ONOR LA BÂRLAD Regizorul de scenã Doru Marin Iulian, care a primit în 2017 titlul onorific de „Cetãtean de Onoare al Municipiului Bârlad” , chiar face onoare acestui oras! Acesta promoveazã Bârladul în orice ocazie, are domiciliul tot la Bârlad, unde îsi plãteste taxele si impozitele, si a ales sã aducã pe scena Teatrului „V.I.Popa” o sectiune a Festivalului International „George Enescu”. „Muzeul <<Vasile Pârvan>> din Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, sunt extraordinare, unice în tarã, puteti sã promovati aceste valori”, a spus Doru Marin, care, în calitate de organizator si regizor de scenã al Festivalului International „George Enescu” a promis si iatã cã s-a tinut de cuvânt: a adus la Bârlad, în cadrul acestui prestigios festival, un concert extraordinar al Cameratei Regale, care va avea loc pe 5 septembrie, orele 18:00, la Teatrul „V.I.Popa”. Ca o ironie a sortii, Doru Marin Iulian a primit diploma de „Cetãtean de Onoare al Bârladului” în aceeasi sedintã a CLM Bârlad, când fostului episcop Corneliu Onilã i-a fost retras acelasi titlu onorific!
Pentru cei care sunt bârlãdeni si suferã de boala numitã „bârlãdenism”, prezentãm cine este Marin Iulian Doru sau Doru Marin, asa cum este cunoscut în lumea artisticã. Are un CV impresionant, de peste 40 de pagini, este fost militar de carierã, care a ales sã plece din MApN pentru a face Conservatorul „George Enescu”. Si este bârlãdean, încã, deoarece, asa cum o spune chiar el: „Pe Cartea mea de Identitate scrie Bârlad si asa va fi mereu”. S-a nãscut la Bârlad, în 1968, în cartierul Munteni, unde si acum pãrintii sãi locuiesc. Este nepotul generalului (r) Nicolae Rotaru, iar anual Doru Marin vine acasã de cel putin douã ori: de Paste si de Crãciun (asta în cazul în care nu are de organizat vreun mare concert). A studiat la Scoala Generalã nr. 3 din cartier (actualul Liceu Tehnologic „Petru Rares„), iar cursurile liceale le-a absolvit la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”, specialitatea Mate-Info! În timpul liber a frecventat cursurile de muzicã si picturã la „Casa Pionerului” din Bârlad, fiind laureat al unor concursuri nationale pentru tineri interpreti si creatori, specifice acelor vremuri, iar în 1980 o picturã semnatã de Doru Marin obtine premiul I la un concurs de picturã din New Delhi-India. A absolvit cursurile Facultãtii de Informaticã/Topografie si a fost angajat la Ministerul Apãrãrii Nationale. Prin 1995, pasiunea pentru artã îl îndreaptã spre Universitatea Nationalã de Muzicã Bucuresti-sectia regie teatru muzical (operã, operetã si musical). A fost o concurentã acerbã, pe douã locuri, Doru Marin reusind sã intre. A terminat studiile ca sef de promotie, iar încã din timpul studentiei devine angajat al Filarmonicii „George Enescu” – Ateneul Român, ocupând postul de regizor muzical-regizor de scenã si functia de director de scenã (Stage Manager), iar dupã terminarea facultãtii preia si functia de regizor artistic a unor productii ale Ateneului Român.
Doru Marin se destãinuie bârlãdenilor
„În Festivalul George Enescu lucrez din 1998. Sansa mea a fost cã lucrând în cadrul Filarmonicii <<George Enescu>> sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, am fãcut peste 50 de turnee în strãinãtate. Vis-a-vis de Bârlad, am acum o mare realizare! Cu ani în urmã am citit în ziarul <<Vremea Nouã>> din Vaslui, cã atunci când se desfãsura Festivalul „George Enescu” în acel an, Primãria a pus în jurul statuii lui George Enescu din Grãdina Publicã, mai multe difuzoare si televizoare cu LED, iar pe aleea parcului, scaune pentru elevii de la Scoala de muzicã si îndrãgostitii de muzicã clasicã, care voiau sã asculte concertul ce se transmitea live de la Sala Palatului. Am rãmas profund marcat si am spus cã peste ani si ani de zile, fiindcã am fost invitat de CLM Bârlad sã fiu cetãtean de onoare al orasului meu natal, i-am întrebat dacã nu ar dori sã le aduc o orchestrã sã cânte live la Bârlad muzica lui George Enescu. Iatã cã în acest an am realizat acest lucru, cu Camerata Regalã si violonista Rebekka Hartman, care va cânta pe o vioarã Stradivarius si vom merge cu un program din cadrul Festivalului „George Enescu”. Pentru cã acest concert va fi pe o scenã de teatru, am zis sã o iau si pe actrita Alexandra Velniciuc, si între numerele muzicale sã contribuie si ea cu câteva recitãri”, a dezvãluit pentru bârlãdeni directorul de scenã si regizorul artistic Doru Marin.