BLAT SAU FRUSTRÃRI?…Un email semnat de o vasluiancã si trimis pe adresa redactiei ziarului nostru semnala faptul cã un concurs organizat de Primãria Vaslui ar fi fost aranjat în asa fel încât premiul I sã fie câstigat de cine trebuie. Mai exact este vorba despre proiectul “Un primar pentru o zi”, competitie câstigatã anul acesta de Amalia-Maria Postolache, reprezentanta Liceului “Emil Racovitã”. Datoritã proiectului sãu, intitulat “Strategia de Dezvoltare pentru Tineret”, aceasta a ocupat pentru o zi fotoliul de primar al municipiului Vaslui si s-a ales si cu un premiu destul de frumusel în bani, constând în indemnizatia pentru o zi a edilului Vasile Pavãl. Pânã aici nimic rãu, spune cea care ne-a trimis emailul dacã eleva n-ar fi fiica unei angajate a Primãriei Vaslui, care ocupã un post fix pe domeniul care i-a adus câstigãtoarei premiul I: culturã si tineret. În timp ce conducerea liceului la care învatã Amalia spune cã eleva merita pe deplin sã câstige acest premiu, surse din cadrul Primãriei Vaslui recunosc cã în acest caz a avut loc “o scãpare” pe care o vor remedia la urmãtoarea editie.
Un concurs cât se poate de bine-intentionat organizat de Primãria Vaslui, care are ca scop gãsirea de solutii pentru tineretul din oras a devenit subiect de scandal, dupã ce câstigãtoarea din acest an a fost desemnatã chiar fiica unei angajate a Primãriei. Zilele trecute, pe adresa de email a ziarului am primit urmãtorul comentariu, pe care îl publicãm în integralitate: “La fel ca în toatã tara asta, si la noi se poartã mizeriile. Ca pãrinte al unui tânãr licean vasluian am avut neplãcerea sã vãd cã noi nu suntem cu nimic diferiti de restul tãrii la capitolul mizerii, indiferent de domeniul de manifestare. Ba dimpotrivã! Dintr-o revoltã proprie, vã aduc azi la cunostintã un caz pe care vã va fi foarte usor sã-l verificati si sã decideti dacã am dreptate sau nu. Cu ceva timp în urmã, la Zilele Culturale, Primãria Vaslui a organizat evenimentul “Primar pentru o zi”- un concurs de proiecte ale liceenilor vasluieni. Bunã initiativã! Ca de la fiecare liceu, si de la “Emil Racovitã”a fost ales un concurent. Care a si câstigat la final. Lãudabil, pânã la un punct. Câstigãtoarea este fiica celei care organizeazã evenimentele primãriei (d-na Postolache). Dar din atâtia elevi valorosi, oare cum s-a întâmplat ca tocmai ea sã reprezinte liceul nostru? O simplã coincidentã! Si cum cei din Primãrie au înscris-o în concurs tocmai pe fiica colegei lor (nu au auzit de conflictul de interese?) asta nu îmi explic deloc. Iar din toate proiectele înscrise, de la toate liceele din oras, cum de cei din Primãrie au ales-o câstigãtoare exact pe fiica colegei lor? Altã coincidentã probabil. Poate la editia din 2020 totul va fi un pic mai corect. De douã sãptãmâni aud aceste discutii între colegii copilului meu si cã nu ar fi prima editie când se merge pe acest algoritm. Este cumva un fel de traditie ca functionarii sã-si premieze cu bani odraslele? Doar Valoarea lor îi recomandã. Ca pãrinte nu mi-as dori ca ei sã porneascã la drum în viatã cu gândul cã orice realizare nu ti se poate întâmpla decât dacã ai trambulina potrivitã. Regulile si legile? Sunt doar pentru prostime. Ar fi întelept ca noi sã-i învãtãm pe copiii nostri sã fie corecti. Mai târziu sã nu fie prea târziu”, se aratã în mesajul primit.
