COOPERANTI… “Sper sã fim operativi si sã avem discutii corecte si punctuale”, le-a cerut presedintele prof. Cristinel Popa, în debutul sedintei de ieri a Consiliului Local Husi. Si, ca prin minune, îndemnul nu doar cã a fost ascultat, dar, din schimbul de pãreri, consilierii PSD si PNL au subscris la solutii comune, iar câteva amendamente ale liberalilor s-au bucurat de sustinerea social-democratilor. Din neobisnuita armonie generalã, a lipsit, totusi, primarul Ioan Ciupilan, aflat în prima sa zi de concediu. Pe lista celor 25 de proiecte, la care s-au adãugat câteva suplimentare, s-a aflat si cererea de concesionare prin licitatie publicã a celor douã firme care vor sã facã la Husi douã fabrici.
Mai rar asa bunã conlucrare în Consiliul Local Husi, cum a fost în sedinta de ieri, 29 august. Încã de la început, când liberalii au venit cu propunerea de corectare, “pe ici, pe colo” a unor aspecte din proiectele de hotãrâre, social-democratii fie au subscris, fie au venit si cu idei în completare. Nimeni nu s-a certat si, în plus, parcã si cu rãbdarea de a asculta opozitia s-a stat mai bine decât în alte dãti. Primul proiect supus dezbaterii a fost cel legat de aprobarea unei noi structuri organizatorice a Spitalului Husi. Managerul institutiei a obtinut avizele necesare de la Ministerul Sãnãtãtii pentru aceastã schimbare, motiv pentru care discutiile nu au poposit prea mult asupra acestui subiect. În privinta desfiintãrii “aparatului perament al Consiliului Local”, lucrurile au fost foarte simple. Viceprimarul Liliana Catargiu a precizat cã, în conformitate cu noile reglementãri ale legii, acesta se desfiinteazã, însã la Husi, desi e vorba doar despre postul de consilier juridic, nu are nimeni de suferit, dat fiind faptul cã el nu a fost ocupat niciodatã.
LIberalii au avut cuvântul!
Când a venit vorba despre terenul pe care cei doi investitori, care vor sã facã fabrici la Husi, îl doresc spre concesionare, pe o perioadã de 49 de ani, consiliera PNL, Cãtãlina Popa, a avut un amendament de fãcut. Aceasta a spus cã ar trebui trecut neaparat în continutul contractelor de concesionare, obligatia celor doi investitori de a realiza obiectivul pentru care a solicitat concesionarea acelui teren si sã nu aibã posibilitatea de a cumpãra terenul, fãrã a realiza obiectivul propus. De asemenea, s-a spus cã ar trebui ca investitorilor sã li se impunã un termen de 6 luni sau un an, pentru a demara lucrãrile. În caz contrar, Consiliul Local putând rezilia unilateral contractul, pentru nerespectarea conditiei. “Sã nu ne trezim cã, dupã ce se vede cu terenul, vine la douã- trei luni cu solicitarea de a-l cumpãra”, a mai cerut consiliera Popa. “Da, este corect”, a spus presedintele Cristinel Popa. La un moment dat, când a venit rândul discutiei privind tarifele percepute de societatea de salubrizare a orasului, consiliera Cãtãlina Popa a avut parte de o… surprizã. Seful de la Salubrizare, inginerul Neculai Popa, i-a recunoscut public meritul de a fi propus anterior niste mãsuri, privind mãturatul orasului pe timp de zi si pe timp de noapte, care, iatã, acum s-au concretizat într-un proiect de hotãrâre, ducând, a spus acesta, la reducerea costurilor. “Eu mã bucur si nu pot decât sã vã felicit”, a reactionat liberala. În final, tot o membrã PNL a avut cuvântul. Nicoleta Rotariu a ridicat o problemã foarte importantã, cea a subsolurilor blocurilor pline de apã murdarã si tevi sparte. “Oamenii vor sã plãteascã, dar de la Aquavas ne-au spus cã nu au specialisti, nu are cine face”, a spus Nicoleta Rotariu. “Cunosc problema. Lipsesc, în tot orasul, sudori, lipsesc instalatori… În subsoluri, pentru tevile sparte trebuie oameni care se pricep. Acum sunt greu de gãsit”, a spus viceprimarul Catargiu.