UNUL SAU DOUÃ TURURI?… Este panicã generalã printre primarii din judet, în special printre cei 65 de alesi PSD care se vor confrunta cu electoratul, în mai putin de un an, la alegerile locale, pentru a obtine încã un mandat. De ce, printre primarii PSD? Fiindcã pe fondul cresterii valului de nemultumiri la adresa partidului de guvernãmânt, în cazul a douã tururi de scrutin, unii dintre ei ar putea sã plãteascã pentru greselile fãcute de conducerea de la Bucuresti. Si, se pare, vor fi destul de multi primari PSD care vor pierde scaunele actuale, dacã se ajunge la douã tururi. Chiar si printre primarii de la alte partide sunt semnale cã lucrurile nu sunt asa de bune, pentru cã, în majoritatea comunelor din judetul Vaslui, sunt simpatii si antipatii la adresa primarilor, indiferent de coloratura politicã. Marea bãtãlie pentru primãrie, în cazul în care vor fi douã tururi, se va da la Bârlad, acolo unde primarul Boros ar putea înfrunta o coalitie formatã din mai multe partide, în al doilea tur.
Marea mizã a social democratilor pentru care insistã sã rãmânã la guvernare este temerea cã, odatã schimbat Guvernul, noul executiv ar putea adopta o Ordonantã de Urgentã pentru alegerea primarilor în douã tururi. Alegerea primarilor în douã tururi ar putea fi o loviturã grea pentru toti primarii PSD, iar Opozitia a depus mai multe proiecte de modificare a legii, dintre care unul se va discuta în aceastã sãptãmânã în Camera Deputatilor, for decizional. „Cred cã va fi foarte greu pentru primarii nostri în functie, dacã se ajunge la douã tururi de scrutin. Vedeti cã este acest val anti-PSD, sunt multe nemultumiri la adresa liderilor nostri, a politicii de guvernare, va fi foarte greu sã fie convinsi oamenii, fie si din mediul rural, sã mai voteze cu primarii PSD actuali. Cred cã, la douã tururi, mai mult de jumãtate dintre ei îsi pierd functiile. Cei care ies din primul tur, scapã de griji. Dacã rãmâne un singur tur, mai toti îsi vor pãstra functiile”, crede un fost primar PSD din judetul Vaslui, care nu a dorit sã-si dea numele. PMP face deja valuri si anuntã o mare confruntare în Parlament, pe aceastã temã. Eugen Tomac, presedintele PMP, sustine, pe Facebook, cã se va testa coalitia anti-PSD. „Votul din Parlament pe legea privind alegerea primarilor în douã tururi de scrutin reprezintã primul test real de pozitionare a partidelor parlamentare fatã de PSD. Cerem tuturor partidelor care se pretind a fi în opozitie fatã de PSD, si mã refer la PNL, USR, UDMR, Pro România si ALDE, sã voteze sãptãmâna aceasta proiectul de lege initiat de PMP privind alegerea primarului în douã tururi de scrutin. Proiectul a fost adoptat de Senatul României, iar acum se aflã pe ordinea de zi, la vot final, în plenul Camerei Deputatilor. Dupã alegerile europarlamentare, avem o sansã realã sã strângem rândurile si sã umilim actuala putere prin actiune politicã unitarã a tuturor partidelor care doresc, în mod sincer, înlãturarea PSD de la putere, inclusiv pe plan local. Consider cã votul din Parlament pe legea privind alegerea primarilor în douã tururi de scrutin va surprinde cu fidelitate realitatea politicã din acest moment. Abia dupã acest test vom sti dacã existã o majoritate anti-PSD si dacã Guvernul Dãncilã ar putea fi demolat printr-o motiune de cenzurã”, scrie Tomac.
Ce contine proiectul Opozitiei si ce se va întâmpla cu mandatul de presedinte al CJ
Proiectul Opozitiei vizeazã modificarea art. 101 din Legea 115/2015 astfel: „(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. (3) În cazul în care niciunul dintre candidati nu a întrunit majoritatea prevãzutã la alin. (2), se organizeazã un nou tur de scrutin la douã sãptãmâni de la primul tur de scrutin, la care participã numai primii doi candidati stabiliti în ordinea numãrului de voturi obtinute în primul tur, respectiv primii doi candidati dacã sunt aflati în situatie de balotaj. (4) În urma organizãrii unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numãr de voturi valabil exprimate”. Art. 102 din aceeasi lege ar urma sã se abroge. Opozitia considerã cã aceste modificãri sunt esentiale pentru ca primarul ales sã devinã cu adevãrat reprezentativ, deoarece ar avea sustinerea a mai mult de jumãtate dintre votantii activi ai localitãtii si, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democraticã ce îi permite sã ia decizii în numele întregii comunitãti. Nu se spune nimic, deocamdatã, despre alegerea uninominalã a presedintelui CJ, însã este posibil sã asistãm si acolo la o modificare a legii.