AFACERI…Tupeul deputatului PSD Aurel Cãciulã nu cunoaste limite. Încurcat în propriile minciuni, acesta îsi aratã adevãrata sa fatã de om, care calcã pe simbolurile orasului pentru doi arginti. Familia sa a cumpãrat hotelul Cantemir cu o sumã uriasã, spunând cã salveazã emblema Husului, iar acum a depus la Primãrie documentele pentru a-l demola. Acesta se laudã în anturajul sãu cã a dat lovitura, dublându-si banii investiti. Fiindcã terenul degajat de constructie vrea sã îl vândã unei companii strãine, pentru construirea unui hipermarket, cu o sumã record de 1,4 milioane de euro. Terenul plus clãdirea pe care vrea s-o demoleze au fost cumpãrate de la lichidatori cu 700.000 de euro si astfel politicianul si-ar dubla investitia fãcutã. Primarul Ciupilan nici nu vrea sã audã de asa ceva. Acesta a spus functionarilor în Primãrie cã nu va accepta niciodatã ca acolo sã se construiascã vreun Penny sau Mega Image, fiindcã acest lucru ar însemna ca tirurile sã intre iarãsi prin centrul orasului. Acesta a mai spus cã nu va semna niciodatã pentru demolarea actualului hotel, pânã când nu va primi garantii cã acolo se va construi tot un hotel sau o clãdire care sã corespundã arhitecturii istorice si de zonã zero a orasului. Acesta, spun sursele noastre, îi atrage atentia colegului sãu de partid sã nu se foloseascã de functia sa de presedinte al organizatiei municipale pentru a-i influenta pe consilierii locali PSD sau PNL sã aprobe în centrul orasului construirea unui hipermarket. „Pãi noi am reusit sã scoatem Lidl din oras si acum vrea Cãciulã sã aducem Penny sau Mega Image pentru doi arginti?”, a tunat primarul, spun sursele noastre, în momentul în care i s-a adus la mapã documentul prin care Cãciulã cere eliberarea certificatului de urbanism în vederea demolãrii Hotelului Cantemir.
S-a reaprins flacãra disputelor politice în Husi, dupã ce Cãciulã s-a gândit sã facã niste bãnuti usor, dintr-o afacere imobiliarã. Totul a plecat de la vânzarea de cãtre lichidatori a hotelului Cantemir, simbolul „orasului dintre vii”. Licitatia a fost una pe mãsura bunului vândut. Pretul a urcat vertiginos si dupã ce ceilalti patru competitori s-au retras, familia lui Cãciulã si-a adjudecat valorosul imobil, cu 700.000 de euro. Dupã aceastã licitatie, euforici, cei din familia deputatului PSD au început sã facã tot felul de declaratii, care mai de care mai entuziasmante, de genul: „Am salvat emblema Husului!”, „Vom reda orasului acest hotel nemuritor, care va redeveni ce a fost odatã!”. Aceste declaratii veneau pe fondul faptului cã unul dintre competitorii din licitatie cu care s-a si calificat în finalã, dorea sã transforme hotelul într-un bloc cu apartamente de o camerã. Nici nu s-a uscat cerneala bine pe actul de adjudecare, cã deputatul a si început sã lucreze la documentatia necesarã demolãrii clãdirii. Mai întâi i-a trimis pe fostii angajati acasã, spunându-le cã nu se va mai renova niciun hotel si apoi s-a apucat de dosar.
Cãciulã nu a avut nicio intentie sã salveze blazonul orasului, ci doar sã obtinã profit de pe urma acestuia
Aurel Cãciulã avea cãrtile fãcute încã de dinainte sã înceapã licitatia pentru hotel. Au fost oameni de afaceri interesati sã cumpere, însã au fost îndepãrtati. Unora li s-a sugerat sã se retragã, pe altii i-a eliminat direct din licitatie, pulsând fãrã fricã, la fiecare pas. Si a avut si cum. Fiindcã avea la îndemânã o sumã uriasã de bani si nu s-ar fi oprit oricum. Avea de unde pierde, dacã avea buget la dispozitie de peste un milion de euro. Sursele noastre spun cã familia deputatului va vinde terenul de sub hotel unui hypermarket, care va oferi circa 1,4 milioane de euro, sumã aproape dublã fatã de cea promisã la licitatie. Pretul e atât de piperat, fiindcã retailerii nu prea mai au voie sã construiascã în centrul orasului astfel de magazine. Însã Cãciulã se bazeazã pe influenta sa politicã, pentru ca CL Husi sã-i voteze un nou PUZ (plan urbanistic zonal), care sã-i permitã o astfel de constructie. Cei din Primãrie, dar si primarul Ciupilan nu au crezut cã deputatul Cãciula va demola, asa cum se zvonea în Husi, imediat dupã licitatie. Dupã tranzactie primarul era încântat cã hotelul a fost cumpãrat de cineva care are în proiect