CONTROALE… Comisarii din cadrul Protectiei Conumatorului Vaslui au efectuat o serie de controale care au scos la ivealã mai multe nereguli, dar si practici mai putin ortodoxe ale unor comercianti cu activitate în domeniul alimentatiei publice. Astfel, au fost descoperiti comercianti care foloseau cu totul alte ingrediente decât ceea ce aveau trecut în retetã.
Urmare a tematicii transmise de Autoritatea Nationalã pentru Protectia Consumatorilor, în perioada aprilie – august 2018, Protectia Consumatorului Vaslui a desfãsurat actiunea tematicã de control pentru verificarea respectãrii conformitãtii, calitãtii, conditiilor de comercializare si etichetare a alimentelor comercializate în chioscurile si unitãtile de alimentatie publicã din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum si în zonele de agrement, parcuri de distractie, debarcadere, etc. Aceeasi actiune a continuat si anul acesta. Astfel, anul trecut s-au efectuat un numãr de 11 actiuni de control si la 6 operatori economici s-au constatat abateri dupã cum urmeazã: comercializarea prin unitãtile de alimentatie publicã sau utilizarea pentru pregãtirea preparatelor culinare a produselor alimentare cu data durabilitãsii minimale depasitã (bere, cârnati) sau fãrã elemente de identificare sau caracterizare, neafisarea preturilor de vânzare, neafisarea autorizatiilor de functionare, saloanele de servire nu erau dotate functie de functie de tipul si categoria unitãtii (restaurant, bar, unitãti fast-food) sau aveau scaune cu tapiteria cu grad mare de uzurã, pãtatã, ruptã. De asemena, a fost constatatã neafisarea la loc vizibil a unei plachete cu numãrul INFOCONS. Urmare actiunilor de control efectuate s-au dispus urmãtoarele: oprirea definitivã de la comercializare si retragerea din circuitul consumului uman pentru 8,4 kg produse în valoare de 226 lei, aplicarea unei amenzi în valoare de 2000 lei si a 5 avertismente. Si în acest an se aflã în derulare o actiune de control cu aceeasi temã. O altã actiune de control efectuatã urmare unei tematici nationale si în colaborare cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, ai Directiei Agricole Vaslui si ai DSVSA Vaslui a vizat verificarea autenticitãtii si parametrii de calitate ai unor produse alimentare obtinute din procesarea laptelui si/sau a unor produse lactate, utilizate la obtinerea preparatelor culinare în unitãti de alimentatie publicã. S-au efectuat un numãr de 13 actiuni de control, la operatori economici din orasele: Vaslui, Bârlad si Husi. În urma controalelor au fost constatate urmãtoarele deficiente: prestarea serviciilor fãrã respectarea conditiilor declarate, astfel: în lista meniu la preparatele Salatã greceascã si Salatã mediteranianã este mentionat ca ingredient Brânzã Feta, în realitate în unitate se utiliza un preparat alimentar numit AKADIA, cu 56% grãsime. La diverse sortimente de pizza în lista meniu existã mentionat cascaval iar în realitate se utilizeazã mozzarella sau, pe eticheta produsului trigon cu branzã era mentiontã ca materie primã brânza iar operatorul economic utiliza produsul specialitate în saramurã care este un produs pe bazã de grãsimi vegetale. Consumatorii sunt informati prin lista de produse cã produsul foitaj cu cascaval contine cascaval iar în unitate se utiliza produsul TOPING PIZZA, produs din lapte de vacã si ulei de palmier. De asemenea, un operator economic producea si comercializa produsele hamburger, sandwich, pizza, despre care afirmã, prin eticheta de pret, cã au în compozitie cascaval, desi în urma verificãrii materiilor prime existente în stoc rezultã cã la fabricarea lor s-a folosit produsul pe bazã de grãsimi vegetale PIZZA FIRST, fabricat în Polonia. Prestarea serviciilor de alimentatie publicã fãrã ca în lista meniu sã fie evidentiate ingredientele care pot provoca alergii/intolerante sau pe etichetele de prezentare la toate produsele erau mentionate aceleasi ingrediente alergene GLUTEN si SUSAN, în realitate în unitate se comercializau produse care aveau în compozitie: gluten; gluten si lactozã; gluten, lactozã si ou; la sortimentele de pizza nu era mentionatã si soia ca ingredient alergen, ingredient care se regãseste în preparatele din carne. A fost constatatã si utilizarea produsului brânzã de vacã fãrã elemente de identificare caracterizare (produs nesigur) la fabricarea brânzoaicelor si a plãcintei cu brânzã. Urmare actiunilor de control efectuate s-au dispus oprirea definitivã si retragerea din circuitul consumului uman pentru 18 kg brânzã de vaci, în valoare de 260 lei, s-a aplicat o amendã contraventionalã în valoare de 3000 lei si 9 avertismente. La propunerea comisarilor Protectiei Consumatorului Vaslui, Comisarul sef al CRPC Regiunea Nord-Est Iasi a emis o decizie de încetare a practicilor comerciale înselãtoare. Astfel, s-a inclus în programul regional tematica privind verificarea respectãrii prevederilor legale în vigoare în domeniul protectiei cansumatorilor la prestarea serviciilor de alimentatie publicã. Atât în anul 2018 cât si în anul 2019, s-au efectuat actiuni de control pe aceastã tematicã si deficiente constatate au fost: prestarea serviciilor de alimentatie publicã în spatii neautorizate, servirea de preparate culinare cu data limitã de consum/data durabilitãtii minimale expiratã, nerespectarea conditiilor de depozitare, pãstrare si expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitare direct pe paviment, la temperatura mediului ambiant etc. În anul 2018 au fost verificati un numãr de 314 operatori economici care prestau servicii de alimentatie publicã, dintre care la 273 s-au constatat abateri. Acestia au fost sanctionati contraventional prin aplicarea a 146 amenzi în valoare de 234.000 lei si 127 avertismente.