spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Mii de vasluieni în alertã, pot pierde pensiile la bãtrânete dacã angajatorii nu plãtesc la stat!

- Advertisement -

PROVOCARE… De la 1 septembrie, se produce un adevãrat cutremur în sistemul de pensii din România. Pe lângã cresterea punctului de pensie, se produc si o serie de mutatii extrem de importante, despre care persoanele care se apropie de vârsta pensionãrii, dar si cei aflati acum în activitate, ar trebui sã stie mai multe. Un element extrem de important, care va afecta pe multi asigurati, este acela cã, în cazul în care angajatorii nu plãtesc impozitele, perioada de contributie se pierde si, implicit, anii lucrati la un anume angajator nu mai sunt luati în calcul la pensie. „Sunt lucruri importante, cred cã fiecare dintre noi trebuie sã urmãreascã la angajator dacã se plãteste contributia la pensii, pentru cã anii trec si, într-o zi, vom ajunge si noi pensionari”, a spus Costel M., din Vaslui.

Din 1 septembrie 2019, punctul de pensie creste de la 1.100 la 1.265 de lei, respectiv cu 15%, însã aceasta nu este singura modificare importantã din noua lege a pensiilor. Sunt multe prevederi din Legea pensiilor care se vor aplica din 2021 si de care vasluienii trebuie sã aibã cunostintã. În primul rând, se va înregistra o crestere a pensiilor cu 40% în 2020 si cu 5,6% în 2021. În septembrie 2020, peste un an, punctul de pensie creste de la 1.265 de lei la 1.775 de lei, ceea ce reprezintã o majorare de 40%, urmând ca, din septembrie 2021, punctul de pensie sã urce de la 1.775 de lei la 1.875 de lei, crestere cu 5,6%. Foarte important de stiut pentru mii de cotizanti actuali la sistemul de pensii din judetul Vaslui este cã, din 2021, se va schimba formula de calcul a pensiei. Cuantumul pensiei se calculeazã prin înmultirea numãrului total de puncte cu valoarea punctului de referintã. La intrarea în vigoare a legii, adicã în 2021, punctul de referintã va fi 75 de lei. Numãrul total de puncte de pensie se obtine din adunarea punctajelor anuale. Punctajul anual se stabileste prin împãrtirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Punctajul lunar se va calcula prin raportarea venitului brut lunar realizat sau a venitului lunar care a constituit baza de calcul a contributiei sociale, la cîstigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat din anul respectiv. Si mai important este cã toate pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a noii legi vor fi recalculate. În urma recalculãrii, nu toate pensiile vor creste. În cazul în care în urma recalculãrii ar rezulta o pensie mai micã, aceasta nu va scãdea, pentru cã legea prevede cã se ia în calcul suma mai mare si astfel beneficiarul va rãmâne cu aceiasi bani ca si pânã atunci. Tot noua lege a pensiilor stabileste cã studiile de masterat si doctorat vor fi luate în calcul la vechimea necesarã pensionãrii. De asemenea, vor fi considerate vechime în muncã stagiul militar, concediul pentru cresterea copilului, deportarea, prizonieratul, detentia politicã sau pensia de invaliditate. Noua lege mai instituie faptul cã pensia minimã se va plãti celor cu minimum 15 ani de cotizare la sistemul public de pensii. Aceasta se calculeazã raportat la salariul minim brut pe tarã de la acel moment. Minimul va fi de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugã câte 1% pentru fiecare an lucrat în plus. Pensia minimã nu poate depãsi 75% din salariul minim brut. Si, urmeazã bomba, dacã angajatorii nu vireazã contributiile, perioada respectivã nu se ia în calcul. Prevederea a fost contestatã de cãtre sindicate, deoarece, desi angajatii din România datoreazã cei 25% pentru pensii, acestia nu au niciun control efectiv pentru a putea vedea dacã firmele chiar vireazã banii si nici nu le pot forta.

Marius Budăi

Ministrul Muncii spune cã fluturasii de pensie sunt pregãtiti sã fie trimisi la pensionari, cu noile valori

În ciuda tuturor zvonurilor legate de asigurarea banilor pentru pensii, ministrul Muncii, Marius Budãi, spune cã majorarea de pensii pentru luna septembrie este deja calculatã. Budãi spune cã tot ce înseamnã fluturas de pensii este tipãrit si deja, din aceastã sãptãmâna, se vor face cãtre Posta Românã primele plãti, pentru ca începând din data de 1 septembrie noile valori si noile cuantumuri ale pensiilor sã fie deja plãtite. „Noi suntem extrem de determinati si hotãrîti, cu toate cã implementarea acestei legi este o provocare foarte mare”, a spus acesta. Budãi a sustinut cã nu e o lege de pus usor în practicã, precizând cã se referã si la impactul financiar. „Dacã un Guvern îsi doreste sã implementeze aceastã lege are foarte mult de muncã. Normele sunt pe final. Sãptãmâna aceasta am avut o întâlnire cu colegii mei de la Casa Nationalã de Pensii Publice, avem calendarul foarte bine stabilit a tot ceea ce înseamnã si urmãtorii pasi, pentru cã pe lângã software avem nevoie de o altã structurã informaticã, alte servere securizate, cu spatii mai mari de stocare. Normele vor fi gata în maxim douã sãptãmâni. Lucrãm, în paralel, la norme si la caietul de sarcini, astfel încât sã lansãm cum trebuie licitatia”, a comentat acesta. „Atunci când începem, începem cu motoarele turate la maxim. Eu vreau ca atât cât sunt în functie sã mãsor de 10 ori si sã trasez o singurã datã, sã nu ne întoarcem înapoi”, a explicat ministrul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.