REGLEMENTÃRI….Cartelele preplãtite vor putea fi achizitionate doar dupã prezentarea unui act de identitate. Este ceea ce prevede o ordonantã de urgentã adoptatã de Guvern, în contextul tragediei de la Caracal, fapt pentru care vasluienii trebuie sã stie cã mai au opt luni de zile, cei care au deja cartele pre-pay, pentru a-si declara datele de identificare. O altã reglementare importantã a ordonantei de urgentã este referitoare la cresterea amenzilor pentru apelurile false la 112. Prin urmare cuatumul amenzilor pentru apelurile false a crescut de cinci ori, de la 1.000 la 5.000 de lei. Aceste mãsuri îi vor descuraja pe tinerii teribilisti din Vaslui sã mai sune aiurea la 112, pentru cã familiile vor primi amenzi usturãtoare acasã.
Potrivit actului normativ, furnizorii de telefonie mobilã au obligatia de a colecta datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM. Decizia va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020 si va fi obligatorie pentru cei care cumpãrã cartele preplãtite dupã aceastã datã. De asemenea, pânã la 1 septembrie anul viitor, cei care au cumpãrat cartele anterior aplicãrii deciziei trebuie sã-si prezinte datele de identificare. De la aceastã datã, cei care nu respectã obligatia nu vor mai putea folosi serviciile de telefonie mobilã. Oficialii din Guvern spun cã „pentru îmbunãtãtirea localizãrii persoanei care apeleazã serviciile de urgentã, prin acest act normativ, se insitutie obligatia furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a furniza serviciul numai dupã ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii”. Cu alte cuvinte, cartelele prepay vor fi furnizate doar dupã ce persoana care le achizioneazã prezintã actele de identificare. Aceastã obligatie intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2020”. Persoanele care deja au o cartelã prepay, dar si cei care achizitioneazã una pânã la data de 31 decembrie a.c., vor avea la dispozitie opt luni pentru a transmite datele de identificare. Aceste date vor fi puse la dispozitia Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgentã si utilizate în conformitate cu prevederile de colectare a datelor cu caracter personal. „Începând cu data de 1 septembrie 2020, este interzisã furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, prin intermediul cartelelor SIM, ai cãror utilizatori finali nu au pus la dispozitia furnizorului datele de identificare. Deci, de la 1 septembrie 2020, nu se va mai putea vinde o cartelã SIM fãrã a fi prezentate datele de identificare ale utilizatorilor”, anuntã Guvernul.
Apelurile false vã vor costa scump: 5.000 de lei!
„O altã reglementare importantã este referitoare la consecintele în urma alertelor false. Minimul sanctiunii a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar maximul, de la 1.000 la 5.000”, anuntã oficialii din Guvern. Pentru optimizarea timpului de gestionare al urgentei, echipele de salvare vor comunica prin intermediul mesajelor tehnice asociate apelurilor de urgentã puse la dispozitie de serviciile de telefonie.