“Nu m-a surprins faptul cã Amalia a câstigat concursul”
L-am contactat, ieri, pe directorul Liceului “Emil Racovitã”, unde Amalia învatã, pentru a afla cât de meritorie a fost desemnarea ei ca reprezentantã a unitãtii de învãtãmânt în competitia respectivã. “Aceastã elevã este implicatã în foarte multe activitãti de voluntariat si este foarte dedicatã tuturor actiunilor care tin de liceul nostru. Fãrã niciun dubiu, merita sã câstige acest premiu. Din câte stiu, concursurile acestea sunt înregistrate, sunt filmate, dacã pãrintii au vreo nemultumire pot sã solicite vizionarea lor. Faptul cã Amalia a câstigat acest concurs nu m-a surprins deloc, a fost doar o confirmare a încrederii pe care eu si colegii mei, profesorii, ne-am pus-o în aceastã elevã. Ne-a confirmat încã odatã cã tot ce face, face cu pasiune si cã e pe drumul cel bun. N-am niciun dubiu cã nu l-ar fi câstigat pe merit. Noi ce puteam sã facem, sã nu o lãsãm sã participe doar pentru cã mama ei lucreazã la primãrie? Asta este discriminare! Fata a meritat locul în acel concurs, iar faptul cã a luat premiul I, cu sigurantã un juriu competent a stabilit acest lucru. Încã odatã vã spun, nu este o întâmplare cã ea a câstigat acest concurs, o întâmplare este poate cã mama ei lucreazã la primãrie”, ne-a declarat Daniel Hulubei, directorul Liceului “Emil Racovitã”.
“O scãpare de regulament”
Din birourile Primãriei Vaslui, desemnarea Amaliei Postolache drept câstigãtoare a concursului “Primar pentru o zi” nu a fost deloc imoralã, chiar dacã proiectul acesteia a fost pe “Culturã si tineret”, domeniu pe care mama ei îl conduce în cadrul Primãriei Vaslui. “Câstigãtoarea a fost desemnatã de o comisie de evaluare a proiectelor. Proiectul Amaliei a fost cel mai bun, cel mai pertinent, cel mai coerent sustinut. Mai mult decât ce a scris concurentul în proiect a contat felul în care si-a sustinut proiectul si a rãspuns la alte întrebãri. Proiectul desemnat câstigãtor a fost despre înfiintarea unui centru de tineret în care tinerii sã beneficieze de sprijin si continuitate. Sprijin în sensul cã tinerii sã beneficieze de educatie antreprenorialã, educatie sexualã, îndrumare psihologicã în anumite situatii, orientare scolarã. A fost un proiect cu aplicabilitate mai largã”, ne-au declarat surse din cadrul Primãriei Vaslui. Acestea recunosc însã cã prin numirea Amaliei “primar pentru o zi” e posibil sã fi fost o scãpare de regulament. “Geanina Postolache, mama elevei, a fost numitã prin delegatie, pentru douã luni, sef la Biroul Culturã. Înainte sã fie numitã pe aceastã functie se ocupa tot de culturã si tineret. Probabil, a fost o scãpare în regulamentul concursului, pentru cã atunci când a fost initiat acest concurs nu s-a gândit nimeni sã interzicã copiilor angajatilor sã participe. Acesti copii au venit cu recomandarea consiliilor profesorale si a conducerii liceelor la care sunt. “Doamna care v-a trimis emailul trebuia sã se adreseze în primul rând licelului si în momentul când s-a luat decizia trimiterii Amaliei mai departe în concurs, doamna se putea adresa Primãriei. Ce era sã facem noi, sã-i spunem fetei cã “esti bunã, ai un proiect foarte bun, dar pentru cã mama ta lucreazã la primãrie, nu poti participa?”, se întreabã responsabilii din primãrie. Cel mai rãu din toatã aceastã afacere a iesit însã edilul Vasile Pavãl, care desi a avut intentii cât se poate de lãudabile prin organizarea acestui concurs, oferindu-i drept premiu marelui câstigãtor indemnizatia pentru o zi de muncã, acum îsi vede institutia târâtã într-un scandal care putea fi foarte usor evitat.