spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Baronul contrabandei cu tigãri rãmâne sub control judiciar pânã la sentinta definitivã

- Advertisement -

DECIZIE…Condamnat deja pentru mãrturie mincinoasã, ieseanul Ion Anton, baronul contrabandei cu tigãri din Vaslui, rãmâne sub control judiciar pânã la aflarea sentintei definitive. În dosarul penal întocmit pentru mãrturie mincinoasã, Anton a fost folosit de procurori pentru a-i înfunda pe vamesii trimisi în judecatã pentru luare de mitã si grup infractional organizat. În faza de urmãrire penalã, Anton a povestit cã, la controlul de frontierã, punea în pasaport câte 50 de euro. Ajuns în fata instantei, Anton a declarat apoi cã, de fapt, nu a dat niciodatã bani lucrãtorilor vamali si nici nu i-au fost solicitate sume de bani. În plus, Anton a recunoscut cã mentionase de anumite sume de bani date drept mitã pentru cã voia sã-i însuseascã. Supranumit si Baronul contrabandei cu tigãri din Vaslui, Ion Anton mai este judecat si într-un dosar în care a fost trimis în judecatã pentru contrabandã cu tigãri si grup infractional organizat.

Pentru ieseanul Ion Anton, cunoscut vasluienilor drept baronul contrabandei cu tigãri, începe sã se strângã latul. Condamnat deja la închisoare cu suspendare pentru mãrturie mincinoasã, Anton a cerut magistratilor, zilele trecute, sã scape de mãsura controlului judiciar. Cererea sa a fost respinsã si instanta i-a pus în vedere acestuia rãspunderea de a respecta unele obligatii printre care cea de a nu purta armã si de a se prezenta în fata organelor de anchetã ori de câte ori este chemat. Folosit ca martor în dosarul în care mai multi vamesi din Albita au fost trimisi în judecatã pentru luare de mitã si grup infractional organizat, Anton s-a ales si cu un dosar penal pentru mãrturie mincinoasã dupã ce, una a declarat anchetatorilor si altceva în fata judecãtorilor. Zilele trecute, magistratii Judecãtoriei Vaslui au dispus condamnarea acestuia la 1 an si 6 luni de închisoare, cu suspendarea executãrii pedepsei pentru un termen de încercare de doi ani. Mai mult, judecãtorii au decis obligarea inculpatului la plata a 400 de lei, chetuieli judiciare. Anton a fost trimis în judecatã pentru mãrturie mincinoasã, dupã declaratii contradictorii în faza de urmãrire penalã si în fata judecãtorilor. Mai exact, Anton a fost folosit de anchetatori în dosarul în care mai multi vamesi din Vama Albita au fost trimisi în judecatã pentru luare de mitã si grup infractional organizat. În fata anchetatorilor, Anton a povestit cã, de aproximativ 9 ani fãcea transport de colete si persoane pe ruta Milano-Chisinãu. Într-una din zile, dupã ce a ajuns la controlul de frontierã si înainte de a coborî din masinã, a pus, în pasaport, 50 de euro. Dupã control, a primit înapoi pasaportul, dar fãrã bani. „De asemenea, Anton a precizat cã, anterior, a dat unor vamesi pe care nu-i cunostea sume simbolice de bani, de 5-10 euro, la întoarcerea în Republica Moldova. fãrã ca aceste sume sã fie solicitate de vamesi”, se aratã în rechizitoriu. Audiat în fata judecãtorilor, Anton spune altã poveste. Acesta a povestit cã nu a dat niciodatã bani vamesilor, nu i s-au solicitat bani si nici nu a pus o bacnotã de 50 de euro în pasaport pentru a-i fi facilitatã trecerea prin vamã. Mai mult, acesta recunoaste cã declarase altceva în fata anchetatorilor pentru cã-si însusea acele sume de bani.

O nouã escrocherie marca Ion Anton

Judecat deja în douã dosare, Ion Anton, ieseanul cu dublã cetãtenie, românã si moldoveanã, pune bazele unei noi escrocherii. De data aceasta, înfiinteazã „Asociatia tuturor vicimelor”, un organism care sã vinã în sprijinul celor care au avut de suferit în urma accidentelor rutiere. Ajutat de douã avocate, una din Baroul Iasi si alta din Baroul Neamt, Anton face si primele victime. Astfel, un bãrbat din Gura Humorului reclamã faptul cã a fost înselat de cãtre Anton. Bãrbatul a depus reclamatii la Baroul Neamt, dar deocamdatã, nu au fost luate nici un fel de mãsuri. „Am fost contactat telefonic de cãtre Anton si o avocatã din Roman. Discutasem sã plãtesc, pentru serviciile avocatei, 2.500 de lei, la sfârsitul procesului, dar mi-a cerut banii toti încã de la primul termen. Am refuzat sã-i plãtesc si am încheiat orice discutie cu cei doi. Am fãcut reclamatii si la Baroul Iasi, dar secretara de acolo mi-a spus cã oricâte hârtii am sã fac, nu se va rezolva nimic”, spunea, la acea vreme, Iulian Tomozei.

Trimis în judecatã si pentru contrabandã cu tigãri

Prins cu greu de politistii vasluieni, unul dintre cei mai periculosi contrabandisi de tigãri care aprovizionau piata vasluianã, ieseanul Ioan Anton, a încercat, din rãsputeri, sã scape de acuzatii. Prins în flagrant de cãtre oameni legii, Anton Ion nu recunoaste faptele. În schimb, conform rechizitoriului, încearcã sã scape de acuzatii spunând anchetatorilor o poveste halucinantã. Si asta pentru cã, în autoturismul perchezitionat a fost descoperit, pe lângã marfa de contrabandã, un contract de comodat între Anton si un cunoscut, proprietar al masinii. „La fata locului, inculpatul A.I. (Anton Ion – n.r.) a motivat cã-l cunoaste pe colaborator de câtiva ani, de când acesta era stundent (A.I. – este absolvent al Facultãtii de Drept – n.r.) si cã s-a înteles cu el sã se întâlneascã în acel loc în vederea cumpãrãrii masinii si cã a oprit si pentru a completa cu apã instalatia de rãcire a motorului (în conditiile în care, la perchezitii, au fost descoperite 1.500 de pachete cu tigãri în interior – n.r.). Fiind audiat în calitate de inculpat, dupã ce refuzase sã dea declaratii în calitate de suspect, A.I. a declarat cã tigãrile de contrabandã le cumpãrase de-a lungul timpului de la cetãteni moldoveni care veneau cu autocarul în Gara Iasi. Cumpãra câte 2-3 pachete de la fiecare persoanã. A achizitonat astfel tigãri timp de o lunã. Le vindea apoi la acelasi pret de 4 – 4,5 lei pachetul si cã a vândut astfel si altor persoane câte 20 sau 30 de pachete”, se aratã în rechizitoriul întocmit de procurori. Numai cã declaratiile lui Anton au fost contrazise de cãtre ceilalti inculpati din dosar si de cãtre martori. De asemenea, interceptãrile telefonice au stat si ele la baza acuzatiilor aduse ieseanului de 44 de ani. Prinderea acestuia s-a dovedit una destul de dificilã. În afacerea cu tigãrile de contrabandã, Anton si-a folosit inclusiv sotia, asistentã medicalã la un spital din Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.