SCANDAL…Un scandal între doi vecini din Stãnilesti scoate în evidentã o carentã cu care se confruntã majoritatea primãriilor din judetul Vaslui. Mai exact, în unele UAT-uri lipsesc cu desãvârsire intabulãrile drumurilor comunale sau cele de exploatatie agricolã, ceea ce conduce la pierderea unor finantãri pentru reabilitarea lor, dar si harababurã atunci când se emit autorizatii de constructii sau pur si simplu când cineva intrã abuziv si furã din terenul destinat acestor drumuri. Concret, la Stãnilesti, Gabriela Oancea si-a fãcut casã fix în mijlocul unui drum sãtesc si chiar dacã a fost somatã si amendatã, femeia nu a tinut cont de nimic si pentru a-si asigura proprietatea dobânditã cu japca, a îngrãdit drumul cu un gard din tablã pe soclu de beton. Tofan Gãbisor, primar la acea vreme, s-a limitat doar la a trimite o înstiintare prin care persoana care ocupase abuziv drumul era somatã sã-l elibereze în termen de 5 zile si atât. Dupã 5 ani situatia e la fel, între timp a apãrut si gardul cu soclu de beton, iar problema a fost pasatã actualului primar, Liviu Zaharia. Edilul este cel care, conform legislatiei în vigoare, va trebui sã o oblige pe Gabriela Oancea sã demoleze ceea ce a construit pe drumul cu pricinã si sã-l elibereze. Dar sã vedem dacã o va face, fiindcã cu totii stim cã am intrat în anul electoral în care primarii se pregãtesc de alegeri.
Un scandal izbucnit între doi consãteni si primãria din comuna Stãnilesti, desi este unul fãrã însemnãtate de a fi tratat într-un articol de ziar, scoate în evidentã o problemã spinoasã, întâlnitã în majoritatea comunelor vasluiene, care are tendinta de a se cangreniza, producând tot felul de neplãceri. Este vorba de faptul cã, unii functionari, din lene sau nestiintã, uitã sã inventarieze bunurile aflate în domeniul public sau în cel privat al statului si-l lasã la voia întâmplãrii. De obicei acele bunuri, în loc sã producã fie beneficii pentru comunitate sau chiar bani, ele sunt stãpânite în mod ilegal de niste smecherasi care se cred deasupra legii. În cazul de fatã este vorba de un drum neinventariat, iar un sãtean s-a folosit de acest inconvenient si si-a construit o casã pe acesta. Concret, între Ionel Râpanu si vecina sa, Gabriela Oancea, se duce o luptã, fãrã sorti de izbândã, pentru o bucatã de pãmânt care apartine, de fapt, domeniului public al primãriei din Stãnilesti. De câtiva ani, femeia si-a lãrgit propria curte dupã ce a ocupat abuziv un drum sãtesc. A mizat pe faptul cã nu este un drum de legãturã, ci unul de servitute si acea bucatã de pãmânt a apartinut, în trecut, pãrintilor sãi. Problema a apãrut în momentul în care Gabriela Oancea nu a stiut cã acea bucatã de teren, cedatã de pãrintii sãi, a intrat în domeniul public si nu mai poate fi restituitã, mai ales cã a fost transformatã în drum. În 2014, fostul primar Gãbisor Tofan a încercat sã rezolve problema drumului, la solicitarea lui Ionel Râpanu, dar nu a dus treaba la bun sfârsit. S-a limitat sã trimitã o adresã familiei respective prin care solicita eliberarea drumului sãtesc ocupat abuziv. “Deoarece ati închis drumul de servitute dintre dvs si numitul Râpanu Ionel si ati construit pe domeniul public, fãrã nicio bazã legalã, un gard cu soclu de beton, sunteti notificat ca, în termen de 5 zile de la primirea prezentei, sã eliberati suprafata de teren ocupatã abuziv si sã redati utilitatea publicã a drumului de servitute…”, se aratã în acea adresã. Numai cã, de atunci, nu au trecut doar cinci zile, ci cinci ani, dar nimic nu s-a rezolvat. Ba mai mult, pe aceeasi suprafatã de teren, Gabriela Oancea construieste si o prelungire a locuintei. Acum, cel care se vede nevoit sã rezolve întreaga situatie, chiar dacã aceasta va însemna, inclusiv, demolarea gardului si a constructiei, iar costurile fiind suportate de cãtre proprietar, este primarul Liviu Zaharia.
