spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Vasluiul a mai câstigat un ambasador: Petre Hurley, irlandezul cu suflet de român!

- Advertisement -

CREDINTÃ… Pe o vreme frumosã si un soare arzãtor, în jur de 600 de tineri ortodocsi au participat sâmbãtã, la Vaslui, la cea de-a doua editie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocsi. Oaspeti dragi au fost membrii delegatiei care a reprezentat Mitropolia Basarabiei, iar surpriza evenimentului a constituit-o Peter Hurley, irlandezul devenit celebru în toatã tara pentru dragostea cu care trãieste si simte româneste. Preasfintitul Ignatie al Husilor a fost gazda evenimentului, reusind sã creeze o stare de spirit cu totul specialã, pentru sute de participanti la cea de-a doua editie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocsi din Vaslui.

Fãrã îndoialã, alãturi de Marsul tinerilor, care si-au asumat astfel deschis credinta ortodoxã, precum si bucuria de a fi împreunã, cel mai interesant moment a fost cel reprezentat de Peter Hurley. Nãscut în Irlanda, Peter Hurley a venit în România în 2012. Aici s-a îndrãgostit iremediabil de aceastã tarã, de toate reperele si simbolurile sale, dar mai cu seamã de credinta ortodoxã. S-a convertit la ortodoxism, si cu o emotie vizibilã, a povestit momentul în care i-a mãrturisit tatãlui sãu, pasul fãcut. Bãtrânul era pe patul de moarte si Peter povesteste cã pãrintele sãu i-a spus: “Mã bucur pentru tine. Ai fãcut asta pentru noi toti”. Confesiunea a stârnit aplauze, la fel cum au stârnit si toate celelalte gânduri pe care Peter Hurley le-a spus despre România. A fãcut o paralelã între Irlanda si tara noastrã, arãtând de ce România se poate considera binecuvântatã de Dumnezeu.

Cele cinci lucruri miraculoase ale românilor

“Cinci lucruri extraordinare au românii”, a spus irlandezul. Prima dintre ele este Limba Românã. “În Irlanda doar 0,3% din populatie mai vorbeste limba veche, irlandezã, pentru cã au existat sute de ani în care noi (irlandezii, n.r.) am fost supusi unui “genocid cultural”. Noi am aruncat acum 150 de ani limba strãveche la cosul de gunoi. Pentru cã ni s-a spus, în mod gresit, cã nu vom putea face nimic cu ea. Cã oriunde te vei duce, vei fi privit ca un tãran irlandez nefolositor”, a spus Peter Hurley. Al doilea lucru exceptional este credinta ortodoxã a românilor. “Eu si când citesc rugãciunile în Limba Românã simt cã ele au o putere profundã”, a mai spus irlandezul. Pãmântul, cultura traditionalã si jertfa permanentã sunt celelalte trei lucruri care fac din români un popor unic si minunat. “În România e haos. Totul se schimbã imeidat. Dar dumneavoastrã aveti asa o capacitate de adaptare, cãci orice ar fi, supravietuiti oricum”, a mai spus Peter Hurley.

“Oricâte zile ar fi mohorâte, sã stiti cã cerul sufletului vostru rãmâne tot cer!”

“Cerul pe care îl avem deasupra noastrã este senin. El poate sã fie si înnorat, mohorât, însã rãmâne tot cer. Chiar si atunci când fulgerã, când tunã, când este o vreme nãprasnicã, cerul rãmâne tot cer. Nu este cer numai atunci când este soare, când este senin, când avem posibilitatea de a-l contempla. Cred cã si sufletele noastre, si mai cu seamã ale voastre, ale tinerilor, ar trebui sã fie ca cerul! Sã aveti aceastã constiintã pe tot parcursul vietii voastre! Oricâte zile mohorâte, oricâte momente de încercare, de rãscruce, care fac parte din inerenta vietii noastre ati avea, sã stiti cã cerul sufletului vostru rãmâne tot cer!”, a fost mesajul Preasfintitului Ignatie, cãtre sutele de tineri prezenti. Ierharhul i-a îndemnat pe tineri sã lupte cât mai mult pentru a fi în permanențã, un cer, atât pentru ei înșisi cât și pentru cei din jur! ”Când vã veți îndrãgosti, când vã veți gãsi omul care credeți cã vã dã sens vieții voastre, sã vã gândiți cã cel de lângã voi este un alt cer care se apropie de cerul sufletului vostru”. Pãrintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe tineri sã-L priveascã pe Dumnezeu ca fiind mereu Cel care ne însoteste în fiecare clipã a vietii: „Sã știți cã pe tot parcursul vieții voastre, este un „Strãin” care se apropie de voi în momentele cele mai delicate, cele mai dificile. Este Dumnezeu! Stiți, fiecare dintre voi, ce înseamnã bucuria. Noi, atunci când iubim pe cineva sau când suntem într-un moment de fericire maximalã, ce facem? Închidem ochii. De ce? Pentru cã vrem sã ne interiorizãm, acea bucurie sã devinã a noastrã, acea luminã, acea stare de plinãtate, de plenitudine, pe care ne-o dã numai Dumnezeu. Lumea de astãzi, omul, oricât ar fi de minunat, oricât ar fi de extraordinar, niciodatã nu ne poate dãrui bucuria pe care ne-o dã Dumnezeu. Când aveți momente de tristețe,sau, de mâhnire, nu uitați: este un „Strãin”, Care stã discret si, delicat, întotdeauna aproape de voi. Este Dumnezeu, Care vã poate învia cu adevãrat inima voastrã, înspre bucurie si foarte multã luminã. Hristos este Cel Care cautã întotdeauna sã îl punã în valoare pe cel de lângã El, nu pe Sine Însuși și aceasta înseamnã un prieten adevãrat. Un prieten adevãrat este cel care te pune în valoare! Este cel care pluseazã întotdeauna calitãțile pe care le ai tu în sufletul tãu. Este cel care activeazã potențialurile tale,si tot ce ai tu mai ascuns în adâncul inimii tale.” În finalul cuvântului sãu, Ierarhul Husilor a multumit tinerilor care au rãspuns invitatiei de a se întâlni la acest eveniment si, în mod special, grupurilor din Arhiepiscopia Chisinãului si din Episcopia Basarabiei de Sud. A multumit si oficialitãtilor pentru prezentã si sprijin, mai ales în proiectele derulate de Episcopia Hușilor.

Actiunea tinerilor ortodocsi s-a încheiat cu un spectacol folcloric

Dupã conferința susținutã de Peter Hurley, intitulatã: „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânãrul contemporan. Satul românesc”, au avut loc la Școala „Mihai Eminescu” atelierele de comunicare pe baza temei conferinței. Tinerii au pornit apoi în  „Marșul Tineretului” pe traseul: Școala „Mihai Eminescu” – Crucea Gãrii (sens giratoriu) – Centrul Civic – Independența – Piața Centralã – Parcul Copou. Actiunea s-a încheiat cu un spectacol tradițional folcloric cu artisti locali, dar si interpreti din judetele învecinate. Revelatia serii a fost artista Denisa Ciobanu, care pe lângã piesele folclorice interpretate a mângâiat sufeletele celor prezenti cu interpretarea de o manierã unicã, a baladei Miorita, consideratã de PS Ignatie drept o rugãciune.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.