatii comerciale), Ialomita (132 de focare), Cãlãrasi (106 focare, dintre care un focar într-o exploatatie comercialã) si Constanta (94 de focare). Pânã marti, au fost despãgubiti în total 9.633 de proprietari, valoarea totalã a plãtilor fiind de 258 milioane de lei. Cele mai mari despãgubiri au fost plãtite în judetele Brãila (175,358 milioane de lei, plãtite pentru 3.400 de exploatatii dintr-un total de 3.411 exploatatii), Tulcea (46,623 milioane de lei, plãtite pentru 1.173 de exploatatii dintr-un total de 1.185 de exploatatii), Cãlãrasi (19,220 milioane de lei, plãtite pentru 325 de exploatatii din cele 326 afectate) si Ialomita (6,566 milioane de lei, plãtite pentru 2.402 exploatatii dintr-un total de 2.516 exploatatii). Prezenta virusului pestei porcine africane în România a fost semnalatã prima oarã pe 31 iulie 2017, în judetul Satu-Mare, noteazã ANSVSA. Evolutia bolii este în permanentã monitorizatã, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeazã situatia existentã, se aplicã mãsuri si se întreprind actiuni în functie de circumstante. ANSVSA solicitã sprijinul si întelegerea cetãtenilor pentru respectarea acestor mãsuri, având în vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. „Actiunile autoritãtilor sunt conjugate si întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boalã, pentru a le lichida cât mai rapid si pentru a împiedica rãspândirea bolii. Orice suspiciune de boalã trebuie anuntatã imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteanã”, atrage atentia ANSVSA. Pentru a împiedica rãspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despãgubiti de stat, în conditiile prevãzute de legislatie. Pesta porcinã africanã nu afecteazã oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnãvire pentru ei, acest virus având, însã, impact la nivel economic si social, mentioneazã ANSVSA. Un fapt interesant legat de judetul Vaslui: pentru cã mii de proprietari de porci au sacrificat animalele din gospodãrie, vânzãrile de congelatoare au explodat, la firmele specializate.
Prefectul Popica: „Mã bucur sã vãd cã au apãrut turme de porci mistreti, dupã ce au fost vânati în totalitate”
„Stiu cã sunt multe familii de pe Valea Prutului care si-au pierdut porcii pe care îi pãstrau pentru Crãciun sau pentru nevoile persoane, pentru cã a fost nevoie ca toti porcii dintr-o localitate sã fie sacrificati, în focarele de pestã porcinã africanã. Toti cei la care autoritãtile competente au sacrificat efectivele de porci, pentru a opri extinderea virusului, vor fi despãgubiti. Din informatiile pe care le detin la ora aceasta, de sãptãmâna viitoare va începe plata despãgubirilor pentru toate familiile afectate. Între timp, s-au recoltat probe de la mistretii vânati pe Valea Prutului si nu s-a pus în evidentã nicio probã care sã ateste existenta pestei porcine africane. Tinem situatia sub control, în judetul Vaslui. Mai am si o veste bunã: dupã atâtea luni în care mistretii au fost exterminati de pe Valea Prutului, am zãrit în urmã cu câteva zile o turmã de mistreti. Sã sperãm cã tot ceea ce a fost rãu a trecut si cã viata îsi reintrã în drepturi în zona Prutului”, a spus prefectul judetului Vaslui, Eduard Popica.