Primarul Zaharia e nevoit sã rezolve ceea ce ar fi trebuit sã se întâmple încã de la începutul mandatului
Chiar dacã problema treneazã încã de pe vremea fostului primar care abandoneazã treburile si, la urmãtoarele alegeri, pierde primãria, actualul primar Liviu Zaharia, are partea lui de vinã. Si asta pentru cã ar fi trebuit sã scoatã de prin birouri aparatul de specialitate si sã inventarieze toate bunurile aflate în domeniul public al primãriei Stãnilesti. Nevoit sã o facã acum, pentru a lãmuri situatia drumului sãtesc ocupat abuziv, edilul mai spune si cã va face tot ceea ce tine de el pentru ca problema sã fie rezolvatã. În schimb, atrage atentia celui care a reclamat toatã situatia, Ionel Râpanu, cã si el va rãmâne fãrã o bucatã din curte. “Este o problemã veche, dar care îsi va gãsi rezolvare în cel mai scurt timp. Cel care a reclamat toatã povestea la primãrie îsi va primi rãspunsul în câteva zile, termenul limitã fiind 23 august. Legea ne obligã sã demolãm constructia celei care a ocupat abuziv un drum sãtesc, chiar dacã acesta este de servitute si lucrul acesta se va întâmpla pe cheltuiala acelei persoane. De asemenea, din acelasi drum si cel care a reclamat a ocupat, tot abuziv, o bucatã din drum latã de aproximativ 70 de cm. Si în cazul lui se aplicã aceeasi solutie”, spune primarul Zaharia.
Drum de aur, Husi-Pogonesti e din lut, fiindcã nimeni nu l-a intabulat
INCREDIBIL…Chiar dacã ar fi trebuit sã fie o prioritate pentru primarul Zaharia dar si pentru ceilalti primari din judetul Vaslui, intabularea drumurilor si a celorlalte bunuri din domeniul public sau cel privat al primãriei, lipseste cu desãvârsire. Un astfel de exemplu este drumul de aur care face legãtura între localitatea Pogonesti si orasul Husi, un drum care deserveste printre altele si mai multi agenti economici care au fãcut investitii de milioane de euro în plantatii de livezi, struguri de masã, aluni, etc. La nivelul judetului s-a luat decizia asfaltãrii acestui drum, datoritã dezvoltãrii economice puternice a zonei, iar pentru a se realiza acest lucru, CJ Vaslui a cerut cedarea de cãtre Stãnilesti a acestui drum comunal si transformarea sa în drum judetean. Numai cã acest lucru nu s-a realizat si finantarea pentru asfaltarea drumului aproape cã s-a pierdut, fiindcã comuna Stãnilesti nu-l poate preda, cã nu îl are cadastrat. Si s-a pierdut astfel o oportunitate bunã, care ar fi însemnat o crestere si mai puternicã a investitiilor în acea zonã. Iatã cum acest mic amãnunt, cel al intabulãrii, poate crea o reactie în lant, cu efecte nebãnuite. În cazul celor doi vecini certãreti implicatiile economice nu sunt, dar în cazul de fatã da. Si cauza este una comuna: lipsa intabulãrii drumurilor din inventarul unei primãrii. În cazul de fatã, cel al drumului Husi-Stãnilesti, situatia este si mai complicatã, chiar ce tine de siguranta nationalã. Acest drum, în scripte, e unul strategic si reprezintã o alternativã (variantã) a drumului ce duce la Albita, altul decât drumul european. Si iatã cum din cauza unei caia, vorba unei povesti chinezesti, a cãzut un imperiu. Fiindcã, spune povestea, un fierar nu a prins bine potcoava unui cal, caiaua fiind una proastã, iar acel cal care apartinea unui sol nu a mai ajuns cu ordinul generalului la armata însãrcinatã cu apãrarea imperiului. Ordinul nemaifiind dat, lupta s-a pierdut si de aici si rãzboiul. Peste putin timp a cãzut si imperiul. Iatã de ce micile amãnunte pot deveni importante câteodatã.