sã-l modernizeze si sã-l redea circuitului turistic. Acum acesta tunã si fulgerã în institutie, dupã ce reprezentantii firmei ce apartine familiei Cãciulã au depus cererea în vederea obtinerii certificalui de urbanism pentru demolarea hotelului Cantemir. „S-o creadã Cãciulã, cã eu voi accepta ca în locul hotelului sã se construiascã un hipermarket, ca sã intru cu tiruri într-o zonã pe care eu mã chinui s-o transform într-o zonã pietonalã, de promedadã. Vrea acel hipermarket sã vinã în Husi, îi dau teren de la Primãrie pe Dric, unde se poate întinde cât vrea, dar nu în centru. Nu stiu pe ce se bazeazã Cãciulã, dar dacã va crede cã îi va manipula pe consilierii PSD, se însealã. O fi el presedinte de partid, dar eu nu sunt de paie în orasul acesta”, ar fi spus în Primãrie, siderat cã tocmai din interiorul partidului sãu, primarul primeste astfel de lovituri. Surse spun cã deputatul Cãciulã are o relatie excelentã cu liderii PNL din zonã si ar beneficia de concursul consilierilor acestora, pentru ca atunci când va introduce PUZ în sedintã acesta sã fie aprobat pentru schimbarea destinatiei terenului. Primarul Ciupilan ar mai fi spus cã nu va semna niciodatã o autorizatie de constructie a unui hipermarket în zona zero o orasului, chiar dacã va fi dat afarã din partid. „Voi candida iarãsi independent! Nu ar fi prima datã. Eu nu pot fi santajat de oricine confudã PSD cu propria firmã. Voi semna autorizatia de demolare, doar dacã primesc garantii cã se va construi un hotel nou”, a mai spus acesta.
Primarul pleacã în concediu, dar lasã cu limbã de moarte cã nimeni nu are voie sã semneze demolarea hotelului
Cererea de demolare a fost depusã strategic cu câteva zile înainte ca primarul sã plece în concediu. Cãciulã, cel mai probabil va încerca sã forteze lucrurile, mizând pe plecarea primarului, dar si pe loialitatea unor consilieri numiti chiar de acesta pe listã. Si viceprimarul Husului, Liliana Catargiu, în ultima perioadã, e dispusã la tot felul de jocuri în favoarea deputatului, crezând cã astfel îsi va pãstra functia si dupã viitoarele alegeri locale. „Primarului Ciupilan i se întâmplã acest lucru fiindcã deja s-a exprimat cã îsi doreste ca urmãtorul viceprimar si ulterior primar al Husului, dupã ce se va retrage, va fi Nicusor Ciupilan. E normal ca Liliana Catargiu sã se ducã în tabãra lui Cãciulã. Situatia este valabilã si pentru multi dintre consilierii locali. Mai mult, Cãciulã, prin intermediul lui Iacob si a altor lideri locali din PNL, poate controla votul consilierilor PNL din CL. Eu cred cã va reusi sã treacã proiectul cu demolarea si construirea unui hipermarket prin CL, oricât s-ar împotrivi primarul”, a spus cineva din anturajul PSD Husi. Primarul nu doarme, stiind cât de perseverent e deputatul si deja a anuntat cã înainte de a pleca din Primãrie, în concediu, va da o dispozitie prin care nimeni în locul sãu nu va avea voie sã semneze acte de urbanism.
Cine va cumpãra terenul de la Cãciulã cu 1,4 milioane de euro?
SCENARIU...În mediile de afaceri din Husi se vorbeste cã o companie mare din Iasi i-ar înlesni vânzarea terenului cãtre o retea de hipermarketuri. La început se vorbea de Penny, însã suma mare avansatã de Cãciulã, de circa 330 de euro pe metru pãtrat, spun specialistii cã nu poate fi plãtitã de aceastã companie strãinã. „Acestia nu oferã pe Husi mai mult de 150 de euro/mp. Asa cã, nu vãd de unde ar putea obtine domnul deputat, indiferent de ce sfori trage, 330 de euro? E adevãrat cã 30 de euro poate fi un comision, dar suma e prea mare. Mai stiu cã deputatul si-ar fi dorit ca acolo sã rãmânã hotelul, însã cicã ar fi ratat o investitie din bani nerambursabili de 2,5 milioane de euro. Nici banca nu doreste sã-i mai dea bani. I-a acordat doar pentru cumpãrare. Suma cerutã si pentru renovare i-a fost refuzatã. Acum, nu e de condamnat cã încearcã sã vândã acel teren demolând hotelul, dupã ce a luat mortul în brate. Eu, personal, auzisem de Mega Image, nicidecum de Penny, dar iarãsi repet, va fi greu sã vândã unui hipermarket, fiindcã nu cred cã Primãria va permite aprovizionarea cu tiruri într-o zonã pietonalã din centrul orasului”, a spus un specialist iesean în vânzãri imobiliare, care cunoaste foarte bine situatia din Husi.